mezu Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Nienawidzę komputerów. Nie ma to jak praktycznie [beeep] kasą w swoje pudło co dwa lata i nie móc grać w tytuły na unrealu "bo tak".Od jakiegoś czasu (hę, od zawsze, ale powiedzmy, że nie było tak źle) mam problem z... hm. Komputerem. Mój złom ma problem z wykonywaniem akcji w czasie rzeczywistym. W grach lag (ang. latency - opóźnienie, bo dla niektórych geniuszy to ścinanie się...) jest bardziej widoczne, ale nawet PISZĄC TEGO POSTA potrafię dostrzec odstęp między wciśnięciem klawisza, a pojawieniem się litery na ekranie - niewielką, przez przeciętnego zjadacza chleba niemożliwą do rozpoznania, ale jest.Od czego to może być? Wcześniej z jakiegoś powodu sytuację poprawiło odinstalowanie Dungeon Defenders (oryginału, nie modyfikowanego .-.), ale teraz nie widzę wyjścia. Czy muszę spalić wszystko, co znajduje się na płycie głównej i kupić PS4, czy może da się uratować resztki mojego gamingu?Halp.i5 2.8Ghz x4GTX 650 TiTacens RADIX V-6504GB RAMWin7 64bit Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tesu Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Piszac padem na PS4 nie bedziesz miec opoznienia. Bierz konsole. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted November 28, 2013 Author Report Share Posted November 28, 2013 Hej, możliwe, że moje problemy powoduje tania płyta główna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Prędzej system, dysk lub jakieś oprogramowanie (np. antywirus).Napisz więc jaki masz dysk (dokładny model) oraz jakiego masz antywirusa. Model płyty głównej również może się przydać. Ile masz wolnego miejsca na dysku i kiedy ostatnio przeprowadzałeś defragmentację?A tak poza tym ściągnij i uruchom OTL. We wszystkich sekcjach zaznacz opcję Użyj filtrowania i wciśnij Skanuj. Wrzuć na forum obydwa wygenerowane logi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 1, 2013 Author Report Share Posted December 1, 2013 Daję wyniki w załącznikach.Co do defragmentacji, to rzeczywiście odbyła się bardzo dawno temu, ale i tak nigdy nie była jeszcze naprawdę potrzebna.Modelu dysku nie znam, ale powiem, że nic nadzwyczajnie drogiego, za to stosunkowo nowy. Ma może rok i pół terabajta pojemności, moja cudowna obudowa bardzo utrudnia dostęp do niego, więc w miarę możliwości wolałbym nie próbować go wydostać.Moim antywirusem jest avg, ale... z przerwami. Używam go do skanowania komputera co jakiś czas, nie znalazłem jeszcze antywirusa, który dobrze by też działał w kwestii defensywy real-time...Odinstalowuję za każdym razem, gdy odpalam jakąś cięższą grę, a nie walczę z trojanami.OTL.TxtExtras.Txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 1, 2013 Report Share Posted December 1, 2013 Model dysku da się sprawdzić bez wyciągania. Daj screena z programu CrystalDiskInfo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 O, jednak wydaje się być większy niż 0,5 TB ;PI jak, okropny jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Ja tam na dysku nie widzę nic podejrzanego. Obstawiałbym, że problem ma naturę programową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Czy zainstalowanie windowsa na dysku przenośnym, czy jakiejkolwiek pamięci flash będzie miało znaczenie w działaniu programów? Pozytywne, czy negatywne? Zastawiam się nad formatem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek690 Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Na początek wyłącz indeksowanie plików według tej instrukcji: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/100_porad_i_sztuczek_do_Windows_7_-_czesc_1-2905/strona/9301.htmlOprócz tego wejdź do Panelu sterowania i w Opcjach zasilania ustaw wysoką wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 5, 2013 Author Report Share Posted December 5, 2013 A pf, za kogo ty mnie masz, zrobiłem to wszystko wieki temu, gdy jeszcze komputer działał nawet dobrze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Bump :C Link to comment Share on other sites More sharing options...
