Jump to content

Rozwiązany: Nowa obudowa komputerowa ~250 PLN

Sonne

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jaką obudowę do PC polecilibyście w cenie do 250 zł (może być wyżej, jeśli warto)? Problem w tym, że w mojej obecnej - Cooler Master Elite 335 jest na tyle ciasno, że po dołożeniu drugiego dysku twardego, po godzinie grania w Metro: LL, temperatura dysków osiągnęła wartość krytyczną (to mało powiedziane, raczej przekroczyła...) 55 st. C (!). Nie uśmiecha mi się kupować znów nowego HDD z powodu awarii. Po dotknięciu dysków stwierdziłem, że mógłbym na nich zrobić spokojnie jajecznicę z cebulą. Masakra...! confused.gif Dokładanie wiatraków nie wchodzi w rachubę. Obudowa jest w standardzie midi - tower i jest zdecydowanie za mała. Nawet kabli od zasilacza nie ma gdzie upchać (schować). Chciałbym coś większego, ale nie jestem pewien o co biega z tymi standardami ATX i czy moja płyta główna (ASUS P8P67 LE rev3.0) będzie pasować. Nie chodzi mi też o jakiegoś potwora z dziesięcioma wiatrakami, które po czasie będą hałasować. Przydałyby się filtry przeciwkurzowe i możliwość chowania kabli od zasilacza. Ze względu na ograniczenia biurka mile widziane wymiary - szerokość (głębokość ) max. 210 mm, wyskość do 590 mm, ale w razie czegoś położę komputer obok biurka...

Posted

Tematy o zakupach zakładamy w dziale "Składamy komputer - kupujemy części".

Wątek przeniosłem.

Zobacz sobie Zalman Z9 U3 / Zalman Z11 Plus / Zalman Z12 Plus / Corsair Carbide 300R / Fractal Core 3000 lub drożej SilentiumPC Regnum L50.

Posted

Jak wyżej. Ja mogę od siebie polecić Zalmana Z9 U3. Też mam trochę napchane w obudowie, a temperatura w spoczynku wynosi 23oC (podczas grania 26-27oC). Zależy oczywiście też gdzie umieści się czujnik temperatury. Obudowa posiada filtry przeciwkurzowe (łatwe w demontażu), montaż do 5 wentylatorów, fabrycznie są w porządku i dosyć ciche. Miejsce na chowanie kabli od zasilacza też jest, więc nie ma problemu ;).

Posted

Hmm, nawet niezła wink_prosty2.gif. Aż dziw bierze, że to typ Mid Tower. A czy nie będzie w przyszłości problemów z montażem wydajnych, dużych kart graficznych (moja obecna to Gigabyte 560 Ti OC)? Diran podał też późniejsze modele Zalmana. Opłaca się rozważyc zakup któregoś z nich? Bo z tego co czytam tak bardzo nie różnią się od siebie...

Posted

Możesz do nie montować nawet dłuższe gpu (i tak się zmieszczą). Podobno Z11 plus jest głośniejsza (boczne wentylatory najbardziej w niej hałasują). A chciałem ją kupić i dobrze, że nie. Tyle mogę powiedzieć o produktach Zalmana.

Posted

Do Z9 wchodzą karty o długości do 29 cm, więc większość wejdzie, poza najdłuższymi. Wyższe numerowo modele Zalmana różnią się głównie wyglądem, ew. załączonymi dodatkami (więcej wentyli, itp.).

Posted

A także wykonaniem, np. Z9 jest lepsza od Z5 pod tym względem. Można też określić Z12 jako połączenie Z5 i Z11. Najlepsza będzie Z9 U3, jak nie jest za droga.

Posted

W takim razie jestem za Z9 U3. Szkoda tylko, że jej wentylatorki mają łożyska ślizgowe. Mam nadzieję, że będzie się dało w przyszłości dokupić jakieś lepsze...

A co sądzicie o SilentiumPC Gladius M40 Pure Black? Nie żebym brał ją poważnie pod uwagę zamiast U3, ale wydaje się być całkiem OK i jest tańsza. No i ta wolna przestrzeń nad dyskami twardymi na wyskości karty graficznej ...smile_prosty.gif

Posted

Gladius M40 jest zarąbista! Mam ją od kilku miesięcy i sprawuje się znakomicie! Jeżeli chodzi o karte grafiki to w tą obudowę wejdą praktycznie wszystkie... Ja mam Sapphire HD 7870 XT i jest git a ona nie należy do małych... Pzdr.

Posted

Gladius może być, ale jest trochę węższy od Z9, do tego patrząc po testach w środku jest trochę cieplej (choć nie pamiętam czy tyczy się to takze dysków). Ogólnie Z9 U3 to trochę lepsza buda.

Posted

Gladius M40 jest OK, akurat dzisiaj walczyłem z nią przez cały dzień i wydaje się być w porządku, oprócz niezwykle irytującego sposobu wyciągania górnego filtra, którego chcąc nie chcąc ciągle odblokowywałem. Niemniej Z9 U3 jest troszkę lepsza, ale też droższa.

Posted

Gladius może być, ale jest trochę węższy od Z9, do tego patrząc po testach w środku jest trochę cieplej (choć nie pamiętam czy tyczy się to takze dysków). Ogólnie Z9 U3 to trochę lepsza buda.

Może jest lepsza ale temp. nie są wyższe, bo np. HDD w stresie ma u mnie 24-28 stopni...

Posted

Dysków może nie, ale gdzieś widziałem bodajże porównanie temperatur procesor i karty, to w Z9 było nieco chłodniej.

