Fusiox17pl Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Witam, tak jak w temacie zastanawiam sie nad wychłodzeniem wnętrza obudowy ( obudowa ta jest niczym piekarnik ) niestety jest ona mało rozbudowana więc mam możliwość zamontowania tylko 1 wentylatora 80/92 mm. Czy zamontowanie jednego tylniego wentylatora na wydmuchiwanie powietrza z wnętrza obudowy poskutkuje zmniejszeniem temperatury? Oglądałem różne poradniki, które opisywały jak zrobić dobra cyrkulacje jednak każda z obudów w poradnikach miała miejsce z przodu na wentylator zassysający... . Myślałem również nad instalacją wentylatora w miejsce śledzi pod kartą graficzna na wdmuchiwanie tylko nie wiem czy rozwiązanie to nie kolidowałoby z chłodzeniem na mojej karcie graficznej (arctic acceolero L2 plus). Szperajac po necie zauważyłem, że ta obudowa ma jakby miejsce z przodu (chyba na wentylator ) jednak ewentualne zamontowanie tam wentylatora wiązałoby sie z zdjeciem przedniego panela a nie wiem czy bylo by to bezpieczne . Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 1. Zdjęcie przedniego panelu to jak zdjęcie boku obudowy.2. Jak nie masz żadnego wentyla to owszem, wentylator z tyłu pomóc może wydmuchując ciepłe powietrze z chłodzenia CPU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fusiox17pl Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 A co myślisz o tym wentylatorze w miejscu śledzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Jeśli chłodzenie karty wyrzuca ciepłe powietrze z jej obudowy to wentyl wydmuchujący będzie nawet OK. Wdmuchujący nie, bo i po co. Chyba że wdmuchuje, ale to jest niereferent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fusiox17pl Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 Chłodzenie było zmieniane właśnie na tym radeonku (6770 od sapphire) gdyż po prostu zawiodło W serwisie wymienili wlasnie na tego arctica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 No to skoro masz tak dobre chłodzenie to nie widzę sensu dawać tam jeszcze wentylatora . Zrób sobie "żaluzje", pewnie efekt będzie podobny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fusiox17pl Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 (edited) A jeszcze takie pytanie jak już o tym chłodzeniu napomknąłem. W serwisie jak zakładali to nowe chłodzenie to nie zamontowali aluminiowych radiatorów na pamięci grafy ( mam je w opakowaniu po chłodzeniu) Brak takich radiatorów może uszkodzić grafę przy obciążeniu?I co do wentylatorów jakie byś polecił? wg kryterium jakość/cena? Edited December 2, 2013 by Fusiox17pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...