OlexisPL Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Witam ponownie, ostatnio pytałem was w sprawie nowej karty graficznej, czas nadszedł na procesor, bo powoduje okropne spadki FPS'ów, nawet do 20 klatek na sekunde.Nasz budżet wynosi 800zł, ewentualnie dodamy troche grosza, byle nie dużo.Zastanawiamy się nad procesorem Intel Core i5 3570k z góry mówię, że nie zamierzamy podkręcać.Wiem, że ostatnim razem podawałem inne podzespoły, ale tak w ramach przypomnienia na wszelki wypadek:Płyta główna MSI 760GM-P21 (fx)Zasilacz: SlientumPC Deus M1 550WKarta graficzna: MSi Radeon HD 7790 1GB OC Edition GDDR5I szajs na wymianę: AMD FX?-4100 Quad-Core 3,60GHzTak BTW: dzięki za pomoc w dobraniu karty graficznej zarówno jak i zasilacza, brat jest jak w siódmym niebie. Ale procesor trzeba też wymienić, bo jednak zamula. Karta wspaniale spełnia swoją pracę, roździałka FullHD 1920x1080 na wysokich detalach w 70 klatkach, a zasilacz ma bardzo przyjemne okablowanie, no i wygląd (dzięki Omas i Wolfur nawet nie wiecie jak brat się ucieszył). No ale potwóżę się chyba setny raz, że AMD FX zamula gierkę.Obaj z bratem czekamy na waszą pomoc, poszukujemy procka z serii Intel Core i5, który będzie naprawde wydajny i podziała z płytą główną MSI 760GM-P21 (fx)
Omas Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Pierwsza rzecz - procesor nie zadziała na tej płycie.Druga - nie ma co kupować procesora typowego do OC, jak się nie zamierza podkręcaćFX 4100 rzeczywiście nie jest wydajny, no ale dobrze, że zadowoleni z karty Trzeba jednak dorzucić, by wsadzić i5:http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-3350p-lga1155-box,34981.htmlhttp://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/msi-b75ma-e33-intel-b75-lga1155-pcxvgadzwglansata3usb3ddr3,33417.htmlTrochę dużo, no ale niestety i5 3350P ostatnio podrożał. Powstanie niezła maszynka do grania.
Wolfur Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Przeciez karta tez moze powodowac spadki FPS w goracej akcji, nie tylko procek.No ale okej.To tak, plyta ktora posiadacie to jest plyta AMD AM3+ i to jakas slabiutka, nic mocniejszego niz FX-4300 (ale to ouyowa wymiana by byla) nie wsadzisz bo spalisz sekcje zasilania.A Intel to zupelnie inne podstawki/sockety/plyty glowne potrzebne.Wymiana procka nic nie da, trzeba zmienic tez plyte glowna. Z tego powodu budzet musi byc wiekszy aby wymiana miala sens.
yojc Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Jak nie zamierzasz podkrecać to przejście na i5-3570k jest wyrzucaniem kasy w błoto - dopłaciłbyś ~150zł za możliwośc dobrego OC z czego i tak byś nie skorzystał. jak nie podkręcasz to weź tańszego np. i5-3350P jeśli szukasz jak najlepszej wydajności w najniższej cenie. Oczywiście przejście na Intela to koniecznośc wymiany płyty głównej - jak ma być tanio to np. MSi B75MA-E33.
OlexisPL Posted September 4, 2013 Author Report Posted September 4, 2013 Tak to prawda, że karta też może powodować spadki FPS'ów, ale w tym przypadku to wina procesora, nawet sprawdzałem podczas grania - gdy gra ładnie chodziła w 70fpsach, to włączyłem sobie menedżer zadań i odrazu przeszedłem na zakładkę wydajność. Procesor był wykorzystywany w 80-95% a gdy spadało do 20 klatek, procesor pracował już w 100%. i tak wkoło - 70 klatek, procek wykorzystywany w 80-95%, 20 klatek, 100% wykorzystania procesora, i ani procenta mniej. Wgl ten procesor to chyba najgorszy wśród czterordzeniowców...tak myślę. i5-3350p będzie w ok? Nie będzie żadnych spadków? Sory, że tak zawsze wypytuję, ale chcę mieć 100% pewnośc. Kupowanie podzespołów do komputera to poważny zakup.Zresztą Intel zawsze wydawał mi się lepszy.AMD to chyba najlepiej robienie kart graficznych wychodzi Na morele.net jest nawet troszkę taniej o kilka złotyhttp://www.morele.net/procesor-intel-intel-core-i5-3350p-3-10-ghz-bx80637i53350p-lga1155-514969/http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-e33-intel-b75-lga-1155-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-b75ma-e33-492767/
Omas Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 No, to weź na morele. Procesor to i5 - bardzo dobry wybór do gier.
Wolfur Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Co zabawne, AMD to w kartach graficznych nic samo nie zrobiło nigdy - wykupili ATI (Radeon) czyli głównego konkurenta Nvidii i szczerzą twarze bo chociaż skutki zakupu odczuwają do dziś, to przynajmniej mają dywizję która ma jakieś osiągnięcia Aha Omas i yojo2 to nie lepiej kupic z68 od Gigusia za 200zł? Nie jestem pewien ale to chyba lepsze? Do tego 3470 i mozna podkrecic do 4Ghz w Turbo kiedys.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.