arturdzie Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Więc tak zbliżają się next geny i wymagania do gier wzrosną i myślę o upgrade kompa dokładniej procka bo RAM i kartę graficzną mam nową tylko nie wiem jaki i czy warto bo ponoć mój procek dobry.Więc tak to są moje pod zespoły:- dwurdzeniowy procek intel Core i3 CPU 550@3.20GHz- Płyta główna marka Asus model P7H55-M LE (sprawdziłem w programie CPU-Z)- I nie wiem czy istotne ale moja karta graficzna to AMD Radeon HD 7700 Series (dużo ludzi myśli ze to seria ale tak mi pokazuje na kompie i w CPU-Z)O zmianie procka myślę jucz od dłuższego czasu bo ponoć nie wyrabia mi np w grze TF2 ze na początku mam około 100 klatek ale jak spotykam przeciwnika to jucz spadają o 40 a nawet do 30 lecz ponoć to wina silnika Source bo bierze dużo procka mniej karty.A i na wypadek dam CPU-Z mego procka http://zapodaj.net/e...7dbd56.png.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Na początek sugerowałbym kupić lepsze chłodzenie na procesor i podkręcić - może to wystarczy. Oczywiście o ile masz porządny zasilacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturdzie Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Dzięki tylko nie wiem jak sprawdzić jaki mam zasilacz czy da się jakimś programem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Nie da się, musisz zdjąć boczną ściankę obudowy komputera i odczytać dane z zasilacza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emqi Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 moja karta graficzna to AMD Radeon HD 7700 Series (dużo ludzi myśli ze to seria ale tak mi pokazuje na kompie i w CPU-Z)Bo to jest seria, z nieznanej przyczyny od jakiegoś czasu Radki tak się przedstawiają, zamiast podać swój dokładny model. jeśli masz HD770/HD7790 to jest ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 I tak po screenie z GPU-Z można by się było domyśleć co to za karta (po specyfikacji), więc to nie problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturdzie Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 @emgi dziękiOk a powie mi ktoś o ile lepiej podkręcisz procek bo nie chce przypadkowo usmażyć mój procek i jak dobrać dobre chłodzenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Odsyłam do poradnika OC, np. http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorowGeneralnie te i3 się dobrze kręciły, śmiało można próbować powyżej 4GHz. Co do chłodzenia to np. SilentiumPC Fera pro (~100zł) powinna sobie poradzić, te procki są dość chłodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturdzie Posted November 8, 2013 Author Report Share Posted November 8, 2013 5 dni temu zrobiłem test w 3Dmark http://www.3dmark.com/3dm11/7424942 i zauważyłem ze w zakładce procesor jest w Reported stock core clock 3 200 MHz a w Maximum turbo core clock 1 200 MHz.Więc sprawdziłem wyniki od innych i inni mieli 3200 na 3200 więc mój procek jest uszkodzony czy to wina czegoś innego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...