goldy Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Witam! Normalnym było to, że podczas uruchamiania komputera zasilacz kręcił się głośno, a gdy zaczynał ładować się Windows XP, to zwalniał i tak już zostawało. Nigdy nie zaczynał mi głośniej chodzić podczas pracy. Natomiast w przeciągu kilku dni zauważyłem, że zasilacz nie zwalnia przy starcie systemu i non stop pracuje głośniej niż zwykle. Jaka może być tego przyczyna i jak temu zaradzić? Mój zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 PFC 350W Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Najprościej zmienić wentylator na wolniejszy i cichszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldy Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 No to by było najprostsze, ale i najdroższe rozwiązanie. Z drugiej strony co ma do tego wentylator skoro wcześniej system sam go zwalniał i było w porządku. Zepsuł się? Jak mogę to sprawdzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek690 Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Najdroższym rozwiązaniem byłoby kupienie nowego zasilacza. Poza tym jesteś w 100% pewny że to wentylator w zasilaczu a nie np. na chłodzeniu procesora, karcie graficznej albo z tyłu obudowy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Np. u mnie tak się rozpędza (a potem zwalnia) wentylator procesora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldy Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Ok, postaram się upewnić, że to właśnie wentylator zasilacza oraz rozkręcę go i wyczyszczę z kurzu, bo nigdy wcześniej tego nie robiłem, a zasilacz może mieć około 4-5 lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldy Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Tak, na pewno jest jakiś problem z zasilaczem, ale w końcu nie rozkręcałem go, bo musiałbym go wyjmować z obudowy i miałbym przez to trochę roboty. Mam zatem pytanie czy w moim modelu faktycznie można wymienić sam wiatrak? Jeśli tak, to ile takie coś kosztuje? Może podrzucicie mi jakieś przykładowe modele z allegro lub ze sklepów internetowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Generalnie to w każdym zasilaczu można wymienić wentylator - czasem są wlutowywane na stałe (nie wiem jak jest w tym modelu), ale samemu można przelutować. Co do modeli, to z tanich np. SilentiumPC Sigma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldy Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Zakupiłem tego SilentiumPC, kabelków nie musiałem lutować tylko połączyłem taśmą izolacyjną. Po odpaleniu wszystko sprawne i cichsze niż wcześniej. Temat do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...