wojtekwlodyka28 Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Witajcie drodzy forumowicze,otóż od dłuższego czasu noszę się z myślą o zmianie mojej dotychczasowej karty graficznej na wydajniejszą. Aktualnie posiadam kartę Nvidia GeForce 560 Ti/DCII i zaczyna mi ona nie wystarczać. Pytanie jest więc następujące:Jaką kartę graficzną opłacało by się teraz kupić do 1200zł?Mam na oku kilka propozycji, pierwsza to karta Nvidia GeForce 760, gdyż patrząc po stosunku wydajności do ceny karta wydaje się być dobrym wyborem, ale na benchmarkach znalezionych w sieci wychodzi na to, że karty AMD w tym budżecie jednak będą lepsze. Mówię tutaj dokładnie o 7970. Rozważam również kupno 670, gdyż mieści się ona w budżecie i jest nadal bardzo wydajna. Jest ktoś na forum kto podpowiedział mi co najlepiej wybrać? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Do jakiego komputera kupujesz kartę? Podaj pełną specyfikację.Za ~1200zł obecnie najlepszy jest odświeżony HD7970GHz - R9-280X: http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-280x-oc-3gb-ddr5-pci-e-box-84-888864.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekwlodyka28 Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Moja obecna konfiguracja składa się z procesora Intel i5 2500K, 8 Gb Ram, płyty głównej ASRocka P67 ( z tego co pamiętam był to chyba extreme 4).Ten Radeon rzeczywiście jest chyba najlepszą propozycją od strony AMD, a jeżeli miałbym brać coś ze stajni Nvidi to co byłoby najlepsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 W tej cenie to GTX670 (minimalnie lepszy od GTX760), bo GTX680/770 raczej nie będą osiągalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Głównie chodzi o zasilacz. Od strony Nvidii masz słabszą GTX 670 i jeszcze słabszą (choć różnica między pierwszą, a drugą jest niewielka) GTX 760. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekwlodyka28 Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Zasilacz to Chieftec z 600 Watami na pokładzie. Z tego co widzę, najbardziej opłaca mi się wybrać AMD, jednak coś przekonuje mnie za Nvidią. Słyszałem, że z kartami AMD użytkownicy miewają problemy, a to ze sterownikami, a to z nierówną wydajnością. Jest to prawda czy raczej mit. Do tej pory z kartami od Nvidii nie miałem jakichkolwiek problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Ze sterami problemy miewają obie strony, więc czego nie wybierzesz to może być źle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Omas Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Problemy zostały dawno temu rozwiązane z framerate. W tym momencie HD7970 jest jedną z najbardziej opłacalnych kart na rynku.W sumie mógłbyś podać dokładny model Chiefa, ale myślę, że nie jest to konieczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekwlodyka28 Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Gdybym miał teraz pod ręką pudełko to bym podesłał, ale na tym forum również składałem komputer więc myślę, że i wtedy użytkownicy podsunęli mi najlepszą propozycję z możliwych Co do kart: Chyba zdecyduję się na tego Radeona, pod względem wydajności jest mimo wszystko lepszy od kart konkurencji w tej cenie. Ale mam jeszcze dwa pytania: Gdybym miał dołożyć jeszcze 200 zł do budżetu to zmieniło by to jakoś sytuację? i czy aktualną kartę byłbym w stanie sprzedać za powiedzmy 550 zł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 20zł nic nie zmieni. Co do sprzedaży to nigdy w życiu, nową kartę o lepszej wydajności można kupić za ~450zł. Także maks. 400zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Wcześniej napisał 20zł tak, za ~1400zł można polować na GTX770, pytanie tylko czy nie lepiej poczekać na Radeony R9-290... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolfur Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Dopłacając do GTX 770 dostajesz:1GB mniej vRAMu co MOŻE (nie musi, zależeć to będzie od gier) być problemem w 1080p w nadchodzących grachwęższy memory busbrak wsparcia dla Mantle w przyszłych grach które będą wspierać to API które ma dać jakiś (niewiadomo jaki dokladnie) boost do FPSów dla Radeonów, wyjdzie takich pewnie z 5 na rokwsparcie PhysX czyli symulacji szumu particli w stylu drobinek kurzu w paru grach na krzyż, wychodzi takich jakieś 5 na rok5-10% szybszą kartę (zależy od gry bo równie dobrze w kilku grach Radek 7970/r9 280x wyprzedzić może GTX 770 o te 10%)Zdecyduj sam czy warto dopłacać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtekwlodyka28 Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Dziękuję wszystkim za za pomoc, chyba zdecyduję się na tego Radeona Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted October 15, 2013 Report Share Posted October 15, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...