Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

assire

Temperatury procesora

Recommended Posts

Powinienem patrzeć na "CPU temp", czy "core temp" podczas podkręcania Q9300? CPU temp przy 2.8GHz jest na poziomie 56 stopni, Core temp jest +-20 stopni wyższa, wiatrak od procesora nie przyśpiesza.

Czytałem na necie i według niektórych core temp jest tym co się liczy, a według innych to CPU temp jest głównym wyznacznikiem a temperatura rdzeni jest tylko obliczana na jakiejś podstawie, a nie mierzona. Ktoś wie jak to z tym jest?

Bardziej chyba ufam CPU temp niż core, bo core jest w stanie podskoczyć z 50 na 65 w jakieś 20 sekund, a CPU ma bardziej realną bezwładność.

Podobnie było na E7400, też potrafił mi machnąć tym core temp w kosmos, a żadnych problemów z nim nie miałem jak chodził na 3,5GHz..

Wychodzi na to, że te temperatury jednak są w porządku, maksymalna dla CPU temp to około 71 stopni, a dla core temp to 100. A przynajmniej takie najczęściej się pojawiały na różnych forach i tak gdzieś twierdził Intel. Zapasu jeszcze trochę mam, rekordów i tak bić nie będę, pastę sobie lepszą kupię ;)

Hmm, mam problem z podkręceniem tego procka powyżej 2.8GHz. Jak daję 3.0 i odpalam orthosa to ten orthos który ma działać na rdzeniu 2 i 3 wywala błąd. Jakieś rady? Napięcia dałem na sztywno, standardowe.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...