nyac55 Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Witam. Muszę wykonać program liczący średnią arytmetyczną zbioru liczb ,podczas ,gdy znana jest wielkość zbioru - liczba n. Proszę o pomoc w tej sprawie. Poniżej zamieszczam moje starania w tej sprawie.#include <iostream>using namespace std;int main(int argc, char** argv) {int suma=0,srednia=0,i=0,x,n;cout<<"Podaj wielkosc zbioru: ";cin>>n;while(cin>>x && i<=n){ i++; suma=suma+x; if(i<=n) break; else continue;}srednia=suma/i;cout<<srednia;return 0;}________________Jednak program nie działa właściwie i nie za bardzo wiem jak go poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Hakken Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 if(i<=n) break;}Co to ma być?W ogóle ten twój kod jest strasznie niskiej jakości, wywal wczytywanie zmiennej z pętli.Potem masz ten nieszczęsny if nie wiem na co potrzebny, a potem jeszcze dzielisz sumę przez i zamiast n. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyac55 Posted October 19, 2013 Author Report Share Posted October 19, 2013 OK ,już mam ,dzięki za pomoc.#include <iostream>using namespace std;int main(int argc, char** argv) {int suma=0,srednia=0,i=0,x,n;cout<<"Podaj wielkosc zbioru: ";cin>>n;while(i<n){cin>>x; i++; suma=suma+x;}srednia=suma/n;cout<<"Srednia wynosi: "<<srednia;return 0;} Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Hakken Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...