Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Biały 102

Ulepszenie komputera

Recommended Posts

Cześć, nie będę zakładał nowego tematu - podepnę się pod ten, bo chcę skorzystać z informacji z postów powyżej i zweryfikować, czy będą one miały Waszym zdaniem sens w moim przypadku. ;)

Obecnie posiadam:

MB: MSI 770-C45

CPU: Phenom II X2 550

Pamięć: 4GB RAM DDR3

GPU: Gigabyte ATI Radeon HD6850 1024MB GDDR5/256bit

Zasilacz: Chieftec APS-550S

Wszystko kupione w grudniu 2009 roku poza kartą graficzną, którą kupiłem w kwietniu 2012 roku.

Teraz pytania:

1) Czy gdybym zmienił procesor i płytę główną na wspomniane wyżej Intel Core i5-4440 LGA1150 BOX i MSI H81M-E33 Intel H81 LGA1150 BOX, to czy miałoby to jakiś sens czy lepiej dać sobie spokój i złożyć coś od zera? ;)

2) Czy odczułbym różnicę między procesorami, czy ta karta graficzna jest już na to zbyt słaba?

3) Przede wszsytkim - czy zasilacz dałby jeszcze radę pomimo swojego wieku?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Z tanich płyt np. Gigabyte GA-B85M-D3H. i5-4440 to dobry wybór jak nie podkręcasz.

Nadmienię jeszcze, że nowe płyty główne nie mają już złącz ATA, więc jeśli masz dysk lub napęd z takim złączem to będzie problem :P

Dysk nie jest na ATA, napęd - niestety tak. Tak czy siak zamierzam go wymienić już od jakiegoś czasu. wink_prosty.gif Podkręcać nie zamierzam, więc dobrze słyszeć, że byłby to dobry wybór. Czy w najbliższym czasie będzie się działo coś ważnego, jeśli chodzi o sprzęt, żeby warto było się pospieszyć z wymianą lub ją odwlec w czasie?

I jeszcze - z czasem na pewno zajdzie taka konieczność - jaką kartę graficzną proponujesz do tego procesora i płyty?

Pociągnę temat dalej, bo mam kilka pytań. smile_prosty.gif

Ostatecznie, po zweryfikowaniu budżetu i przeczytaniu testów w internecie, jak również wielu postów tutaj na forum zdecydowałem się na procesor Core i3 4130 na płycie głównej. Jestem z niego bardzo zadowolony, różnica jest według mnie nie tylko zauważalna, co znacząca. smile_prosty.gif

Płyta główna, na której pracuje to ASUS H81M-E. (Co o niej, tak myślicie swoją drogą?)

W tym tygodniu wymienię RAM z wymienionego w pierwszym poście 2x4GB na 2x8GB - jakie marki polecacie?

Planuję również jeszcze przed nadejściem wiosny zmienić kartę graficzną. Myślę, że będę mógł wydać na nią 400/500zł + odzyskane pieniądze ze sprzedaży mojego HD 6850. Co sprawdzi się z tym zestawem? Czy w najbliższym czasie stanie się coś ważnego jeśli chodzi o GPU, żeby warto było odłożyć ten zakup na później - i pytać wtedy - czy mogę już zacząć się zastanawiać?

Co z zasilaczem? Poradzi sobie po zmianie karty graficznej?

A i jeszcze obudowę chciałbym zmienić. W tej chwili mam jakieś bliżej nieokreślone niewiadomo co... Myślę nad Zalmanem Z3. Będzie OK czy znacie coś lepszego w podobnej cenie? smile_prosty.gif

Płyta nie jest zła, ale za tyle mógłbyś mieć taką z 4 slotami pamięci, a za 20 zł więcej - B85 z 4 slotami pamięci.

Zastanowiłbym się nad Zalmanem Z3 Plus, ma jeden wentyl więcej i okno.

No i niespecjalnie widzi mi się połączenie i3 + 16 GB. Jak wyżej, co zamierzasz robić?

Niby czemu? Przecież różnica w wydajności jest duża. Sam wymieniłem HD 6850 na GTX 660 (czyli mniej więcej odpowiednik R9 270) i gry śmigają nieporównywalnie lepiej. HD 6850 akurat teraz warto opchnąć póki jeszcze trzyma cenę.

Po rozważeniu tego, co napisaliście, wydaje mi się, że jednak się opłaca wymienić kartę na lepszą...

Chciałbym jednak dopytać o te dwurdzeniowe i3 w połączeniu z nVidią - czy nie jest tak, że dwa wątki na rdzeń robią swoje? Pytam, bo nie wiem jak odnieść Waszą opinię np. do tego tekstu: http://pclab.pl/art55238-7.html .

Ten GTX760 jest kuszący i niewykluczone, że się nad nim zastanowię, jeśli tylko finansowo dałbym radę. Odezwę się jeszcze tutaj na forum w sprawie tej karty przed samym zakupem, żeby mi jakaś nowinka nie umknęła. ;) Póki co temat uważam za wyczerpany. Bardzo Wam dziękuję za pomoc i pouczającą dyskusję. :)

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...