rwL723 Posted December 7, 2013 Report Share Posted December 7, 2013 Sformatuj dysk. Pewnie jakiś syf ci usiadł na kompie... Ewentualnie przeskanuj antywirusem, a jeżeli to zrobiłeś, to może ComboFix coś znajdzie. W moim przypadku usunął "wirus policyjny". Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Skanowałem już wszystkim i używałem combofixa kilka razy. Poza tym komp działa coraz gorzej z upływem czasu, wręcz wprost proporcjonalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gofer Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Sformatuj dysk. Pewnie jakiś syf ci usiadł na kompie... Ewentualnie przeskanuj antywirusem, a jeżeli to zrobiłeś, to może ComboFix coś znajdzie. W moim przypadku usunął "wirus policyjny".- Mamo, mamo! Skaleczyłem się w palec!- Oj.. To co, najpierw utniemy rękę, a jak nie przestanie boleć to eutanazja?Dokładnie tyle sensu było w tej wypowiedzi. Takim "ekspertom" nie serdecznie dziękujemy za współpracę!Formatowanie dysku to nie jest rozwiązanie problemu z wirusami, a ComboFix to nie jest antywirus, tylko zaawansowane narzędzie diagnostyczne. Nie używamy na chybił trafił, bo może akurat to coś da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sevard Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Ja tam na dysku nie widzę nic podejrzanego. Obstawiałbym, że problem ma naturę programową.A ja bym obstawiwał, że jednak sprzętową. WD10EZRX to dysk z serii Green. Jego wydajność jest jaka jest i mocno spowalnia on cały system. Jeśli stopień fragmentacji (zwłaszcza pliku strony) jest duży, to może to się objawiać tak, jak zostało to opisane w pierwszym poście.Wykonaj normalną defragmentację dysku, a następnie defragmentację dysku w trybie boot za pomocą programu UltraDefrag. I zobacz, czy to coś zmieni.Skanowałem już wszystkim i używałem combofixa kilka razy.Combofix nie jest, nie był i nigdy nie będzie skanerem. Nie należy go używać bez zastanowienia i bez odpowiedniej wiedzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NarQu Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Jeśli sprzętu używasz tylko do grania, zainwestuj raz w konsolę i się nie przejmuj takimi pierdołami jakimi sie przejmujesz teraz. Kupisz raz konsolę, przypuśćmy PS4 i grasz przez kilka lat, bez żadnej modernizacji sprzętu, czy przejmowania się wymaganiami gry. Kupujesz, wkładasz płytę i grasz. Do internetu możesz sobie kupić jakiegoś taniego laptopa czy netbooka i to by była najlepsza konfiguracja. Co innego, jak robisz na komputerze jeszcze inne rzeczy, które wymagają lepszego sprzętu, np projektowanie grafiki. Wtedy zostaw sobie ten komputer, ale doprowadź go do stanu używalności. Ja sam denerwowałem się, że kupiłem nowy komputer, a po kilku latach już mi niektóre gry nie działały, albo działały tak, że nawet na niskich detalach, gra nie był płynna. Kupiłem sobie konsolę - xboxa360 i teraz nie przejmuje się niczym. Grafika może i nie jest taka jak na komputerze, ale jest znośna i mi w zupełności wystarcza. Tak więc jak powiedziałem, jeśli potrzebujesz sprzętu głównie do grania, kupuj konsolę, na pewno będziesz zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 14, 2013 Author Report Share Posted December 14, 2013 Wykonaj normalną defragmentację dysku, a następnie defragmentację dysku w trybie boot za pomocą programu UltraDefrag. I zobacz, czy to coś zmieni.Pomogło! Trochę, chociaż nadal daleko temu komputerowi do wypełnienia swojego potencjału.Skoro ten dysk jest tak słaby, to jaki mogę kupić bez stresu o jakość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 ST1000DM003 lub WD10EZEX. Albo po prostu dokupić SSD (np. Plextor M5S 128GB) i na nim trzymać system operacyjny i najczęściej uzywane programy/gry, a stary dysk zostawić na magazyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 A co do tych 2 pierwszych, to stara płyta główna nie będzie im przeszkadzać?SSD nie wchodzi w grę, bo nie mam nawet usb 3.0... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Nie będzie im przeszkadzać. Zresztą skoro masz i5, to i płyta raczej wcale nie taka stara Co do SSD to prędzej by się im SATA3 przydało niż USB3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 A ile kosztowałaby mnie dobra płyta główna z 3.0 i Satą3, pasująca do i5? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Zalezy do jakiego i5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mezu Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 i5-760 z socketem LGA1156Wiem, że może głupie pytanie, bo teoretycznie mógłbym sam te ceny sprawdzić, ale są płyty główne i płyty gówne i nie chciałbym szukać na ślepo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Uhm. Sytuacja o tyle kiepska, że płyt z porządną obsługą SATA3/USB3 pod LGA1156 właściwie nie ma, poza jedną: ASRock P67 Transformer. Niestety pewnie nie do dostania nawet używana. Link to comment Share on other sites More sharing options...