TheRoom Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Witam Specyfikacja mojego komputeraCPU: Intel i5 3340Gpu: Nvidia 770 GTXRam: 8 gbPłyta główna: ASRock B75 Pro3Chciałbym zapytać was czy wymiana procesora będzie miała sens. Nie planuję wymiany przez powiedzmy najbliższy rok, ale chciałbym wiedzieć jak za jakiś czas będzie wyglądała sprawa wydajności w grach jeśli kupiłbym powiedzmy Intel Core i7 3770. Czy ten procesor spowoduje znaczące podniesienie wydajności w grach i czy ewentualnie macie jakieś lepsze procesory do zaproponowania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 W większości gier wydajnośc będzie bez większych zmian. Generalnie niewielkie jest tu pole do manewru jeśli chodzi o procesor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRoom Posted January 12, 2014 Author Report Share Posted January 12, 2014 (edited) No ja wiem, ale podałem jeden z lepszych pod moją podstawkę według pewnego rankingu.A jeśli chodzi o inną podstawkę ? Znajdzie się coś do powiedzmy 1200 zł co podwyższy znacząco wydajność ? Edited January 12, 2014 by TheRoom Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 12, 2014 Report Share Posted January 12, 2014 Wyższośc i7 w rankingu wynika głównie z posiadania Hyper Threading (przynajmniej tak zakładam), który jest mało co wykorzystywany jeśli chodzi o gry.A za rok będą już procesory Haswell Refresh i pewnie na jakiś z nich bym się zdecydował, jeśli chodzi o nowe podstawki Ale szczerze - nie sądzę, by byl sens tego i5 już za rok wymieniać. Poczekałbym przynajmniej na Intel Broadwell (choć wtedy dochodzi jeszcze zmiana pamięci na DDR4). Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRoom Posted January 12, 2014 Author Report Share Posted January 12, 2014 No skoro tak twierdzisz to mogę poczekać, a wymiana pamięci nie będzie problemem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 a wymiana pamięci nie będzie problemem.Jak zobaczysz początkowe ceny, to pewnie stwierdzisz, że to jednak jest problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ationx Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Strzelam, choć mogę się mylić, że na start jedne z tańszych DDR4 będą kosztować około 250-300 złotych za 4GB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NaczelnikMieczyslaw Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Jedyna sensowna wymiana to na 4820k na LGA 2011 a później na jakiegoś sześciordzeniowca na tą podstawkę. W grach będzie wzrost wydajności, ale to samo można osiągnąć kupując procesor z "k" na to co masz obecnie i robiąc mu o/c. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRoom Posted January 13, 2014 Author Report Share Posted January 13, 2014 Myślałem o podkręcaniu, ale dla samego O/C szkoda mi wydawać tyle kasy. A co to tych pamięci DDR4 za ten powiedzmy rok czy dwa budżet będzie wynosił na pewno o wiele więcej jeśli zdecyduje się zaoszczędzić, więc serio nie będzie problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheRoom Posted January 13, 2014 Author Report Share Posted January 13, 2014 Dobra, wtedy zapytam was jeszcze raz . Temat do zamknięcia jak dla mnie. Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...