MortalRaven Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Witam. Mam do was prośbę mianowicie czy moglibyście mi polecić jakąś dobrą płytę główną? Najlepiej ddr3 i w nie za wysokiej cenie To są parametry mojego kloca stacjonarnego:Płyta główna : GIGABYTE GA-MA78-S2HProcesor : AMD ATHLON 64 X2 6000+Karta graficzna : ATI Radeon HD 6750RAM : 3 GB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Do DDR3 musiałbyś również wymienić procesor. Czy wymiana procesora wchodzi w grę?Podaj, czy dysk i napęd optyczny masz ze złączem SATA czy ATA. Podaj też markę, model i moc zasilacza. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Czy w grę wchodzi sprzedaż obecnych podzespołów? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MortalRaven Posted February 7, 2014 Author Report Share Posted February 7, 2014 dysk i napęd mam na sata. liczę się z wymianą procesora ponieważ tak naprawdę przez niego chcę zmodernizować komputer >,< a co do sprzedaży najpierw chciał bym wiedzieć ile mniej więcej by mnie kosztował zakup tego wszystkiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 To podaj najlepiej przybliżony budżet. Na oko minimum 400-500 zł na najtańszą płytę, już niezłego dwurdzeniowca i 4GB RAM DDR3. Pytanie co z zasilaczem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MortalRaven Posted February 7, 2014 Author Report Share Posted February 7, 2014 Zasilacz 400W. budżet właśnie jak podałeś tak ok 400-500 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Przyda się marka i model jeszcze. No to Pentium G3420 + MSI H81M-P33 lub ASRock H81M-DGS + Crucial 4GB 1600MHz CL11 (morele.net). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MortalRaven Posted February 7, 2014 Author Report Share Posted February 7, 2014 Qoltec 400W SilentLine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Słaby, zalecałbym jednak wymianę na coś lepszego. No i tutaj mamy problem - albo używka, albo nówka. Z nówek Corsair VS 450 lub taniej Chieftec iArena GPA-400S8.Z używek jakiś Chieftec z allegro lub Fortron/FSP. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MortalRaven Posted February 7, 2014 Author Report Share Posted February 7, 2014 dzięki za pomoc mam jeszcze pytanko. czy nie lepszy będzie jakiś trzyrdzeniowy procek? ceny jakoś nie odbiegają od tego polecanego dwurdzeniowego który poleciłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 Nowych trzyrdzeniowych procków (no chyba, że trójmodułowe AMD FX uznać za trzyrdzeniowce, ale tak czy owak to dużo ponad budżet) to właściwie nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 (edited) Z tym zasilaczem to przesada, bo aż tak bardzo pobór mocy się nie zmienia.FX to OK wybór jeśli planujesz jego podkręcenie w przyszłości (i wtedy dokupienie chłodzenia) jak już naprawdę nie możesz dorzucić do i5. Dlatego dość rzadko jest on polecany. No i nie jest w podobnej cenie, sporo droższy (6300). Edited February 7, 2014 by Omas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kgil0 Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 (edited) FX są jeszcze dobre jeśli zależy komuś na wielowątkowości a nie stać go na dopłatę na wyższy model intela. Edited February 7, 2014 by kgil0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 No ale FX ma 3 moduły więc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted February 7, 2014 Report Share Posted February 7, 2014 6x ALU i 3x FPU to trochę inna konstrukcja niż HT. Pewnie przy wielu wątkach i OC FX prześcignie i3 bardziej, a tak to tylko trochę. Nie ma co się jednak licytować, bo ani FX, ani i3 nie mieszczą się w budżecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...