kruzd Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Witam,dziś zaskoczył mnie moj komputer. Z powodu braku neta w domu postanowilem sobie odświeżyć Wiedzmina 2. Ale komputer odmowil współpracy. Mianowicie po kilku minutach gry komputer się zawiesza a restarty w prawdzie restartuja go ale nie uruchamia się on odrazu(w ogole nie zaczyna się ladowac bios itd.), trzeba odczekać chwilę. Domyślam się że to grafika się przegrzewa i po restarcie nie podejmuje pracy. Dodam że w Kings Bounty czy Lolu tego problemu nie było. Asrock M3A770DEAthlon Phenom II 945Gainward GeForce 460GTX 768mbGoodram ddr 3 2gb 1333mhzFortron fsp400-60ghnCiężko będzie wrzucić jakieś logi czy screeny, bo obecnie net tylko via telefon.z góry dzięki za pomoc
yojc Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Ściągnij program HWMonitor, uruchom gro i pograj w coś przy czym komputer się nie zawiesi. Program zanotuje maksymalne osiągnięte temperatury. Możesz też ściągnąć program BlueScreenView i zobaczyć, czy nie ma jakichś danych z bluescreenów zapisanych.To oczywiście jeśli mozesz programy ściągnąc, bo jak nie to cięzko powiedzieć do czego się zabrać przy diagnozie.
kruzd Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Ściągnąć mogę w pracy to nie problem, gorzej z tym że komputer przestał w ogole się uruchamiać. Pomyślalem że druga przyczyną może być zasilacz, ale mi trudno jest cokolwiek ocenić bez doświadczenia.
Woozi27 Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Problemem grafiki to raczej nie jest, wtedy byś raczej miał jakieś artefakty, więc tak jak mówisz, możliwe, że zasilacz. Choć wydaje mi się, że gdyby to był problem zasilacza, to wcale by się nie uruchamiał. Może płyta główna, lub procesor... takie moje domysły laika...
kruzd Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Zobaczymy, jak narazie po dłuższym odpoczynku komputer się uruchomil i działa, pogralem chwilę w Kings Bounty i nic się nie działo. Ściągne te polecane programy i zobaczę jak temperatury stoją.
Misiek690 Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Jeżeli masz możliwość to podłącz inny zasilacz i sprawdź czy coś się będzie działo. Najlepiej o mocy minimum 500 W.
kruzd Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 Problem występuje nadal.Zrobiłem test HWmonitorem i maksymalne temperatury to:GPU 58CCPU każdy rdzeń 50Czastanawiają mnie temperatury CPUIN i AUXIN maksymalne niby są odpowiednio 87 i 79 ale w czasie pracy nie przekraczają 40C.Czy coś to wam mówi??
kruzd Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 Po jednym z zawieszeń przy uruchomieniu wyskoczył komunikat CMOS Checksumbad.
Misiek690 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 To raczej coś z BIOS'em płyty głównej.
[Ekspert] antros22 Posted September 23, 2013 Report Posted September 23, 2013 Przy szwankującym zasilaczu może się coś takiego pojawiać (u mnie tak było).
kruzd Posted September 23, 2013 Author Report Posted September 23, 2013 ok, więc dużo wskazuje na zasilacz. Skocze jutro do komisu jakiś wypożycze i sprawdze czy będzie nadal to samo.
kruzd Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Wina leżała w zasilaczu. dzięki za pomoc temat można zamknąć
t3tris Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW.Edit: na prośbę autora temat powtórnie otwieram.
kruzd Posted September 26, 2013 Author Report Posted September 26, 2013 Więc tak. Podziałałem trochę na zasilaczu znajomego, ale dziś rano komputer w ogole nie reagował. Pomyślalem ze zasilacz kumpla już swoje miał więc mógł także paść. Zakupilem nowy zasilacz: Crosair VS550. Jednak pc nadal się nie uruchamia. Ja już nie mam pomysłu czego to wina, myślę że mogło paść coś z wielkiej trójcy. Jutro zaniose chyba go do serwisu żeby mieć pewność co nawalilo.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.