Kshaq Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 1. Czy kupowanie kodów, które potem wpisuje się w steamie na allegro jest bezpieczne?2. Za co mogą zbanować konto na steamie i czy banowanie jest na zawsze czy też usuwane są poszczegołne gry?
Kawalorn Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Klucze z Allegro mogą zostać zablokowane ponieważ zwykle pochodzą z innego rynku np. rosyjskiego gdzie jest taniej. Jeśli kupisz taki klucz to Steam w większości przypadków odbierze ci dostęp do gry. Nie zawsze się to zdarza ale wystarczająco często.Nie jestem pewien, ale całego konta raczej ci nie zablokują za używanie takich kluczy. W każdym razie jeszcze o takim przypadku nie słyszałem.
Kshaq Posted September 3, 2013 Author Report Posted September 3, 2013 a czy klucze nie sa weryfikowane podczas ich dodawania do steama?po jakim czasie mozna stwierdzic czy klucz zostanie zablokowany czy tez?czy pewny mozna byc tylko kluczy kupownych przez program steam?
Kawalorn Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Nie są weryfikowane w ten sposób od razu przy użyciu. Może się zdarzyć informacja, że dany klucz jest zablokowany w danym kraju ale takich zwykle nie oferują na Allegro.Nie wiem ile czasu może minąć, ale to może trwać parę miesięcy.Są strony sprzedające autoryzowane klucze jak np. Muve.pl, który sprzedaje niektóre gry w formie klucza Steam (ale czasem też Origin i Uplay) trochę taniej niż pudełkową wersję i te są w 100% w porządku. Powiedziałbym, że dobrym źródłem jest też strona Keye.pl, która oznacza każdy klucz, który pochodzi z Rosji przez dopisek RU przy tytule. Zwykle jeśli klucz nie jest z Rosji i tych okolic to jest on bezpieczny.
Kshaq Posted September 3, 2013 Author Report Posted September 3, 2013 Czy mozna z steama zrobic skrot do gry tak aby został kafelkiem w Windowsie 8?
Dj Ogi Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Nie mam Win8 ale na pewno jest to możliwe - każdy program w Windows zawsze miał możliwość umieszczenia skrótu na pulpicie. Te kafelki, to nic innego jak udziwniony (lub jak wolisz lepszy(?)/nowszy) pulpit.
luki419 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Z tego co kojarzę ta aplikacja powinna się do tego nadać, jest niestety płatna.@Dj Ogi - w Win 8 pulpit, a Metro to dwie rożne rzeczy, umieszczając ikony na pulpicie, nie robisz z nich kafelków. Kafelki są bardziej odpowiednikiem paska Start, dlatego należy szukać opcji przypisania ich do niego, a nie do pulpitu.
KB1 Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Czy mozna z steama zrobic skrot do gry tak aby został kafelkiemZ tego co wiem - można, ale potrzeba trochę zachodu. Steamowe "skróty" są bowiem tak naprawdę czymś w rodzaju linków. Aby to zrobić:1.Zrób skrót steamowej gry.2.Wejdź w jego właściwości, w URL-u znajdziesz coś takiego: 'steam://rungameid/XXX', gdzie XXX to ID gry. Skopiuj je.3.Utwórz nowy skrót, jako element docelowy podaj ścieżkę pliku .exe Steama. Dodatkowo dopisz do niej '-applaunch XXX' (gdzie XXX to oczywiście ID, które wcześniej skopiowałeś).Od teraz skrót nadaje się do umieszczenia w kafelkach.
Kshaq Posted September 8, 2013 Author Report Posted September 8, 2013 Powiedziałbym, że dobrym źródłem jest też strona Keye.pl, która oznacza każdy klucz, który pochodzi z Rosji przez dopisek RU przy tytule. Zwykle jeśli klucz nie jest z Rosji i tych okolic to jest on bezpieczny.Mam sporo gier na moim koncie steamowym i Wasze stwierdzenia o wyrzuceniu gier i banowaniu kont mnie zaniepokoily, lecz nie zakupiłem dotyczac zadnego kodu głównie przez allegro ktory byłbym związany w jakiś sposób z Rosja itp widziałem aukcje, które mówiły że kody są z Rosji i trzeba uzywać jakiś vpnów aby aktywować go ale takie aukcje omijałem bardzo szerokim łukiem, bo uważam, że chytry traci dwa razy. Czy w sytuacji gdy moje kody zakupywałem od allegrowiczów z poziomem 99% pozytywnych komentarzy i aktywowałem w steamie za pomocą stanardowej opcji aktywowania kluczy czy zakupione przeze mnie klucze są bezpiecznie? Po prostu chciałbym spać spokojnie i widziec ze mi coś nie zniknie z konta czy tez nie strace konta.
