Jump to content

Rozwiązany: 64 bitowy system win8 wykorzystuje tylko 4Gb

czlowiek488

Recommended Posts

Posted

Witam,

niedawno zainstalowałem windows 8 Pro 64Bit i tu niespodzianka system wykorzystuje tylko 4Gb ram. W msconfig jest odznaczona opcja maksymalna ilość ram (czy coś takiego) a przy zaznaczonej jest tak samo. W menadżerze zadań pokazuje że 4Gb jest zarezerwowane sprzętowo, nie wiem co to znaczy :/. W biosie nie widzę opcji w której jest coś o memory i ramie (nowa płyta główna msi 970a-g46). Słyszałem że na nowszych biosach jest taka opcja ale nie jestem w stanie teraz go zaktualizować.

Posted

Dzisiaj znalazłem w końcu chwilkę wolnego czasu i zaktualizowałem BIOS z 1.B0 do 2.50. Lecz niestety dalej mam taką samą sytuację jak na obrazkach powyżej. Bardzo potrzebuję tego Ram`u szczególnie teraz :/ nikt nie ma żadnych pomysłów?

Posted

Dzisiaj sprawdziłem kości osobne i w innych konfiguracjach, a więc tak komputer działał gdy wyjąłem kość z prawego gniazda, natomiast gdy wyjąłem kość z lewego gniazda (w prawym kość była) komputer szumił i nic nie wyświetlał, gdy zamieniłem miejscami kości działo się tak samo, w innych slotach również, co więcej dostępna pamięć zmalała z 3,99 do 3,97. Gdy jest podłączona jedna kość wynosi to jest to równe 4Gb. Jedna z nich poleci za kilka dni na gwarancję, za wszystkie porady dziękuję. Wydaje mi się że temat do zamknięcia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...