malin9191 Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 (edited) Witam. Posiadam 2 karty graficzne Radeon HD 4850 połączone w CrossFire. Wyniki w Benchmarku mojego podkręcenia nie przekładają się na zwiększenie płynności gry. Wynik w Benchmarku Catzilla przed podkręceniem wynosił około 2600 a po podkręceniu 4500. Zauważyłem że podczas testów używane jest cały czas dużo % obydwu kart (z prawej strony na pierwszym screenie ) a gdy gram ( tu akurat Battlefield 3 ) to używane jest bardzo mało z kart ( drugi screen), podczas gdy gra jest dość wymagająca, co przekłada się na 15-35 FPS co naprawdę nie robi szaleństwa, tym bardziej że przed podkręcaniem były to prawie identyczne wartości. Czy da się coś z tym zrobić ? Może jest jakaś blokada którą da się wyłączyć ? Za wszelką pomoc bardzo dziękuję Edited January 19, 2014 by malin9191 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Nie napisałeś jaki masz procesor - może jest za słaby i nie wyrabia? Crossfire/SLi to dodatkowe obciążenie dla procesora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malin9191 Posted January 20, 2014 Author Report Share Posted January 20, 2014 Processor: Intel? Core?2 Duo CPU E8500 @ 3.16GHz ( podkręcony do 3,7GHz)Taki mam procesor ale wydaje mi się że gdyby nie wyrabiał to podczas testów w Benchmarku karty graficzne też nie byłyby używane nawet w 99% tylko tak jak w grze około 20% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Benchmarki się rządzą swoimi prawami, w ich przypadku zwykle wyniki w dużej mierze zależą od GPU właśnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pax88 Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 (edited) Sterowniki grafiki masz aktualne ??? Bardzo duża różnica w Catzilli dziwne ... A dlaczego nie masz odblokowanego sterowania napięciem ? W innych grach masz ten sam problem ?? Na jakich ustawieniach graficznych grasz ?? Edited January 20, 2014 by Pax88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoNamePL Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 Z tego co wiem, BF lubi się z wielordzeniowymi procesorami, 2 rdzenie to może być obecnie trochę za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...