Jump to content

Komputer restartuje przy włączeniu po wymianie płyty głównej

danielek1222

Recommended Posts

Posted

witam, otóż kiedys okazało sie ze moja płyta z gigabyte z68ap-d3 jest niekompatybilna z prcem i5 3350p. Płytę oddadłem, zakupiłem msi b75ma-p45. Komputer nie chce sie włączyc, znaczy sie chyba sie włącza na chwilke i wyłącza, i sie tak zapętla ( nie wiem czy napewno bo mi to koles ktory mi to skladal mówił). Zasilacz jest wporzaku ( sam sprawdzał na jeszcze innym) karta tez wporządku( sprawdzał ze starym sprzętem). Problemem może byc płyta, ram albo proc ( wada techniczna). Inne rzeczy on wyklucza bo podłączył chyba tylko płtye zasilacz, proc, karte, ram. Inne rzeczy sa odłączone. Porzyczyłem od kolegi jakis stray ram ddr3, wiec ram zostanie sprawdzony. A co wy sadzicie o tej sprawie?

ram jest za stray dla tej płytki. ( ma 400mhz, Kingston kvr400x64c3a/1g)

gdzies przyczytałem ze to może byc problem zablokowanego przycisku reset, co o tym sądzicie?

Posted

Powiem tak, zasilacz corsairvs 450 nowiutki, ram od good rama nowiutki, płyta nowiutka. Ale pragnę dodac ze wcześniej mialem plyte gigabyte z68ap 3 która nie byla kompatybilna z procem i5 3350p, koles ktory mi to skladał mówił ze wtedy dzialao się tak samo jak teraz. Tylko ze wtedy chyba problemem była niekompatybilnosc a tra nwm co.

Co masz na mysli ze ram gryzie się z płyta?

Albo problemem cały czas były źle kabelki, dodam.ze moja obudowa ma niecale 8 lat więc coś z kablami.może być. Pragnę rowniez dodać to iż na starym sprzęcie nigdy coś takego mi się nie dzialo

Posted

Czasami tak jest, że jakieś pamięci nie chcą działać na danej płycie głównej. Może niech ten ktoś kto zajmuje się tym komputerem spróbuje odpalić komputer z inną kością pamięci, np. Kingstona.

Posted

Najbardziej podatne na uszkodzenia są kości pamięci co do reszty podzespołów to zawsze można trafić wadliwy egzemplarz, ale tak jest ze wszystkim. Nie wiem jaka wersja BIOS'u jest wgrana do twojej płyty głównej bo według informacji na stronie MSI wychodzi na to, ze ten procesor, który ty masz jest obsługiwany od wersji 7798v11. Jeżeli na twojej płycie jest wersja 7798v10, to możliwe że przez to płyta nie potrafi rozpoznać procesora i się resetuje. Najlepiej byłoby włożyć do płyty obsługiwany przez nią procesor, aktualizować BIOS do najnowszej wersji i dopiero wtedy próbować uruchomić komputer z procesorem, który ty masz.

Posted

Wciąż mam nadzieję na to, że problem tkwi w przycisku reset. Nie mam kompa od trzech tygodni, juz sie trochę stęskniłem ;d

ale na stronie producenta pisze że procesor jest obsługiwany przez te płyte

sadzę ze to nie jest tego wina gdyz pomiędzy wersja 7798v11 a 7798v10 jest miesiac różnicy, wiec to powinno byc spoko

Data rozpoczęcia Q3'12- wyprodukowanie procka 2012-04-20-wyjscie wersji 7798v11, wiec chyba nie to jest problemem

misiek jak sądzisz?

Posted

hmmm, jest taka możliwosc także, dzisiaj ten koles sprawdzi czy zadziała zabawa z przyciskiem resetuj, jesli nie to wtedy bedzie trudno, poniewaz mam do wyboru albo zrombana płyta, proc albo ram i nie bede wiedziec co z tym zrobic

Posted

nie posiadam, za jakies pół godziny moj koles od kompa mi napisze czy to płyta ram czy proc jest walnięty( nie wiem z kąd bedzie wiedziec), to bedziele sie z tym z toba

walniety chyba procek jest

ale doszedlem do wniosku ze wysle i plyte,ram i proca na gwarancje, oni zobacza czy jescze cos nie jest walniete i wtedy bedzie wszystko wporzadku

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...