Jump to content

Czy opłaca się wymienić Phenoma II x2 na nowego I3 na hasswelu ?

BombelKrowka

Recommended Posts

Posted

Witam chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się wymienić mojego Phenoma II x2 na powiedzmy I3 4xxx na haswellu. Bo mam dylemat posiadam płytę główną która obsługuje FXy ale szczerze powiedziawszy patrząc na testy itd mam wątpliwość czy pakować w niego pieniądze zwłaszcza że te procki pobierają sporo prądu a do tego wzrost wydajności względem Phenoma II x4 965 jest bardzo mierny ( albo wręcz zerowy). A te procki są dość drogie 400-600 zł. Dlatego się zastanawiam czy nie lepszym pomysłem byłoby wziąć nowego I3 4xx za 500 zł i do niego płyty za 200zł na podkręcaniu mi niezależy pozdrawiam.

Posted

Masz badziewną płytę więc zapomnij o FX-ach 6-rdzeniowych i podkręcaniu ich. A o 8 rdzeniach nawet nie wspomnę.

Fxy albo jakieś Phenomy można by przemyslec ale niestety twoja plyta to porazka budżetowa jakaś.

Jak chcesz robic upgrade to i tak musisz zmieniac plyte glowna + procesor przy czym i3 jest drogi i słabszy ogolnie niz FX-6300.

Masz opcje:

a) FX-6300 lub FX-8320 + nowa plyta glowna za 320zł (konkretnie 970A-UD3) przy czym plyte moglbys teraz zmienic a procesor kiedyś

b) i5 + mobo

c) jesli chcesz po prostu zmarnowac forse to kup sobie Pentiuma, super wymiana 2 rdzenie na 2 rdzenie.

A nad i3 nawet bym sie nie zastanawial bo są stanowczo za drogie jak na 2 rdzenie.

Posted

Cóż fakt faktem że płytę kupiłem taką ze względu na spore ograniczenie budżetowe po spaleniu się mojej poprzedniej płyty głównej ( Asrock A780GXH i Chiefteca 450W) musiałem się zmieścić w 400 zł. Ale mało ważne ale ta płyta jest aż tak beznadziejna że nie wejdzie na nią FX x6 6300-lub 6350 jak mówiłem nie będę się bawił w OC.

Posted

Na płytę FX 6300 wejdzie ale bez OC to nieopłacalny wybór (jest gorszy od i3), tak więc i3 może być OK. Choć wolałbym Pentiuma i później na i5 ;).

Posted

@omas - W wielowątkowych aplikacjach AMD, nawet nie podkręcony wygra z i3 ze sporym luzem. Oczywiście i3 ma znacznie szybsze pojedyncze rdzenie ale to że i3 jest szybsze to kwestia do spekulacji ponieważ nie wydaje mi się że przykładowo w crysis 3 i3 pokonałaby FX6300. Widziałem gdzieś testy w których ten procesor podganiał moją i5 2500k, będąc przy 40fps'ach, podczas gdy i3 pracujący z tą samą kartą graficzną wyrabiał ~20fpsów.

Posted

Edge to są starsze gry które korzystają z jednego/dwóch wątków głównie, ciężko się na tym opierać w kontekście przyszłości. i5 nadal będzie dobry ale FX również w kontekście gier zyska zapewne.

Obadaj benchmark Crysisa 3 pod kątem procesorów na przykład.

A poza tym obadaj inne zastosowania a nie tylko gry, tam i3 nie startuje do FX-6300 bo więcej wątków jest wykorzystanych.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...