Bol3Q Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 (edited) Mam niemłody już (2008r.) komputer, który demonem prędkości już nie jest. Dlatego chciałbym dołożyć mu pamieci ramkomp :sys: Win XPpłyta: Gigabyte GA-E P31-DS3Lproc: Intel DC E5200graf: GF 9600GTpower: Bequiet SP E6-450WRAM: 2x1GB OCZ PLATINIUM REV.2 CL4 4-4-15 PC-800 DDR2I pytanie: jaki ram dołożyć i ile?czy 2 gb ma sens (win xp)? obecny ram zajmuje 2 z 4 slotów (dual channel) a podobno ta płyta nie toleruje by zajęte były wszystkie 4:p obecne ocz-ty, jeśli dobrze mi wiadomo, pracują na podwyższonych napieciach więc czy nowy ram też powinien żeby wszystko zgodnie pracowało? i jeśli tak to czy obecny zasilacz wystarczy (karta i procek niekręcone)?wszelkie porady i sugestie mile widziane:)ps. wiem, że modernizacja tego staruszka nie ma większego sensu, zakup nowego pc planuje na gwiazdkę ale chce żeby stary w miare komfortowo posłużył do tego czasu Edited February 9, 2014 by Bol3Q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 (edited) 1. Musisz mieć pamięci takie same lub o takich samych parametrach (napięcie, taktowanie, opóźnienie CL, DDR2).2. Win XP nie obsługuje powyżej 3 GB pamięci (3 GB z hakiem maks.)3. Wystarczą ale ten komp jest już stary więc dołożenie RAM niewiele da.RAM kup tylko używany, DDR2 są za drogie by kupować nówki. Edited February 8, 2014 by Omas 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bol3Q Posted February 8, 2014 Author Report Share Posted February 8, 2014 Dzięki Omasad. 1 to wżne, dziękiad. 2,3 wiem, zatem róznica między 3gb a (bodajże) 3,3gb widziane przez pc-ta będzie niezauważalna? (zwłaszcza z uwagi na wiek sprzętu)a co z tą leciwą płytą główną? to prawda, że nie obsługuje 4 zajętych slotów?Co byś do tego polecił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Z płytą to nie wiem, ale powinna obsługiwać 2x Dual Channel. Może jakaś wada? O to chodzi?Raczej nie zauważyłbyś tej różnicy. Poleciłbym to, co znajdziesz i jak najtaniej, tutaj nie ma co wydziwiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jubazav Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 Wersje x64 Windowsa są rzadko spotykane wśród użytkowników, dlatego możemy założyć, że jest to 32-bit.W takim razie 3,25 GB max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bol3Q Posted February 8, 2014 Author Report Share Posted February 8, 2014 (edited) Z płytą to nie wiem, ale powinna obsługiwać 2x Dual Channel. Może jakaś wada? O to chodzi?Raczej nie zauważyłbyś tej różnicy. Poleciłbym to, co znajdziesz i jak najtaniej, tutaj nie ma co wydziwiać.znalazłem gdzieś (nie moge znaleźć teraz więc źródła nie przytoczę) opinię, że ta płyta musi mieć jeden slot wolny żeby wszysko działało ale może plota bo nigdzie indziej nie znalazłem potwierdzenia...co do kupna to widzę, że trudno znaleźć coś o tych samych parametrach więc może być ciężkow każdym razie dzieki za odpowiedź!^^^System oczywiście 32bit - Windows XP Home Edition (SP3) Edited February 8, 2014 by Bol3Q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 8, 2014 Report Share Posted February 8, 2014 W ogóle kupno XP x64 to byłaby głupota, bo to był źle zrobiony system, chyba nikt tego nie kupował. Dlatego takie założenie.@autorNiekoniecznie muszą być takie same ale pamięci i tak będą działać tak, jak te gorsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bol3Q Posted February 9, 2014 Author Report Share Posted February 9, 2014 Jak będą różne pamięci, to w ogóle mogą ze sobą nie chcieć współpracować. I to nie jest rzadkie zjawisko.No właśnie i tu jest ewentualny problem. W 2008 r. te moje OCZ-ty to był hit podobno, teraz trudno znaleźć ram z takimi samymi parametrami. Mógłbym kupić nowe pamięci 3x1gb ale to sie chyba średnio opłaca? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Racja, średni wybór. Niemniej nie sądzę żeby błędy wystąpiły, choć z pamięciami na dobrą sprawę nigdy nic nie wiadomo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Jakie to były pamięci? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Pytałem o konkretne modele, być może po prostu problem był z samymi pamięciami. Swoją drogą parametry 1333MHz CL11 też mnie intrygują - nie widuje się takich często.No ale to w sumie mało ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bol3Q Posted February 12, 2014 Author Report Share Posted February 12, 2014 Udało mi się w końcu znaleźć i zamówić dokładnie takie same pamięci jak mamdziękuje za wszystkie komentarze!temat można zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 12, 2014 Report Share Posted February 12, 2014 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...