GothiCMasteR Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Witam. Mam ogromny problem z komputerem. Dziś wyłączył się i nie chciał włączyć ponownie, wiec stwierdziłem ze wyczyszczę go w środku. Przeczyscilem kartę graficzną i procesor, i teraz komputer się włącza ale na monitorze nie widać reakcji. To znaczy słychać jak pracuje jednostka, ale monitor zachowuje się jakby komputer był wyłączony. Dodatkowo komputer przestał reagować na przycisk do włączania i na reset, wiec mogę go wyłączyć tylko przyciskiem zasilania. Lampki od dysku twardego także się nie świecą. Wyjmowalem baterie od biosu, wypiąłem także kość ramu żeby sprawdzić czy będzie słychać pipczenie, niestety cisza. Zresztą przed awarią przy włączeniu słychać było pojedyncze pipczenie teraz cisza. Co mogę z tym zrobić? Jest szansa ze obejdzie się bez wymiany podzespołów? Oto parametry mojego komputera :Athlon 2 x4 635Goodram 2gbSamsung f3 500 gbAMD gigabyte radeon 4850 1gbChieftec ctg 500Asrock m3a770de przepraszam za błędy, pisze z telefonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] 47 Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Na początek warto by sprawdzić kompa na innym zasilaczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Obawiam się, że mogłeś uszkodzić płytę, ale to tylko podejrzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GothiCMasteR Posted February 24, 2014 Author Report Share Posted February 24, 2014 Niestety, nie ma takiej opcji. Większość znajomych na laptopy a reszta komputery z codegenami czy innymi feelami. Mam wrażenie ze to jednak karta graficzna. Przez ostatni miesiąc miałem ciągle bluescreeny np przy oglądaniu YouTube, co jest dziwne bo jak grałem w jakakolwiek grę, to nie miałem żadnego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] 47 Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 a reszta komputery z codegenami czy innymi feelami. No to co? Lepszy działający feel, niż niedziałający chieftec. O ile to faktycznie zasilacz. A skoro podejrzewasz grafikę, to podłącz monitor do integry, jeśli masz taką możliwość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Od kiedy M3A770DE ma integrę? @GothiCMasteR: skoro nie da rady pozyczyć zasilacza, to może w druga stronę - może od kogoś pozyczyłbys kartę graficzną i sprawdził, czy problem ustapi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GothiCMasteR Posted March 9, 2014 Author Report Share Posted March 9, 2014 (edited) Postanowiłem ogarnąć w końcu mojego grata, niestety ciągle nie mam jak przetestować karty graficznej, i będę mógł ją przetestować dopiero za tydzień. Dlatego chciałbym się zapytać, jak w domowych warunkach upewnić się że to płyta główna jest powodem problemu? Przeczytalem w internecie aby sprawdzić kondensatory, ale u mnie są w dobrym stanie. Próbowałem już wyciągać ram ale nie było dźwięku z głośnika. Wrzucam zdjęcia z środka obudowy. Edited March 9, 2014 by GothiCMasteR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...