Meegi Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Witam.Mam internet z vectry i od dawna korzystałam z tego internetu także na drugim komputerze poprzez ruter firmy Belkin. Jednak od jakiegoś czasu wystąpił pewien problem tzn na drugim komputerze mam internet a na tym z którego zawsze korzystałam nie ma.Wszystkie kable są połączone bez zmian.Od czego to zależy i jak można to naprawić?dodam jeszcze,że jak wszystko jest podłączone w taki sposób jak było to na moim komputerze pojawia się,że połączenie lokalne są odłączone kable a na drugim komputerze pokazuje,że te kable są dobrze podłączone.i jeszcze mam jedno pytanie.jak przez ten ruter mogę ściągać internet na laptopie,laptop firmy sony troche starszy model i nei wiem czy ma wifi,jak moze sprawdzic czy ma wifi i skonfigurowac na nim internet?
Meegi Posted September 10, 2013 Author Report Posted September 10, 2013 podlaczylam drugi ruter i wszystko dziala poprawnie.czy mozliwe bylo ze to byla wina poprzedniego rutera bo mial jednak jakas usterke lub moze cos z kablami bylo jednak nietak?
karton127 Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Tez tak mialem, oddaj do naprawy router, to jest skutek tego że router był bardzo często resetowany ;p 10 zł za naprawe ;p
politan Posted September 11, 2013 Report Posted September 11, 2013 Być może uszkodzony był kabel. Co do laptopa. Co to za model, sprawdź dokładnie.
Meegi Posted September 13, 2013 Author Report Posted September 13, 2013 Laptop to sony model PCG-9G1M.Wczoraj mama zmieniała internet z vectry i dali nowy ruter do tego,Który ma w sobie funkcje modemu.No i znów się pojawił problem bo niby technik ustawił wszystko i na komputerze stacjonarnym wszystko działa bez zarzutu a jak mam podłączony kabel od rutera znów do laptopa to znów mi wyświetla,że łącznośc jest ograniczona albo odłączona.Kable są raczej dobrze podłączone skoro technik to podłanczał i jak sprawdzałam to chyba też są dobrze podłączone.W tym ruterze palą sie dwie lampki 1 i 2 tak jakby wszystko było podłączone.Ruter jest nowy.Więc może trzeba coś ustawić w laptopie czy gdzie indziej,już sama nie wiem co robić a pilnie potrzebny mi internet na laptopie.Macie jakiś pomysł od czego to może zależeć?
politan Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Twój laptop nie ma wbudowanej karty Wi-Fi.Co do routera. Przy ograniczonej łączności odpal wiersz poleceń, wpisz to co poniżej i daj wynik na forum:ipconfig /all
Meegi Posted September 17, 2013 Author Report Posted September 17, 2013 a możesz konkretniej powiedzieć mi gdzie mam wpisać to w jaki wiersz poleceń?nie znam się dobrze na komputerach ani na ruterach więc potrzebowałabym więcej wskazówek.i jak podam dać wam wynik na forum?a czy jest możliwe,że vectra udostępnia tylko 2 te porty do internetu a nie jak jest na ruterze 4 bo w internecie czytałam opinie,że vectra tak właśnie robi i że trzeba iść do nich i odblokować pozostałe.i od czego zależy to,że poprzez ruter z vectry nie moge na laptopie odbierać internetu a jak podłączyłam inny ruter pentagram bez wifi do tamtego rutera to normalnie moge odbierac internet na laptopie?tyko,ze nie chce wiecznie miec podlaczonych dwoch ruterow i chcialabymjakos ustawic tylko sam ten z vectry
politan Posted September 17, 2013 Report Posted September 17, 2013 Wiersz poleceń uruchomisz: Win + R (gdzie Win to klawisz z logiem Windows na klawiaturze) w pisując w okienku cmd. Wynik możesz wrzucić w postaci zrzutu ekranu. Co do routerów na tyle wszystko zamieszałaś, że nic nie rozumiem . Podaj producenta i model routera z Vectry.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.