Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

LubieBudyn

760 VS 670

Recommended Posts

Witam, tu znowu wasz zawracacz tyłka biggrin_prosty.gif

Zastanawiam się która kartę bardziej opłaca się kupić:

http://www.morele.ne...og-2gd5-528754/

http://techplanet.pl...eroc,39077.html

Gigabyte GTX 760 jest tańszy, jest od gigaybte do którego mam zaufanie a ASUSa karty nigdy nie miałem, ma wyższe taktowanie, jest nowszy więc teoretycznie powinien byc lepiej zoptymalizowany pod nowsze gry no i ma FXAA i TXAA ale ma mniej rdzeni CUDA bo "tylko" 1152 i mniejsze wypełnianie tekstur - 94,1 mld/s no i wypada w benchmarkach słabiej niż GTX 670

Asus GTX 670 ma to czego nie ma 760 czyli ma więcej rdzeni CUDA bo 1344 i wypełnanie tekstu na poziomie 102,5 mld/s ale ma słabsze taktowanie, jest droższa, starsza i jeżeli NVIDIA nie kłamie na swojej stronce to nie ma FXAA i TXAA...

Obydiwe te karty są aktualnie w moim zasięgu "cenowym"

Czy może najlepiej dozbierać jeszcze troche do:

http://www.morele.ne...0oc-2gd-581346/

Który ma wszystko co dwie powyższe i jeszcze troche więcej.

Jak sie ma ich wydajność do cen?

Czekam na jakieś konkrety wink_prosty.gif

Pozdrawiam smile_prosty.gif

GTX 670 jest ciut wydajniejszy, ale różnica nie jest duża. Na pewno nie opłaca się tyle dokładać, gdyby to była kwestia 100 zł to jeszcze. Jak już, to dołożyć do GTX 770. tu już opłacalność jest na dobrym poziomie, bo zyskujesz spory skok względem GTX 760.

Asus GTX 670 ma to czego nie ma 760 czyli ma więcej rdzeni CUDA bo 1344 i wypełnanie tekstu na poziomie 102,5 mld/s ale ma słabsze taktowanie, jest droższa, starsza i jeżeli NVIDIA nie kłamie na swojej stronce to nie ma FXAA i TXAA...
FXAA/TXAA to nawet stara seria GeForce 400 obsługuje.

A "starsza" to nie jest argument, bo obie karty mają rdzeń oparty na tej samej architekturze - GTX760 to zwyczajnie podkręcony GTX660OEM ;)

Czyli GTX 770 a NVIDIA ma błędy na stronie (zdziwił mnie brak FXAA/TXAA i słusznie) biggrin_prosty.gif Tylko moze być problem bo dzis przyszedł mi zasilacz OCZ ZT series 650 Wat wiec raczje go teraz nie zwróce i nie wiem czy nie bedzie problemu z zasilaniem jej tymbardziej ze zasilacz z czasem traci na mocy. Na http://www.extreme.o...n.com/PSUEngine policzyłem sobie zestaw jak najbradzije zbliżony do mojego

CPU: (musiałem dać inny procek bo pod LGA 1150 tam nie ma Xeonów więc dałem nieco mocniejsze taktowaniem i7 4770)

MOBO: regular desktop

RAM: 2 Sticks DDR3 SDRAM

GPU: Nvidia GTX 770

HDD: 2 x Regular SATA

DRIVES: 1 x DVD - RW/DVD + RW Drive

SSD: 1 x Flash SSD

PCI Cards: dałem 56k PCI modem bo mam karte która co prawda nie jest modemem a taka jak ta TP-LINK TL-WN851N tyle że z jedną antenką tongue_prosty.gif

USB: 8 devices (nie wiemczy chodzi o 8 wtyczek USB czy 8 urządzeń naraz podłączonych (bo jak tak to zapewne tylko 4 a to zmienia pobór o 12 Wat więc niewiele ale zawsze coś)

FireWire: brak ale keidyś dojdzie może karta na PCI

Other devices: Fan controller, Front Bay Card Reader

Cold Cathodes: 1 (jak zdobęde bok M40 z okienkiem to sobie wstawie niebieską lub czerwoną tongue_prosty.gif)

Fans: 6 x Regular (nie wiem czy liczy sie w to fan od karty i CPU ale jest tu domyślne z M40 i 3 dodatkowe "na zapas"

System Load: 90% tak jak tam rekomendują

Capacitor Aging: ustawiłem na 30% bo 10-20 piszą na ponad rok i 20-30 na ponad rok przy pracy 24/7 a ja używam zwykle nie wiecej niż 10h w tygodniu a jak szkoła to nawet mniej więc żeby na te 5 lat było (swoją dorgą jak szybko zasilacz traci na mocy np ile przez rok straci a ile po np 5 latach tak na oko?)

Pobór mocy wychodzi 588 Wat a zalecane PSU 638 Wat i do tego trza doliczyć to że autorska karta zwłaszcza Gigabyte i ich windforce x3 troche dodatkowo pobiera to wychodzi mały zapas. Co o tym sądzicie? Uciągnie ją po tych 3-4 latach zanim sie zestarzeje? tongue_prosty.gif

Pozdrawiam smile_prosty.gif

Liczenie na przykładzie takich kalkulatorów mija się z celem. Ten zestaw pod obciążeniem nie weźmie więcej, niż 300W. Ten OCZ pociągnąłby zestaw z dwiema GTX 770 wink_prosty.gif

Test to potwierdzający, z tym że tu masz procek 6-rdzeniowy Core i7 3960X, do tego wykręcony - http://www.guru3d.co...i_review,4.html - zestaw żre 303W pod obciążeniem.

Inna sprawa, że zakup zasilacza od OCZ nie był zbyt dobrym wyborem, bo firma złożyła wniosek o upadłość więc nie bardzo wiadomo na ten moment co z ewentualną gwarancją.

Nie no sokoro twierdzicie że jets w stanie uciągnąć to po co mam zwracać? tongue_prosty.gif Dobra firma, dobry zasilacz, co prawda szkoda że nie na każdym kablu są oploty no a tam gdzie są jakośc taka se no i ogólnie nie zaszaleli z wyposażeniem no ale cóż tongue_prosty.gif Jutro podłączam, życzcie mi szczęścia żeby mi nie wywaliło bezpieczników (stara instalacja) chyba że ten OCZek ma jakieś zabezpieczenie przed tym (soft start) biggrin_prosty.gif

BTW tak czy inaczej dwóch GTX'ów od gigabyte nie zasile bo ta karta pozwala na zasilenie jedynie dwóch kart z 6 lub 8 pinowym zasilaniem, w zestawie są jedynie 2 x 6+2 więc nie da rady więcej niż jednego (6+2 pin jako 8 zpierwszego kabla a z drugiego tylko 6 a 2 piny se będą wisieć, dobrze mówie?)

Chyba że da sie to jakoś obejść i dorobic kabelek albo jakąś przejściówke z molexa tak jak to ja mam w starym kompie (molex na pci-e 6 pin, nie mam pojecia jak to działa ale działa).

Własnie wyjąłem ową z komputera 2 x molex na 1 x pci 6 pin tyle że nie wiem czemu kabelki idą jedynie do 5 pinów, do jednego pinu w pci-e idą 2 czerwone, do środkowowo-górnego patrząc od strony zatrzasku a dolny pozostaje pusty? te molexy też są dziwne bo mają jeydnie po 3 bolce więc nie wiem jak to działa :D

Zasilacz podłączyłem, nic nie wywaliło, działa i jest cicho bo stary fortron wył strasznie. Mission complete :D

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...