Jump to content

Wybór procesora + płyty do 650zł

szefu

Recommended Posts

Posted

Cześć. Chcę kupić nowy komputer, mam dosyć ograniczony budżet, i chciałbym się was poradzić co zrobić w takiej sytuacji, zestaw będzie wykorzystany głównie do gier, chciałbym odpalić tu armę 3.

Chcę kupić płytę + procka za około 650zł.

Co do reszty zestawu nie mam większych wątpliwości [ale jbc poprawcie]

RAM: GOODRAM 4gb cl9 1333

ZASILACZ: SPC DEUS 500W

OBUDOWA: BRUTUS 410

DYSK zabieram ze starego.

Największy problem sprawia mi wybór jakiegoś ogarniętego procka [btw. teraz ceny poszybowały wysoko w górę !!!]. Myślałem nad phenomem 965 [gdy kosztował 400zł], tyle że teraz strasznie podrożał [na morele 500zł], więc póki co odpada. Co do płyty głównej też nie wiem co wybrać, fajnie jakbyście polecili coś za około 250zł. [ktoś mi polecił Gigabyte GA 910 DS3P - tyle że ma on parę negatywnych opinii o grzejącej się sekcji zasilania]

Doradzicie coś?

Z góry dzięki. POZDRO!

Posted

Dzięki!

Spoko, może bym mógł tylko wtedy bym musiał czekać jeszcze miesiąc... [wiem, że wydaje się to może tylko 100zł, ale mam naprawdę napięty budżet, a z reszty zestawu chyba nie bardzo jest co uciąć]

Wiem, że na procku i płycie nie powinno się oszczędzać, ale jest jakaś tańsza płyta godna polecenia?

Posted

Generalnie to FX6300 jest procesorem do podkręcania, a tańsza płyta by się wiązała z ograniczeniem potencjału OC, więc nie (no ew. na coś w stylu MSI 970A-G46, choć oszczędnośc niewielka). A jak ma być jeszcze taniej to hmmmmm. Może i3+4130 + jak najtańsza płyta LGA1150? Poniżej 700zł śmiało się zejdzie.

Posted

No właśnie nie jesli chodzi o AMD. To jest płyta do ostrego OC (tzn. ze: a) możesz podkręcac FX-6300 b) jesli kiedys wyjda nowe procesory powiedzmy 8-rdzeniowe od AMD to mozesz zrobic upgrade i je również ostro podkręcić) - taki urok tej płyty. Wszystko co tansze ma badziewną sekcje zasilania i przez to a) nie podkrecisz b) nie wrzucisz 8-rdzeniowca (ani obecnych ani przyszlych, bo spalisz zasilanie, albo w ogole plyta ich nie obsluguje).

Posted

Dzięki wam za odpowiedzi!!

W sumie wolf masz rację, trzeba myśleć przyszłościowo, w sumie nigdy nie próbowałem OC, ale chętnie bym tego spróbował smile_prosty.gif

Dzięki Dorren za tańszą opcję, przemyślę to jeszcze na spokojnie,

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...