Maril Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 Witam,Mam laptopa Lenovo y570. Przez własną niewiedzę wywaliłem partycje Recovery. Podobno da się przeinstalować system z odpowiedniej (niekoniecznie oryginalnej) płyty wpisując tylko klucz aktywacyjny. Problem w tym, że klucz z naklejki ze spodu laptopa jest trochę już nieczytelny i dodatkowo różni się od tego, który pokazuje się w programach, które go rzekomo znajdują w systemie, typu SunriseSeven itp. Potrzebuję przeinstalować system. Co robić w takiej sytuacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 Możesz ściągnąć oryginalny system w postaci obrazu z witryny Microsoftu - podajesz klucz (to co masz na naklejce lub w systemie - któryś spasuje), a wtedy instalator ściągnie ci obraz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maril Posted February 27, 2014 Author Report Share Posted February 27, 2014 jaki obraz ściągnie? jeszcze pytanie, gdybym np. pomylił literki kodu z nieczytelnej nalepki np S i 5 i system pokaże, że coś jest nie tak, to po poprawieniu załapie i będzie działało, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted March 4, 2014 Report Share Posted March 4, 2014 Chodzi ci o typ obrazu czy systemu? Będzie .iso, a to jaki typ (x86/64) zależy od chyba od kluczs - nie wiem, nie mam 8ki, nie korzystałem. Pewno, że załapie, bo co - ktoś by się machnął o literkę i go zblokuje? xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted March 5, 2014 Report Share Posted March 5, 2014 W przypadku Windowsa 7 oraz Windowsa 8 ten sam klucz będzie pasował do obydwóch wersji systemu (32 i 64 bitowej). Przy czym nadal jest rozróżnienie między wersjami Home, Professional, Ultimate itp. (czyli klucz z wersji Home nie będzie pasował do płyty z wersją Professional, choć płyty są prawie identyczne - różnią się jednym plikiem).Jeśli pomylisz się przy wpisywaniu klucza, to dostaniesz odpowiedni komunikat i będziesz się mógł poprawić. Lepiej jest użyć klucza z naklejki (klucz w systemie może działać tylko na systemach preinstalowanych). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...