Jump to content

Problem z nowym RAMem

powazneproblemy

Recommended Posts

Posted

Windows 7 Ultimate x64 SP1

ASUS P5KPL-AM

Intel Pentium E2200 Core 2 Duo 2,2GHz

GeForce 9600 GSO 1GB

Modecom Premium 500W

2x1GB DDR2 GEIL (Speccy mówi, że 399MHz), (próbuję zmienić na 2x2GB DDR2 Kingston 800MHz)

Witam. Mam problem. Ostatnio zakupiłem sobie nowy RAM Kingstona DDR2 2x2GB 800 MHz. Wcześniej posiadałem 2x1GB GEIL. Problem pojawia się kiedy próbuję uruchomić komputer po wymienieniu obu starych kości na nowe. Wszystko działa poprawnie (BIOS wykrywa obie kości), aż do momentu ładowania się systemu. Ładowanie (przed ekranem zapraszania) albo zawiesza się w nieskończoność albo po kilku sekundach powoduje restart komputera (czasem z BSODem). Kiedy próbuję zrobić to samo z jedną nową kością, to albo dzieje się to co poprzednio, albo system się włączy, żeby po jakimś czasie się zrestartować/wywalić blue screena. Kiedy próbuję zrobić jedną kość nową i jedną starą, dzieje się tak samo jak w wypadku jednej nowej. Kości są nowiutkie. Próbowałem przemieniać je miejscami i sprawdzać pojedynczo, nie ma to żadnych efektów, wszystko przeczyszczone. Próbowałem sprawdzić je memtestem, ale memtest po kilku sekundach zawiesza się (niezależnie od tego, czy chcę sprawdzić jedną kość czy obydwie). Ciekawa rzecz : kiedy włożę 1 nową i 1 starą kość i system się włączy, mogę spróbować dokonać indeksowania wg. Windowsa (tego w Grach). Po jakimś czasie wyskakuje BSOD, po czym przy następnych uruchomieniach komputera karta grafiki nie przekazuje nic do monitora. Kiedy odłączę dodatkowe zasilanie od karty grafiki, wszystko działa poprawnie (oprócz tego, że karta jest mniej wydajna), ale kiedy już uruchomię tak system to mogę z powrotem podłączyć to zasilanie. Przeszukałem internet, nie znalazłem podobnej historii do mojej. Jeśli chodzi o BSODy, to nie wiem jak je znaleźć, zapisawne są w lokalizacji %SYSTEMROOT%\MEMORY.DMP , ale ani przez 'uruchom' (wyskakuje błąd) ani jakoś manualnie na dysku. Wiecie co to może być? Chciałbym mieć sprawny ten RAM.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...