Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Paul99

Procesor AMD A10-6700K

Recommended Posts

A jaka jest reszta sprzętu do którego zamierzasz kupić ten procesor?

Generalnie jak myślisz o grze w sensownych detalach to jest bardzo słabą inwestycją - on się opłaca tylko wtedy jak zamierzasz grać na zintegrowanej karcie graficznej (choć w sumie i wtedy średnio), a ona jest mocna tylko wtedy jak się ją porówna do innych integr. Nawet tania dedykowana karta będzie dużo szybsza.

Reszta sprzętu miała być taka:

Płyta główna-Gigabyte GA-F2A85X-UP4

RAM-goodram ddr3 play 8192 gb pc1866 2 x 4gb red cl9

Zasilacz-Corsair CMPSU-600CXV2EU - 600W

Karta graficzna (rzeczy powyżej miałem kupić do procesora, kartę już mam {starą})-AMD Radeon HD 6700 Series

PS: Dlaczego ten procesor jest słaby? Recenzje ma dobre, a rdzenie i Ghz też nieźle.

Jak byś mógł podaj lepsze procesory po podobnej cenie ( ten kosztuje ok. 580 zł).

Skoro masz już zewnętrzną kartę, to ten procesor jest zwykłym wywalaniem kasy w błoto - słono przepłacasz za mocną zintegrowaną kartę graficzną, z której i tak przecież nie będziesz korzystał. Za koszt A10 i płyty której podałeś kupisz i5-4440 + ASRock B85 Pro4, który wydajnością zje 6700k na śniadanie.

Z innych uwag to zasialcz bym zmienił na SilentiumPC Deus M1 550W lub Thermaltake Smart SE 530W - zbliżone parametry (w przypadku Deusa nawet lepsze dzięki niezależnej regulacji napięć), podobna cena (w przypadku Thermaltake niższa), a są modularne, dzięki czemu łatwiej zachować porządek w obudowie.

Może i jest to lepszy procesor, ale mój budżet jest ograniczony, a A10-6700k miał 4 rdzenie i 4.1GHz. Procesory Intel są droższe od AMD. Lecz nadal niewiem dlaczego ten procesor (i5-4440) jest lepszy od tego co ja podałem. Nieznam się dobrze na informatyce i sprzęcie komputerowym bo jestem dość młody. Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie.

PS: Kgil0-planuje kiedyś kupić do mojej karty graficznej drugą (Gainward GeForce GTX 650 Ti Boost Golden Sample).

A10-6700k nie ma pełnych czterech rdzeni (ma 2xFPU i 4xALU, więc to coś między dwu- i czterordzeniowcem), ponadto wydajność pojedynczego rdzenia przy tych samych taktowaniach jest znacznie niższa niż w przypadku i5. Zresztą dobrze to obrazuje to zestawienie: http://pclab.pl/art50000-11.html - i5 jest wydajniejszy średnio o ok. 45%....

Jak się upierasz przy czymś tańszym to weź wyżej podanego i3, ew. FX-6300 jak chcesz się trzymać AMD - tańszy i lepszy wybór od A10.

Co do karty to jak rozumiem zdajesz sobie sprawę, że po kupnie nowej karty ze starej nie bedzie już pożytku w tym komputerze, i będziesz musiał sprzedać ;)

Bo dwie karty graficzne to więcej problemów niż pożytku (mikroprzycięcia - niższa płynność obrazu, nie wszystkie gry to dobrze wspierają, większy pobór prądu, więcej wydzielanego ciepła). Poza tym nie napisałem że się nie opłaca (choć się z tym zgadzam :)), a że to zwyczajnie nie będzie działać - jedyny użytek jaki mi przychodzi do głowy to zostawienie obecnego Radeona jako głównej karty, i używanie GTXa tylko do liczenia PhysX - przyrost wydajności byłby więc tylko w grach wykorzystujących PhysX, choć szczerze, to jako że stara karta jest odczuwalnie wolniejsza, to zwyczajnie wydajniej bedzie jak zostawisz samą nową kartę. Nie da się używać naraz Radeona i GeForce do renderingu obrazu w grach (w SLI/Crossfire).

FX-6300 w swojej cenie może być (oczywiście weź do niego odpowiednią płytę główną, np. Gigabyte GA-970A-UD3), choć tak naprawdę ten procesor opłaca się głównie wtedy jak się podkręca. No i i5 bedzie wydajniejszy tak czy owak.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...