Jump to content

Lenovo Y580

Lenek

Recommended Posts

Posted

Witam. Potrzebuję fachowej porady w sprawie kupna w/w laptopa. Zastanawiam się, czy warto doinwestować troche pieniędzy do wersji z procesorem i5, czy kupić podstawową wersję z i3. Żeby pomóc mi podjąć decyzję, chciałbym abyście powiedzieli mi :

-W jakich przypadkach odczuję przewagę droższego procesora?

-Czy jest to zauważalna przewaga?

-Czy zakup droższego modelu przedłuży życie komputera? (czy za 3 lata bedzie tak samo konieczna aktualizacja sprzętu, czy posłuży mi dłużej)

-Czy dysk SSD w zestawie z procesorem i3 będzie bardziej użyteczny niż i5 z HDD ?

Komputer służyć będzie mi (studentowi) głównie jako sprzęt domowo-multimedialny, zapewne doświadczy też paru wymagających gierek (nie mówię tutaj o hardcore'owym gamingu). Jeśli ktoś ma lepszą propozycję, równiez chętnie wysłucham :)

Proszę o odpowiedź na moje pytania, z góry dziękuję.

Posted

- i5 od i3 rozni sie tylko trybem turbo, ten daje przewage glownie w grach mocno opartych o procesor np strategiach

- moim zdaniem nie

- wydaje mi sie, ze jezeli i3 przestanie wystarczac to i5 rowniez

- moim zdaniem tak - roznica w pracy na codzien jest dosc spora

Posted

Czyli nie powinienem poczuć dużej różnicy w nawet najnowszych grach? Skąd zatem taka różnica w cenie (300zł)?

Czy laptop ten bez problemów nada się do celów programistycznych ?

Prosiłbym, aby ktoś wyczerpująco rozwinął to zagadnienie : W jakich przypadkach odczuję przewagę droższego procesora?

Posted

W sumie to w żadnym przypadku nie odczujesz kolosalnej różnicy. W niektórych grach, mocno korzystających z procesora, będzie po prostu kilka klatek więcej, ale nie sądzę by był to powód do dopłaty 300 zł.

Do celów programistycznych się nada.

• 2 weeks later...
Posted

Odświeżam temat, mam jedno pytanie. Czy między procesorami i5 3210M a i5 3230M jest jakaś znacząca różnica? Benchmarki wypadają niemalże tak samo, czy warto inwestowac w nowszy model?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...