Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Całkiem niedawno pisałem o wymianie sprzętu w komputerze kumpla. Z poprzedniego zestawu został jedynie dysk twardy. Nowa płyta główna, procesor, karta graficzna i pamięć ram. Wydaje mi się, że wszystko podłączyłem tak jak być powinno, jednak gdy włączam kompa, po prostu nic się nie dzieje. Sam komputer chodzi, jednak nie ma żadnej reakcji na monitorze. Jak trzeba, mogę podesłać fotki podłączeń na płycie głównej. Jakieś propozycje?
Misiek690 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Napisz jakie są te nowe podzespoły.
Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 http://techplanet.pl...ddr3,30562.htmlhttp://techplanet.pl...-box,25520.htmlhttp://techplanet.pl...z-cl9,2056.htmlhttp://techplanet.pl...r-oc,37781.html
Misiek690 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Z informacji na stronie Gigabyte'a wynika, że ta płyta obsługuje ten model procesora od wersji F4. Jeżeli na płycie jest starszy BIOS to możliwe, że po prostu płyta nie potrafi obsłużyć tego procesora i stąd ten problem. Możliwe też że zasilacz jest zepsuty. Spróbuj podłączyć do tego komputera inny zasilacz i sprawdź czy problem nadal występuje. Przy okazji możesz też włożyć inną pamieć i sprawdzić co się będzie działo.
Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 Tylko że zasilacz działał normalnie zanim zostały zmienione części. Zepsuł by się od tak? Tym bardziej, że sam komputer się przecież włącza. Możliwe jest, że na dysku twardym są po prostu inne podzespoły zainstalowane i dlatego nie potrafi ich ogarnąć? Zaczynam wymyślać, bo po prostu nie mam już pomysłów...
Misiek690 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 To oczywiste, że trzeba zainstalować od nowa system operacyjny po wymianie podzespołów. Sterowniki też pobierz ze strony Gigabyte (do płyty głównej) i AMD (do karty graficznej), bo te na dołączonych płytach są nieaktualne. Aktualizacja BIOS'u też byłaby mile widziana.
Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 Łohoho, tylko jak to zrobić, jak KOMPLETNIE nic się nie dzieje? Nawet do BIOS'u nie da się wejść. Czarny ekran i nic więcej.
Misiek690 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 To wrzuć te fotki połączeń, o których wspominałeś na początku.
Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 Kurczę, gdzieś mi się zapodział kabel od telefonu. Za jakieś 2h wrzucę fotki. Do tego czasu spróbuję jeszcze sam coś pokombinować. Tak teraz mnie naszło. Czy jest różnica do którego portu SATA (1-4) podłączę różne rzeczy? Musi być jakaś ustalona kolejność czy coś czy jest to obojętne?
Misiek690 Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Czasami starsze dyski mogą nie działać podpięte do portów SATA nowszej generacji. Czasami pomaga przestawienie zworki na dysku. Jaki dokładnie jest ten dysk ?
Nick Wazalski Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 250 gb seagate barracuda 7200.10@EDITCzytałem, że wyjęcie na chwilę baterii biosu może coś dać, zmiana slotu ram bądź włączenie komputera z odłączonym dyskiem twardym może coś dać. Niestety nie w tym przypadku.
Misiek690 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Wyjmij dysk i sprawdź czy obok złącza SATA i zasilania jest założona zworka tak jak na obrazku. Jeżeli tak to ją zdejmij.
Nick Wazalski Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 W ogóle jej nie ma.@EDITKumpel mi powiedział, że możliwe, że przez to że nie ma podkładek pod śrubami do płyty głównej, może być zwarcie i przez to się nie włącza. Możliwe?
[Ekspert] BladyPiter Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Prawdopodobnie uwaliłeś płytę główną, możesz spróbować zamontować kołki, ale wątpię żeby zadziałała.
Nick Wazalski Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 Uwaliłem? Masz na myśli, że ją spaliłem?
[Ekspert] BladyPiter Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Tak, jeśli faktycznie nie ma kołków pod płytą.
Khalim Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Dorzucę coś od siebie...Zdaję sobie sprawę, że może to wydawać się śmieszne, ale jak mnie pamieć nie myli to był już tu kiedyś ten sam problem ;]A mianowicie, zobacz czy monitor masz podpięty do karty graficznej, a nie omyłkowo do płyty głównej. :] LOL
Nick Wazalski Posted September 11, 2013 Author Report Posted September 11, 2013 @BladyPiterDo płyty głównej nawet nie były dołączone takie rzeczy, więc skąd miałem o tym wiedzieć?@KhalimPróbowałem tak i tak. I dalej nic.
yojc Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 kołki są dołączane do obudowy (przynajmniej powinny), nie płyty. Jeśli jednak obudowa nie była zmieniana to kołki już raczej były zamontowane.
Misiek690 Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 Jeżeli rzeczywiście płyta była przykręcona bezpośrednio do obudowy bez dystansów to raczej już po niej.
Nick Wazalski Posted September 12, 2013 Author Report Posted September 12, 2013 Nie było kołków nawet w samej obudowie. Tymbardziej, że odkręcając poprzednią płytę główną, także na kołki nie natrafiłem. To jak to jest? Czasem trzeba, a czasem nie?Jutro komputer trafi w ręcę informatyka. Może on coś zdziała. Dam znać co było problemem. Bądź będę was pytał o kolejne pomysły. ;P
yojc Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 A czy płyta główna się stykała bezpośrednio z obudową? (bo to jest włąśnie problemem w przypadku braku kołków, ale może buda miała zwyczajnie odpowiednio wyprofilowaną tackę...)
Misiek690 Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Jak możesz to wrzuć zdjęcie środka obudowy z wyjętą płytą główną.
Nick Wazalski Posted September 13, 2013 Author Report Posted September 13, 2013 Miejsca, w które wkręcało się śruby, były specjalnie wypukłe. Więc chyba dlatego kołki nie były potrzebne.
yojc Posted September 13, 2013 Report Posted September 13, 2013 Jeśli były wypukłe i został zachowany odstęp płyty głównej od tacki, to wszystko OK.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.