Jump to content

Rozwiązany: Problem z działaniem komputera po wymianie sprzętu

Nick Wazalski

Recommended Posts

Posted

Całkiem niedawno pisałem o wymianie sprzętu w komputerze kumpla. Z poprzedniego zestawu został jedynie dysk twardy. Nowa płyta główna, procesor, karta graficzna i pamięć ram. Wydaje mi się, że wszystko podłączyłem tak jak być powinno, jednak gdy włączam kompa, po prostu nic się nie dzieje. Sam komputer chodzi, jednak nie ma żadnej reakcji na monitorze. Jak trzeba, mogę podesłać fotki podłączeń na płycie głównej. Jakieś propozycje?

Posted

Z informacji na stronie Gigabyte'a wynika, że ta płyta obsługuje ten model procesora od wersji F4. Jeżeli na płycie jest starszy BIOS to możliwe, że po prostu płyta nie potrafi obsłużyć tego procesora i stąd ten problem. Możliwe też że zasilacz jest zepsuty. Spróbuj podłączyć do tego komputera inny zasilacz i sprawdź czy problem nadal występuje. Przy okazji możesz też włożyć inną pamieć i sprawdzić co się będzie działo.

Posted

Tylko że zasilacz działał normalnie zanim zostały zmienione części. Zepsuł by się od tak? Tym bardziej, że sam komputer się przecież włącza. Możliwe jest, że na dysku twardym są po prostu inne podzespoły zainstalowane i dlatego nie potrafi ich ogarnąć? Zaczynam wymyślać, bo po prostu nie mam już pomysłów...

Posted

To oczywiste, że trzeba zainstalować od nowa system operacyjny po wymianie podzespołów. Sterowniki też pobierz ze strony Gigabyte (do płyty głównej) i AMD (do karty graficznej), bo te na dołączonych płytach są nieaktualne. Aktualizacja BIOS'u też byłaby mile widziana. :)

Posted

Kurczę, gdzieś mi się zapodział kabel od telefonu. Za jakieś 2h wrzucę fotki. Do tego czasu spróbuję jeszcze sam coś pokombinować.

Tak teraz mnie naszło. Czy jest różnica do którego portu SATA (1-4) podłączę różne rzeczy? Musi być jakaś ustalona kolejność czy coś czy jest to obojętne?

Posted

250 gb seagate barracuda 7200.10

@EDIT

Czytałem, że wyjęcie na chwilę baterii biosu może coś dać, zmiana slotu ram bądź włączenie komputera z odłączonym dyskiem twardym może coś dać. Niestety nie w tym przypadku.

Posted

W ogóle jej nie ma.

@EDIT

Kumpel mi powiedział, że możliwe, że przez to że nie ma podkładek pod śrubami do płyty głównej, może być zwarcie i przez to się nie włącza. Możliwe?

Posted

Dorzucę coś od siebie...

Zdaję sobie sprawę, że może to wydawać się śmieszne, ale jak mnie pamieć nie myli to był już tu kiedyś ten sam problem ;]

A mianowicie, zobacz czy monitor masz podpięty do karty graficznej, a nie omyłkowo do płyty głównej. :] LOL

Posted

kołki są dołączane do obudowy (przynajmniej powinny), nie płyty. Jeśli jednak obudowa nie była zmieniana to kołki już raczej były zamontowane.

Posted

Nie było kołków nawet w samej obudowie. Tymbardziej, że odkręcając poprzednią płytę główną, także na kołki nie natrafiłem. To jak to jest? Czasem trzeba, a czasem nie?

Jutro komputer trafi w ręcę informatyka. Może on coś zdziała. Dam znać co było problemem. Bądź będę was pytał o kolejne pomysły. ;P

Posted

A czy płyta główna się stykała bezpośrednio z obudową? (bo to jest włąśnie problemem w przypadku braku kołków, ale może buda miała zwyczajnie odpowiednio wyprofilowaną tackę...)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...