LordResvain Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Jako że nadchodzą święta i nowa generacja, a twórcy gier z radością podbijają wymagania sprzętowe - czas wysłać wysłużonego kompana na emeryturę i sprawić sobie nowego peceta.Planuję wydać ok 3500 zł, raczej nie więcej. Zależy mi na płynności powyżej 40 fps w nowych i przyszłych tytułach na najwyższych ustawieniach w rozdzielczości 1680x1050 (nie planuję wymiany monitora na`większy dopóki obecny nie zdechnie) Trochę posiedziałem w sieci i oto zestaw jaki wymyśliłem:Procesor: Intel Core i5 3570K 4x3.40 GHzPłyta główna: Gigabyte GA-B75M-D3HPamięci: DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX Black (2x4GB, DualDDR, CL9)Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200 1TB, SATA-III, 64MB cacheNagrywarka: Samsung SH-224DB, SATA, OEM, BlackKarta dźwięk.: Karta dzwiekowa Asus Xonar DSKarta graficzna: GeForce GTX 770 Gigabyte 2048MB, DDR5, OC 1137/7010Obudowa: CoolerMaster Elite K350 USB 3.0Zasilacz do obudowy ATX 500W ModeCom Premium 500 Pro (Fan 120mm, PFC)I teraz tak:a) Czy warto rozważać i7? Czy i5 w zupełności wystarczy?b) Czy warto zaopatrzyć się w dysk SSD? Co realnie można na tym zyskać?c) Czy karta dźwiękowa ma sens? Mam dość stary zestaw 5.1 Creative Inspire p5800 i słuchawki AKG k518 (raczej do muzyki). Czy zauważę różnicę na tym sprzęcie z Xonarem na pokładzie?d) Jakaś alternatywa dla GTX 770?e) Zasilacz 500W wystarczy?f) Temat płyt głównych jest mi kompletnie obcy - czy wybrałem sensowną?f) Jakiekolwiek inne refleksje/rady/whatever bardzo mile widziane.Na koniec dodam tylko, że rzadko bywam na forum i jeśli jest jakiś zbiorczy temat na takie sprawy (choć nie rzucił mi się w oczy) to prosiłbym o przerzucenie tam tego i sorry za kłopot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Zestaw wymaga poprawek, ale pierw powiedz czy zamierzasz podkręcać procesor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Może nie od razu, ale w przyszłości najpewniej tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Tak więc:http://www.morele.ne...ory/info/mjuGT/Dałem procesor nowszej generacji + odpowiednią płytę (na tej co dałeś nawet byś nie podkręcił tamtego 3570k), do tego lepszy zasilacz (ten Modecom to delikatnie mówiąc nic ciekawego) i lepszą obudowę. Nie starczyło na osobną dźwiękówkę, ale pod sprzęt który masz nie jest ona za bardzo potrzebna.a) W tym budżecie i5 spokojnie starczy, nie ma sensu dokładać do i7.b) Jak zależy ci na szybkim wczytywaniu systemu to warto, ale dokupiłbym go później.c) Jak już pisałem - szkoda kasy pod ten sprzęt.d) Radeon R9 280X - tańszy, ale też trochę wolniejszy (około 5%). Ma za to więcej pamięci, ale przy twojej rodzielczości nie ma to większego znaczenia.e) Starczy, ale porządny, jak ten Deus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Skąd tego Premiuma masz? Nie produkują już ich, teraz jest wersja 530W.Propozycja ode mnie - http://www.morele.net/inventory/info/ZQGlaj/Premium to nic innego jak Feel 3, czyli niezbyt dobry zasilacz. Nie wiem jak z tymi nowymi, ale raczej miałeś na myśli ten stary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Dirian:a) Czyli raczej nie będę żałować za 2-3 lata, że się nie szarpnąłem na i7?b) Obiło mi się o uszy, że również wczytywanie w grach przebiega szybciej. Prawda czy bzdura? Niemniej i tak wstrzymam się z zakupem do wakacyjnej wypłaty.c) Z tego co widzę są różne wersje radka, ale mowa o różnicy mniej więcej 100 zł?XeoN:1) Nie, szczerze mówiąc nie ma pojęcia na czym to polega 3) Tak myślałem, ale wolałem się upewnić.4) Z obudową mam dylemat, bo mam parcie na coś co będzie bajerackim świecidełekiem (ale bez przesady) ale jednocześnie niezłą obudową. Ten Zalman od Omasa wydaje sie jednak czadowy.Omas:Premium jest (podobnie jak cały zestaw) ze strony Gral.pl - faktycznie chyba mają tam trochę staroci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 a) Nie sądzę.b) Ładowanie gier (na nim zainstalowanych rzecz jasna) jako takie się oczywiście przyśpieszy. Na FPS to natomiast nie