AndroidWF Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Witam chciałbym ulepszyć sobie sprzęcik do tak zwanego zabójcy gier obecnie posiadam 2 komputery 1.Proc:i5 2400ram: 4GBzasilacz: SilentiumPC G1Karta: 7870 XFX 2GBpłyta:Asus P8h61buda:Aerocool x strike2.proc:FX6300 3,5GHzram:4GBzasilacz:SilentiumPC G1karta:HD 4850 (512mb) (ale przełożyć 7870 to nie będzie problem)płyta:MSI 970A G43buda:Noname jakiś z pierwszego komputera korzystam ja z drugiego siostra . Ja mam nieco większe wymagania niż LOL i chciałbym zrobić CrossFire i mam kilka pytań odnośnie tego.Może zaczne od tego że kumpel ma właśnie kompa z CF i 3 monitorami jego karty to hd 7950 myślałem , że to nie opłacalne ale Crysis 3 chodzi mu fenomenalnie spadków poniżej 50 klatek nie ma . Ok teraz kilka pytań1.Procesor jego i7 wykręcona jest do 4GHz czy jest to konieczne ? czy do jednego monitora wystarczy Stock ?2.FX 6300 czy i5 2400 ?3.jaka płyta pod CF ?4.Jeśli karta jest z XFX to druga może być np od sapphire ?5.Zasilacz da rade ?6.Wiem że lepiej 1 mocną kartę i coś czuje że pójdziecie w tym kierunku ale zamierzam grać na 3 monitorach nie koniecznie teraz i przy detalach Ultra , po prostu taka opcja przenosi w inny wymiar 7.Obudowa nie zmieni się w piekarnik ?8.którą kartę do CF polecicie ?Pozdrawiam i dzieki za pomoc
yojc Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 1. Raczej wystarczy stock, choć oczywiście OC by nie zaszkodziło.2. Oczywiście i5.3. Z najtańszych bodajże MSI Z77MA-G45.4. Może być.5. Jaka moc zasilacza?6. Nie wiem co mają trzy monitory do kilku kart W każdym razie niedługo będą mieć premierę Radeony nowej generacji, więc tym bardziej ja tam sensu żadnego w pchanie się w CF nie widzę... No ale to Twoja sprawa jak zamierzasz pieniądze wydać.7. Jaki dokładnie model?8. Szczerze to do CF by się przydał referent, żeby jedna karta nie podgrzewała drugiej.
AndroidWF Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 zasilacz dokładnie ten : http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-600w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc083-527960/obudowa dokładnie ta :http://www.morele.net/obudowa-aerocool-strike-x-one-426636/hmm a jakby zamontował cienką blaszke pomiedzy nimi ?a co nowe radeony mają do CF ? przecież 1 radeon 7970 nie dorowna 2x 7870 a cenowy wyjdzie podobnie
Misiek690 Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Ile lat ma Twoja siostra ? Tak poważnie to niektóre gry się gryzą z dwiema kartami w Crossfire/SLI, powstają mikroprzycięcia, które zmniejszają komfort gry, czasami gra korzysta tylko z jednej karty. Poza tym karta, która jest w wyższym slocie PCI-E bardziej się grzeje bo ta dolna karta ogranicza dopływ powietrza. Lepiej zainwestować w jedną mocniejszą kartę.
AndroidWF Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 17 fakt że się będzie grzać ale przy dobrze wentylowanej obudownie nie powinno być problemu prawda ?
Misiek690 Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Ja bym dołożył jeszcze 4 giga RAM.
yojc Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Zależy jak rozumiemy "wydajność". To że na dwóch kartach będzie wyższy FPS nie oznacza, że obraz będzie płynniejszy. Kłania się tu jeden z podstawowych problemów SLI/Crossfire: mikroprzycięcia. Ogółem jak dla mnie dwie karty to więcej problemów niż pożytku i w życiu bym się na takie rozwiązanie nie zdecydował - o wiele więcej sensu miałaby wg mnie sprzedaż HD7870 i kupna karty nowej generacji (dlatego o nowych Radkach wspomniałem). Poza tym jak już mówisz o kosztach to nie pomijaj tego, że CF będzie żreć więcej prądu Zasilacz oczywiście wystarczy, no ale wyższy pobór == wyższe koszty utrzymania.Buda szczerze mówiąc pewnie za słaba do dwóch kart, ale jak dasz nawiew z boku na karty to może jakoś to będzie.
AndroidWF Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 mikroprzyciecia ? grałem u kumpla w Grida 2 , Crysisa 3 i battlefielda 3 i tylko w tej ostatniej był problem po tym jak mnie zabili tzn szedł dźwięk bez obrazu ale po sekundzie wracało do normy . Hmm to może takZ77 G43 Zalman Z11 (chyba że jest lepsza w tej cenie)no ew mógłbym sprzedać hd 7870 ale co kupić za niego ?
yojc Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 Z77A-G43 nie obsługuje dwóch kart w trybie 8x/8x, więc się nie nadaje. Co do mikroprzycięć - dopóki jest wysoki FPS to ich nie będziesz odczuwał; problemy zaczna się jak przyjdą bardziej wymagające gry - będzie im łatwiej "zarżnąć" konfiguracje z dwoma kartami niż jedną, bo przy dwóch kartach do płynnej rozgrywki wymagany jest wyższy FPS.
AndroidWF Posted September 19, 2013 Author Report Posted September 19, 2013 pomyłka Z77 G45 no ta co Pan podał Będzie coś mocniejszego nic Crysis 3 ? po za tym zawsze można troszke zejść z detali myślę , że nie będzie źle kolega jest zapalonym graczem i nie narzekał jeszcze na takową konfigurację Czyli ten zasilacz podoła tak ? (silentiumPC Deus 600w)
yojc Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 W swoim czasie Crysis3 na pewno zostanie przebity Zasilacz podoła.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.