Asachi Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Witam. Posiadam kartę graficzną GeForce 6600 oraz zasilacz Mode Com FELL II-350 ATX. Kilka dni temu podczas grania (League of Legends) dostałem tzw. "freeza", nie mogłem nawet kursorem ruszać ale słyszałem wszystko i mogłem normalnie ze znajmomymi rozmawiać. Próbowałem samemu dotrzeć do przyczyny jednak jedyne co udało mi się ustalić to, że komputer "zawieszał" się przy kolejno 65/60/55 stopni C oraz, że po tym jak się zawiesiłi i go zrestartowałem to żaden program nie potrafił zidentifikować mojej karty graficznej oraz temperatury na niej, a dodatkowo działał jak bez sterowników (następnego dnia wszystko wracało do normy). Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Invar Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Zasilacz do wyrzucenia... Pewnie on powoduje te zawieszanie komputera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asachi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Ale po tym jak komputer się załączy i działa jak bez sterowników, to mogę siedzieć 24h i nic się nie dzieje, nie freezuje etc. Tylko, że wtedy mogę jedynie oglądać filmiki, gadaćze znajomymi i grać w gry pokoju Tibia ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Bez sterowników karta działa na niższych obrotach (co już sam zauważyłeś), także widzę dwie opcje:1. Karta graficzna zwyczajnie już siada;2. Zasilacz siada i przy większym obciążeniu sobie nie radzi.Biorąc pod uwagę symptomy bardziej prawdopodobna jest opcja 1. Choć oczywiście zasilacz mógł mieć swój udział w doprowadzeniu jej do tego stanu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asachi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Jakie części polecalibyście mi kupić? Oczywiście liczę na przystępną cenę. Moja płyta główna to: ASRock G41M-S3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Invar Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Przystępna cena to dla mnie jest 1000zł więc za tyle chcesz mieć kompa? Podaj ile chcesz wydać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BombelKrowka Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Płyta posiada PCIE 16x więc w teorii możesz włożyć do niej każdą kartę z tym łączem. Podaj konkretnie jaki posiadasz procesor wtedy można coś doradzić i jaką kwotą dysponujesz na nową kartę do tego dochodzi wymiana zasilacza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asachi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Chodzi mi tylko o kartę graficzną i zasilacz, mogą być używane. Tak max do 200złA procesor to Intel Celeron E3300 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 Najpierw to ja bym się w ogóle poelcał zorientować, czy podmiana któegoś z tych elementów coś zmieni. Masz od kogo pożyczyć zasilacz lub kartę? Nie ma sensu wydawać kasy w ciemno, bo problem może leżeć gdzie indziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asachi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Tak, mam zamiar to sprawdzić ale chciałbym się już zorientować ile kasy ewentualnie będę potrzebował i jakie części opłaci mi się kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BombelKrowka Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 No to do 200 zł możesz kupić Fortona 350 W np http://allegro.pl/nowy-zasilacz-fortron-350watt-gw36-kurier-gratis-i3658474280.html + karta graficzna typu radeon 4850 lub GF 9800/8600GT. Możesz się też tą kartą zainteresować http://allegro.pl/palit-9600gso-768mb-gddr3-pci-e-sli-dual-dvi-i3673035071.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asachi Posted November 6, 2013 Author Report Share Posted November 6, 2013 Dzięki wilekie Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2013 Report Share Posted November 6, 2013 @Edge: celowałbym raczej w jakiegoś nowocześniejszego Fortrona, coś z serii HHN/HLN/HLC/GHN/GLN/GLC. Co do karty to niewiele drożej już można HD4850 wyłapać Link to comment Share on other sites More sharing options...