Jump to content

Jakie chłodzenie na HD6870?

lemka8

Recommended Posts

Posted

Witam,

Ostatnio pisałem na forum o niekontrolowanych freezach komputera. Na 101% jestem pewien, że jest to spowodowane zbyt wysokimi temperaturami na karcie. Problem ten rozpoczął się po montażu chłodzenia na CPU, które zajmuje dość dużo miejsca i pewnie emituje większą ilość ciepła niż stockowy wentylator od Intela. Poradzono mi, żebym wyczyścił kartę, ale to nic nie dało. Jedynym sposobem jest aktualnie ustawienie wentylatora na mega wysokie obroty, co wiąże się z równie mega hałasem. W związku z tym postanowiłem zakupić jakieś chłodzenie. Potrzebowałbym jednak pomocy, co warto kupić - zależy mi oczywiście na jak najmniejszych kosztach - do 150 zł jestem w stanie wydać. Zastanawiałem się nad Arctic Cooling Accelero S1 Plus, ale może są bardziej wydajne chłodzenia w tej cenie?

Ponadto interesuje mnie montaż takowego chłodzenia - czy jest to bardzo skomplikowane? Moja karta to Vertex3D Radeon HD6870. Czy nie ma kłopotów ze zdjęciem tej "obudowy" z karty i zamontowaniem nowego chłodzenia?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Posted

Wg mnie nie warto tyle inwestować w chłodzenie, bardziej się pewnie opłaca kartę sprzedać i kupić nową.

Tematy o zakupach zakładamy w dziale "Składamy komputer - kupujemy części".

Wątek przeniosłem.

Posted

Pewnie z 350-380 zł dostaniesz, chyba że karta faktycznie się przegrzewa (z ciekawości, ile wynosi temperatura pod obciązeniem?), to wtedy trzeba to zaznaczyć na aukcji.

Za trochę ponad 500 zł masz GTX 650 Ti Boost z dobrym chłodzeniem - http://www.net-s.pl/...-DVI-DP-BOX&w=c

HD 7790 to tańsza opcja, ale w sumie to poziom HD 6870, a nawet ciut wolniejsza.

Posted

Nie było z nią problemu, dopóki nie wymieniłem chłodzenia na CPU, jak i samego procka. Temperatura teraz w stresie dochodzi do 85 stopni, ale jestem przekonany, że to tylko z powodu małej przestrzeni w obudowie. Zresztą testowałem ją na innym komputerze i temperatury były w granicach 70-75 stopni przy obciążeniu. Swoją drogą zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem wentylatorów w obudowie, bo aktualnie nie mam żadnego (oczywiście prócz tego na CPU i GPU), choć nie wiem, czy to coś da.

Przesiadka na wolniejszą kartę to raczej kiepska opcja, więc dołożyłbym do tego GTXa. Tylko czy będzie duża, a przynajmniej zadowalająca różnica między chłodzeniem na tej karcie, a na moim aktualnym Radeonie?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...