krzyusiekao Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Witam, jako że rozpoczynam studia, chciałbym kupić laptopa/ultrabooka do maksymalnie 3000 plnów. Najlpeiej gdyby był z torbą już, co by nie robić kolejnych wydatków sobie i myszką.Jedynie do czego będzie mi on potrzebny to do :- przeglądanie inernetu- Office- czasem jakieś filmy/muzyka- mało grania (o ile na to bedzie czas)- matryca od 13,3" do 15,6" większych nie chce, bo dla mnie większa matryca od 15,6" to już nie laptop- Dobrzte gdyby była długa rpaca na baterii w końcu to mobilny komputer- system windows 7, ewentualnie 8.Sam chodizłem po sklepach i jedyne co zwróciło moją uwagę to Samsung (nie pamiętam modelu z głośnikami JBL), to samo tyczy się Lenovo.Prosiłbym o pomoc.
homzik Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Do Internetu starczyłby laptop za około 2000 zł, do gier to już te 3000 zł. No i coś mniejszego (13-14") będzie znacznie wolniejsze, choć lżejsze. Systemu nie dostaniesz z uczelni?
TvSuperStar Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Dobrym środkiem jest Lenovo Z500 - w miare wydajna grafika i procek, matowy ekran, relatywnie niska (2.1 czy 2.2 kg) waga. Do tego na tyle tani, ze starczy ci na jakiegos Fiio + słuchawki jesli nie posiadasz, o ile traktowałes "muzykę" serio. Ewentualnie mozna isc w cos bardziej ultrabookowego, ale nie wiem czy jest sens za ta cene. Musiałbym ogladnac, a nie moge, bo jestem na tel. Boje sie jednak, ze dostaniesz wprawdzie cos lzejszego, ale na gorszej (lub co najwyzej podobnej) matrycy, ze słabszym prockiem, o niebo słabsza grafika, mniejsza ilością RAMU, a pewnie i bez dysku SSD. Natomiast za cene wyższa. Jesli jestes jednak zainteresowany druga opcja, to moge czegos poszukac jak bedze miał czas.
krzyusiekao Posted September 17, 2013 Author Report Posted September 17, 2013 @homzik tym się nie orientuje, czy uczelnia dałaby system, więc nie mam pojęcia, szczerze powiedziawszy.@TvSuperStar jestem otwarty na każdą propozycję, w sumie, może być coś tańszego równie dobrze, co to są Filo, bo ja nie w temacie, zawsze konsole lub stacjonarka.
homzik Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 A na jakiej uczelni studiujesz i jaki kierunek?
[Ekspert] BladyPiter Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Chodziło mu o DACi czyli takie karty dźwiękowe na USB bez wejścia mikrofonowego.Kosztują one od 300zł w górę, do tego słuchawki superlux (zależnie od modelu 80-180zł)Jakiej muzyki słuchasz?
krzyusiekao Posted September 18, 2013 Author Report Posted September 18, 2013 Rozpoczynam studia na KULu w Lublinie, Filologię Angielską. Głównie słucham soundtracków z gier/filmów/anime, rock, hip hop i tyle przeważnie.
TvSuperStar Posted September 19, 2013 Report Posted September 19, 2013 @sebaziom - tylko po co i7 do takich zastosowań ... No Anyway - powiedz czy interesuje Cie ultrabook, bo jak nie, to IMO nie ma sensu dopłacać do lepszego komputerka niz Z500. Ba! Ten i tak bedzie za mocny na twoje zastosowania, ale mi sie wydaje, ze warto. Co do tych słuchawek .. Pasować beda Superlux HD681 ovo, czy evo - nie pamietam, ale same HD681 to dobre słuchawki i do tego na przykład fiio e10. Ewentualnie cos bardziej basowego bez Fiio - AKG K518/618/619. OFC jesli słuchanie muzyki poza soundtrackami nie ogranicy sie do YouTube
krzyusiekao Posted September 22, 2013 Author Report Posted September 22, 2013 Tak ultrabook, teżwchodzi w grę, dlatego taki pułap cenowy dałem.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.