KenpachiSC Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Witam, mam parę pytań związanych z formatowaniem i przenoszeniem plików. Otóż tak, mam 2 dyski twarde, w tym 1 bez windowsa i chce przenieść na niego właściwie wszystko co się da przed formatem. I tutaj moje pytanie, jakie pliki mogę przenosić, żeby nie było z nimi żadnych problemów po zainstalowaniu na 1 dysk windowsa i skopiowaniu ich z powrotem? Drugie pytanie dotyczy windowsa 8. Czy są już programy, które robią z tego windowsa, windowsa z normalnym paskiem start, i które umożliwiają nie tylko stylizację jak windows 7, ale też funkcjonalność? No i ogólne pytanie czy warto się przenieść z windowsa 7, czy jest szybszy, stabilniejszy itd Pozdrawiam i prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź.
Woozi27 Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Co do tego czy programy będą działać, czy nie, to zależy od programu. Niektóre działają po formacie bez problemu, niektóre nie, bo tworzą odpowiednie pliki gdzieś na dysku C, czy choćby w documents and settings, bez których nie uruchamiają się. Więc przenoś wszystko do woli, potem się okaże co z tego działa a co nie.Co do drugiego nie odpowiem, bo nie wiem, ale chętnie wysłucham dalszych odpowiedzi.
opti Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 No i ogólne pytanie czy warto się przenieść z windowsa 7, czy jest szybszy, stabilniejszyWedług mnie - tak. Nowy Windows ma lepsze zarządzanie pamięcią, jest szybszy, szybko się ładuje, a gry działają lepiej przy tych samych wymaganiach systemu dla komputera. Żeby nie być gołosłownym - grywałem sporo w BF3, i na Windowsie 7 przy dużym ruchu miałem 40-50 FPS, a po przesiadce na Win8 - jakieś 70. Na pewno na plus idzie też zauważalny szybszy start W8 niż W7. Pasek start możesz przywrócić za pomocą niektórych modów, np.: http://lee-soft.com/vistart/Vistart-press-release.htmlJeżeli idzie o stabilność - nie mogę narzekać. Samego W8 mam od roku, a zainstalowanego (bez formatowania) od kwietnia tego roku, i nie zauważyłem, żeby występowały jakieś problemy. Ogólnie system na plus.
KenpachiSC Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Ok, dzięki za informacje. Jeszcze takie pytanie, jak skopiuje savy i w ogóle wszystko z dokumentów, to nie będzie z tym problemów? Będzie wszystko czytać tak jakby to było instalowane na nowo?
cr!s Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Jeżeli chodzi o savy i pliki typu mp3, pdf, jpg, avi to wszystko będzie działało. Problem może występować jeśli skopiowałbyś folder jakiegoś programu (np office'a), gdyż programy podczas instalacji wpisują się do rejestru windowsa, tworzą jakieś pliczki w innych katalogach, tak jak powiedział Woozie27. Więc generalna zasada jest taka, że programy po formacie należy zainstalować na nowo (gry też, nawet jeśli były zainstalowane na innej partycji - przynajmniej ja tak robie).
KenpachiSC Posted September 20, 2013 Author Report Posted September 20, 2013 Ok, dzięki za info. Nie idź w tę stronę, Luke!!??
Woozi27 Posted September 20, 2013 Report Posted September 20, 2013 Jak mówił cr!s, kopiuj co chcesz, uwzględniając przy tym na przykład pliki w documents and settings, bo tam jest sporo rzeczy, np save'y, profile itd. Gry i część programów dane pomocnicze tego typu przechowuje albo w katalogu głównym, albo właśnie tam.Jak coś się nie uruchomi, przeinstaluj na to miejsce na nowo i save'y itd powinny dalej śmigać.Musiałbyś pytać o każdy program osobno aby się dowiedzieć, co kopiować, a co nie, co będzie chodzić po formacie, a co nie...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.