Jump to content

Nowy napęd LG nie czyta niektórych płyt DVD.

Maciej_16

Recommended Posts

Posted

Witam

Jakieś 2 miesiące z racji nowej płyty głównej ( ASRock P67 PRO3 ) zostałem zmuszony kupić nowy napęd DVD. Wybór padł na LG GH24NS95 Supermulti. Zauważyłem, że nie czyta płyty Bitwy o Śródziemie 2, zwaliłem to na potrzebę formata i zapomniałem o tym.

Teraz jednak, kiedy nie czytał mi nowiutkiej płyty Crysisa 3 miarka się przebrała i format. Na czystym systemie ( Windows 7 64 bit ) zatrybiło i przerzuciło wszystkie pliki na kompa (instalka się zmuliła, ale to chyba bardziej wina robienia wielu rzeczy naraz). Po instalacji wszystkich sterowników itp. pierdół, okazało się, że już jednak nie czyta Crysisa 3. Po chwili okazało się, że Crysisa 1, Bitwy i Maxa Payne'a 3 też ( tą drugą raz odczytał, a Max stanął na próbie uruchomienia 2 płyty, która z kolei później zatrybiła).

Zabrałem się za diagnostykę i testowanie. Oto co zrobiłem, oprócz formata:

1. Zmiana slotu SATA (2 i 3).

2. Zmiana kabla.

3. Odinstalowanie sterów i ponowne wgranie.

4. Wyłączenie, włączenie urządzenia.

5. Włączenie trypu AHCI w BIOSie.

6. Sprawdzenie innych płyt z pozytywnym skutkiem ( Assassins Creed 3, Mass Effect 3, Wiedźmin 2, Crysis 2, płyty CDA stare i nowe).

(niestety nie mam możliwości sprawdzenia napędu na innych kompie/konfiguracji)

Nie mam pojęcia o co chodzi. Najlepsze jest to, że wszystkie płytki włożone do 5-6 letniego lapka z XP od raz się włączyły, więc są sprawne.

Napęd za każdym razem mieli, mieli, mieli, ale nic z tego nie wynika. Dioda się swieci, napęd bez problemu wykrywalny przez system. Napęd na gwarancji, ale chciałbym wykorzystać wszystkie możliwości zanim tam się wybiorę.

Wygląda to, jakby mój napęd nie lubił Crysisów i sporadycznie innych płyt ( wiem, głupota).

Ktoś pomoże?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...