Jump to content

Rozbudowa na płycie G31M-S2L

Guest djmati

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam do dyspozycji płytę główną G31M-S2L w obudowie mATX z zasilaczem 300W.

Na płycie jest Intel C2D E7200 2,53 GHz/1066MHz plus jedna kość DDR2 667MHz.

Grafika to Geforce 9500GT 512MB.

Pytanie jest kilka...

Co mogę dokupić do tego zestawu jaka karta graficzna,nowy zasilacz?

Może dodać tylko 2 GB RAMu ?

Czy przy dokupieniu karty graficznej będzie potrzeba wymiany procesora i jeśli tak to na jaki dla tej płyty głównej?

Czy może opcja - sprzedać ten zestaw i zbierać kasę na budowę na nowej płycie?

Kasa to jak zawsze problem więc opcja najlepsza to "optymalnie i tanio".

PS: Zakładałem już podobny temat z tą samą płytą główną ale to nowa sprawa :]

Posted

1. Maksymalnie do tego procka (podkręcić maksymalnie go) dałbym HD 7790 / HD 7850. Nowy zasilacz to np. Corsair VS 450 lu b drożej SilentiumPC Deus M1 550W.

2. Tak

3. Dla tej płyty można dać Quada jakiegoś, ale osobiście zmieniłbym platformę, zamiast dalej inwestować w LGA775.

4. Możesz zbierać na nową platformę, a na razie kupić lepszą kartę (obecna jest raczej kiepska) i do tego zasilacz porządny. Problemem może być mała obudowa - są jednak płyty m-ATX do kupienia, choć jak byłaby możliwość to i ją bym zmienił.

Posted

Czyli najtaniej [100-150 zł]wyjdzie dokupienie drugiej kości 2 GB do maxa na tej płycie czyli 4 GB?

Następna możliwość to zmiana grafiki z zasilaczem dopasowanym do micro ATX [600-700 zł]

Kolejna logiczna opcja to nowy zestaw ... czy za 2000 zł można kupić coś widocznie lepszego od aktualnego zestawu czy raczej celować w 3000 zł i więcej ?

Posted

Za 2000 można spokojnie złożyć coś dużo wydajniejszego od podstaw, jednak zostawiając np. dysk i napęd da się złożyć coś jeszcze lepszego (nawet obudowę można zostawić, choć osobiście bym ją zmienił, zasilacz tam masz ATX?).

Posted

Na zasilaczu mam napis m-ATX i jest mniejszy od tego który mam w mid tower. Wygląda to na zasilacz dodawany do obudowy ale nie na stałe ponieważ można go odkręcić.

Dysk faktycznie można by zostawić to samo DVD,czytnik kart [mam dokładnie 6 napędów DVD]

W piwnicy mam też dwie obudowy mid na płyty ATX 305×244 i zasilacz 400W ale dość stary więc nie wiem czy jest jakiś sens wsadzać do tego nową płytę ?

Może tak zastosować obudowę mid tą bez zasilacza + nowa płyta z procesorem i RAM + grafika + nowy zasilacz i stary dysk ,DVD?

Kupując na części bez obudowy,dysku,DVD co można sklecić w 2000 zł?

Posted

Dysk SATA2 a IDE przy DVD ale to nie problem :]

Jeszcze małe ale w zestawie jest płyta mATX czy jest możliwość montowanie jej w ATX czy mam ją wsadzić do obudowy mATX?

Czy wtedy wejdzie ten zasilacz do mATX?

Posted

Jest możliwość, a do co do zasilania to nie jestem pewien, ale chyba nie. Możesz sam spojrzeć, czy jest miejsce na zasilacz ATX.

Posted

Słabszy procesor, karta ze 3 półki niższa, tylko ma obudowę (też kiepską), no i 8 GiB RAM (w tym budżecie lepiej dołożyć do grafiki) bez sensu wg. mnie.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...