Wloch95 Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Dla autora tematu dodam iż warto trzymać oko na HumbleBundle.com gdzie często można kupić dobre gry na Steam za bardzo małe pieniądze.
Kshaq Posted September 9, 2013 Author Report Posted September 9, 2013 Dla autora tematu dodam iż warto trzymać oko na HumbleBundle.com gdzie często można kupić dobre gry na Steam za bardzo małe pieniądze.Znalazłem też strone http://lowcygier.pl/ wydaje się dość pomocna w poszukiwaniu tanich gier
Kawalorn Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Mam sporo gier na moim koncie steamowym i Wasze stwierdzenia o wyrzuceniu gier i banowaniu kont mnie zaniepokoily, lecz nie zakupiłem dotyczac zadnego kodu głównie przez allegro ktory byłbym związany w jakiś sposób z Rosja itp widziałem aukcje, które mówiły że kody są z Rosji i trzeba uzywać jakiś vpnów aby aktywować go ale takie aukcje omijałem bardzo szerokim łukiem, bo uważam, że chytry traci dwa razy. Czy w sytuacji gdy moje kody zakupywałem od allegrowiczów z poziomem 99% pozytywnych komentarzy i aktywowałem w steamie za pomocą stanardowej opcji aktywowania kluczy czy zakupione przeze mnie klucze są bezpiecznie? Po prostu chciałbym spać spokojnie i widziec ze mi coś nie zniknie z konta czy tez nie strace konta.Mogę powiedzieć tyle, że sam Steam mówi, że takich kodów nigdy nie wspiera i odradza ich używania. Ja sam kod kupiłem tylko raz na Muve.pl 2 miesiące temu i na razie gra działa dobrze. IMO ryzyko niewielkie zawsze jest, bo gry czasem znikają niezależnie od źródła a w takim przypadku, aby ją odzyskać, poprosiliby cię o zdjęcie klucza z pudełka którego mieć nie będziesz.Nigdy nie słyszałem też żeby był problem z kodami nie z Rosji.
Kshaq Posted September 9, 2013 Author Report Posted September 9, 2013 Nigdy nie słyszałem też żeby był problem z kodami nie z Rosji.A jaka roznica jest pomiedzy rosyjskimi i pozostalymi kodami? jak dobrze rozumuje to nie mozna ich tak po prostu przypisac do swojego konta steamowskiego bo podczas aktywacji steam sprawdza z jakiego kraju jest kod i w jakim kraju jest on aktywowany, dobrze mysle?
Kawalorn Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Rosyjskie kody są tańsze żeby dostosować je do tamtejszej ekonomii. Nietrudno jest wpaść na pomysł kupienia kodu w Rosji a potem sprzedania go drożej np. w USA ale nadal taniej niż normalnie się je tam kupuje. No i owszem trzeba obchodzić zabezpieczenia aktywacji w wielu przypadkach, co również jest złamaniem ich regulaminu. Dlatego one są szczególnie pilnowane i tępione.W sumie polskie kody z pudełek mają tak samo, bo są one tańsze niż na zachodzie.
Kshaq Posted September 9, 2013 Author Report Posted September 9, 2013 a jak wyglada sytuacja korzystania z konta na roznych komputerach? jak mniemam nie mozna byc zalogowany jednoczesnie na dwóch komputerach, tak? czy sa jakies obostrzenia i wytyczne zwiazana z logowaniem sie na roznych komputerach?
Kawalorn Posted September 9, 2013 Report Posted September 9, 2013 Można być zalogowanym tylko na jednym komputerze na raz. Kiedy spróbujesz się zalogować na nowym komputerze lub na tym samym po formacie/upgradzie, to Steam poinformuje cię, że wysłano ci na mail kod, który należy podać, aby pozwolić na logowanie na tej maszynie. Po tym można się na niej logować ile się chce.
Mysquff Posted September 10, 2013 Report Posted September 10, 2013 Czy mozna z steama zrobic skrot do gry tak aby został kafelkiem w Windowsie 8?http://apps.microsoft.com/windows/en-us/app/steam-tile/f17f134c-c72d-470b-9d97-9c9d6d4aae85 - tutaj znajdziesz darmową aplikację do wstawiania gier ze Steam w formie kafelka.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.