wpłynie.c) Wyszła nowa rewizja R9-280X, ale różnice są marginalne i nie da się jej odróżnić od starej przed zakupem. Jeśli natomiast pytałeś o to jakiego producenta wziąć karte, to dobre są np. MSI, Gigabyte. Choć i tak GTX770 lepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 chodziło mi o różnicę między ceną radka i gtx 770. Ale skłaniam się raczej ku temu drugiemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Radek - http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-280x-3072mb-ddr5-384bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1100-6000-wer-oc-wentylator-windforce-3-gv-r928xoc-3gd-599376/Najtańszy godny polecania GTX 770 - http://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-geforce-gtx-770-zt-70301-10p-582739/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 A godny polecenia GTX 770? (Bez "tani" ) tak do 1300 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Ten Gigabyte z mojego zestawu.Zotac też jest ok, ale Gigabyte ma trochę lepsze chłodzenie. Choć też kosztuje prawie 100 zł więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 A więc Gigabyte. I póki co ostatnia kwestia - obudowa do 200 zł z USB 3.0 (swoją drogą - warto?), cicha i bajerancka-turbo-świecąca-ale-nie-w-kształcie-statku-kosmicznego - wiem, dziecinada, ale do tej pory miałem same bardzo proste, wręcz nudne i mam ochotę na odmianę. Może Zalman Z9 PLUS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Do Z9 Plus raczej nie wejdzie GTX 770 od Gigabyte (ograniczenie długości kart do 29 cm, GTX 770 od Gigabyte ma 292 mm).No i cicha ta buda nie będzie - jest mocno dziurawa. Ogólnie w tej cenie ciężko o coś cichego i do tego świecącego Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 No, może nie musi być super cicha, ale żeby tylko nie wyła jak odrzutowiec, co robi moja obecna. A wejdzie do Z9 U3? Kosztuje wprawdzie 240, ale jeśli jest warta polecenia to przeboleję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Też nie, Z9/Z11/Z12 mają takie samo ograniczenie co do długości karty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 jakieś alternatywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 W tej cenie nie bardzo. Ew. weź kartę od Zotaca / Asusa / MSI (są krótsze) i wtedy Z9 U3 / Z12 Plus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Jeśli Zotac to zwykły czy AMP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Bardziej opłacalny jest zwykły. AMP ma wyższe zegary, ale przy odrobinie szczęścia powinieneś zwykły model do podobnych taktowań wykręcić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Koniec końców wyszło mi coś takiego - http://www.morele.ne...ry/info/TMhXdN/JetStream zmieści się w obudowę, a w testach miał lepsze wyniki niż pozostałe 770. Jest jednak trochę droższy, więc jeśli nie ma sensu to proszę, wybijcie mi go z głowy na rzecz zwykłego Zotaca Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Palit jest drogi i ma dwuletnią gwarancję (Zotac generalnie też, ale rejestrując na stronie producenta przedłużasz do 5 lat). Coś trzeba dodawać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 no Palit niby jest odrobinę wydajniejszy, ale dodatkowe 3 lata gwarancji i 200 zł mniej za Zotaca- racja, na mysz trochę hajsu zostanie. Właśnie, mysz - uwielbiam Razery, ale głównie ze względu na ergonomię. Ceny są nieporozumieniem, wygląd fajnym bajerem, ale mogę sobie podarować. Mysz laserowa do 200 zł, kształtem podobna do DeathAddera lub Lachesis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Sharkoon Drakonia, Gigabyte M6980X, Gigabyte M8000X. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jantomx Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Albo tą budę http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-n300-nse-300-kkn1-586537/ mieści karty do 320mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordResvain Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Wielkie dzięki, ostatni gryzoń bardzo przypadł mi do gustu. Link to comment Share on other sites More sharing options...