Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Witam. Mam do dyspozycji płytę główną G31M-S2L w obudowie mATX z zasilaczem 300W.Na płycie jest Intel C2D E7200 2,53 GHz/1066MHz plus jedna kość DDR2 667MHz.Grafika to Geforce 9500GT 512MB.Pytanie jest kilka...Co mogę dokupić do tego zestawu jaka karta graficzna,nowy zasilacz?Może dodać tylko 2 GB RAMu ?Czy przy dokupieniu karty graficznej będzie potrzeba wymiany procesora i jeśli tak to na jaki dla tej płyty głównej?Czy może opcja - sprzedać ten zestaw i zbierać kasę na budowę na nowej płycie?Kasa to jak zawsze problem więc opcja najlepsza to "optymalnie i tanio".PS: Zakładałem już podobny temat z tą samą płytą główną ale to nowa sprawa :]
Omas Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 1. Maksymalnie do tego procka (podkręcić maksymalnie go) dałbym HD 7790 / HD 7850. Nowy zasilacz to np. Corsair VS 450 lu b drożej SilentiumPC Deus M1 550W.2. Tak3. Dla tej płyty można dać Quada jakiegoś, ale osobiście zmieniłbym platformę, zamiast dalej inwestować w LGA775.4. Możesz zbierać na nową platformę, a na razie kupić lepszą kartę (obecna jest raczej kiepska) i do tego zasilacz porządny. Problemem może być mała obudowa - są jednak płyty m-ATX do kupienia, choć jak byłaby możliwość to i ją bym zmienił.
Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Czyli najtaniej [100-150 zł]wyjdzie dokupienie drugiej kości 2 GB do maxa na tej płycie czyli 4 GB?Następna możliwość to zmiana grafiki z zasilaczem dopasowanym do micro ATX [600-700 zł]Kolejna logiczna opcja to nowy zestaw ... czy za 2000 zł można kupić coś widocznie lepszego od aktualnego zestawu czy raczej celować w 3000 zł i więcej ?
Omas Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Za 2000 można spokojnie złożyć coś dużo wydajniejszego od podstaw, jednak zostawiając np. dysk i napęd da się złożyć coś jeszcze lepszego (nawet obudowę można zostawić, choć osobiście bym ją zmienił, zasilacz tam masz ATX?).
Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Na zasilaczu mam napis m-ATX i jest mniejszy od tego który mam w mid tower. Wygląda to na zasilacz dodawany do obudowy ale nie na stałe ponieważ można go odkręcić.Dysk faktycznie można by zostawić to samo DVD,czytnik kart [mam dokładnie 6 napędów DVD]W piwnicy mam też dwie obudowy mid na płyty ATX 305×244 i zasilacz 400W ale dość stary więc nie wiem czy jest jakiś sens wsadzać do tego nową płytę ?Może tak zastosować obudowę mid tą bez zasilacza + nowa płyta z procesorem i RAM + grafika + nowy zasilacz i stary dysk ,DVD?Kupując na części bez obudowy,dysku,DVD co można sklecić w 2000 zł?
Omas Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Coś takiego:http://www.morele.net/inventory/info/l62ZjR/Tylko DVD oraz dysk muszą być na SATA.
Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Dysk SATA2 a IDE przy DVD ale to nie problem :]Jeszcze małe ale w zestawie jest płyta mATX czy jest możliwość montowanie jej w ATX czy mam ją wsadzić do obudowy mATX?Czy wtedy wejdzie ten zasilacz do mATX?
Omas Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Jest możliwość, a do co do zasilania to nie jestem pewien, ale chyba nie. Możesz sam spojrzeć, czy jest miejsce na zasilacz ATX.
Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 http://www.arest.pl/konfiguracja/19507/parametry&force=1Słabsza grafika w 3DM ale całość za 1700 zł bez dysku,czytnika,dvd. Czy ten zestaw-składak to dobra opcja?
Omas Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Słabszy procesor, karta ze 3 półki niższa, tylko ma obudowę (też kiepską), no i 8 GiB RAM (w tym budżecie lepiej dołożyć do grafiki) bez sensu wg. mnie.
Guest djmati Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 A więc biorę 1 zestaw dokładam stary 500 GB dysk i DVD
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.