Może i tak, ale to też zależy jaki masz cooler na procka, ja bam boxowe do i5 3570k i w stresie mam max 60 stopni (3 wiatraki w budzie, nie dokupywałem didatkowych)

Posted

Akurat w tamtym teście był ten sam cooler na procku w przypadku obydwu obudów :P

Oczywiście nie ma co przesadzać z tymi temperaturami, różnica była niewielka na korzyść Zalmana, no ale jakby nie patrzeć zawsze 3-4 stopnie mniej to zaleta, szczególnie jeżeli ktoś planuje mocno kręcić proca.

Posted

Kurczę pieczone, teraz to mam mętlik w głowieturned.gif. Poczytałem trochę na temat M40 i muszę przyznać, że bardziej przypadła mi do gustu. Może ma mniejsze gabaryty od Zalmana (o 12 mm długość, 9 mm głębokość i 31 mm wysokość), a i tak sprawia wrażenie bardziej przewiewnej i z lepszym zagospodarowaniem przestrzeni. U3 mi wygląda na ciasnawą, nie wiem jak jest w rzeczywistości. M40 ma mniej zatok 5,25" (i dobrze, bo w sumie po co więcej niż na napęd DVD..?) i dzięki temu ma duuużo miejsca dla karty graficznej (aż 420 mm - tak przyszłościowo). Również wiatrak za gniazdami na dyski twarde cieszy. Stacja dokująca na HDD u góry na zewnątrz obudowy - bajer dla mnie przydatny, bo mam taki wolny dysk, który mógłby mi służyć jako zewnętrzny (mimo, że jest wewnętrzny). Co do USB 3.0 na przednim panelu - bardzo fajne rozwiązanie, że podpina się go do płyty głównej, tylko nie wiem czy na mojej będzie to możliwe (model płyty podany w pierwszym poście). Natomiast nie wiem w jaki sposób w U3 podpina się to USB 3.0 - bo jeśli normalnie (do gniazd USB umieszczonych z tyłu) to trochę lipa... Również co mnie niepokoi w przypadku obudowy Zalmana: nie ma fabrycznej wkładki pod zasilacz, a co za tym idzie, będzie on zasysał kurz spod spodu (chyba, że się mylę, ale gdzieś wyczytałem, że jej nie ma)... W obudowie M40 drażni mnie układ wejść USB z przodu (pendrive wkładany pionowo od góry - może być problem w przypadku mojego biurka) oraz ponoć mało miejsca na kable, za płytą główną...

Sam już naprawdę nie mam pojęcia, którą wybraćblink_prosty.gif. Cena nie gra roli. W Zalmanie kuszą te niskie temperatury, w SilentiumPC natomiast ogólny wygląd (chociaż to mało ważne) i przyszłościowa, przemyślana konstrukcja...

Posted

SPC ma rzeczywiście mało miejsca na kable, a u Zalmana podłącza się Usb tak, jak napisałeś. Z9 U3 z tego co mi wiadomo ma filtr pod zasilaczem. Karty graficzne raczej są krótsze, niż coraz dłuższe (odchodzi się od długich kart).

Posted

Może masz rację, bo taki GTX TITAN ma niespełna 27 cm długości. Nie wiem ile ma najdłuższa karta graficzna. Jednak przykładowo widziałem testy chłodzenia Windforce (a takowe posiadam) i widziałem w jaki sposób i w jakim kierunku karta dmucha gorącym powietrzem. Dlatego plus na korzyć M40 - bo ma tam puste miejsce. Natomiast w mojej obecnej obudowie, jak pisałem jest maskara bo karta dmucha na dyski twarde, które nagrzewają się do niebezpiecznych wartości...

Posted

Dodam jeszcze coś od siebie na temat USB 3.0 w Z9 U3(bo nie wspomniano o tym). Przedni panel od 3.0 podłączasz (niestety) zwykłymi wtykami (jak to przy każdym kablu usb), a nie wprost do header'a usb. Są dwa rozwiązania, albo podłaczyć przedni panel na tył obudowy poprzez gniazda od płyty głównej, albo kupić przejściówkę (koszt to prawie 40 zł). Co do temperatur - Zależy to oczywiście też od jakości wentylatorów. Ja sobie zamontowałem w wszystkie wolne miejsca dodatkowe wentyle, więc chłód jest. Moze wszystko wydaje się ciasne w niej, ale przy każdym pozdespole jest trochę odpowiedniego miejsca do obiegu powietrza (nic przecież nie jest ściśniętę do siebie ;)). Obudowa od Gladius'a też jest warta uwagi. Nie powiem, że nie.

Posted

Z12 też interesująca, lecz troszkę za duża głębokość i będą problemy z umieszczeniem jej pod biurkiem. Waham się pomiędzy SilentiumPC Gladius M40 Pure Black oraz Zalman Z9 U3. Ogólnie jestem za tą pierwszą, jest ciut mniejsza, a kable od mojego zasilacza nie są specjalnie długie. A jak z fabrycznymi wentylatorami w M40 i U3? Są głośne? W jaki sposób się je podłącza (czy są to 4-pinowe molexy)?

EDIT: Hmm, i pojawia się problem. Z9 chyba niestety odpada. Wchodzą do niej karty o długości do 30 cm. Wydaje się dużo, ale ja zamierzam kupić obudowę pod następną konfigurację PC. I nawet gdybym kupił za rok lub dwa takiego Gigabyte GeForce GTX 770 OC lub lepszą z chłodzeniem Windforce 3 (3x wentyl) to byłby niemały problem, bowiem karta ma 292mm. Do tego dochodzi fakt, że w tego typu kartach (podobnie jak w przypadku mojej), złącza zasilające idą do karty od przedniej strony obudowy, a nie z dłuższego boku karty, co dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na wolne miejsce ( a więc więcej niż 300 mm). Szkoda... confused_prosty2.gif

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...