Jump to content

Nowy PC do gier ~ 2500 - 3000 zł

teken

Recommended Posts

Posted

Witam, przymierzam się do kupna nowego kompa i potrzebują Waszej rady wesoly.gif

Po pierwsze, czy zasilacz, kupiony w 2008 roku może być używany w nowym kompie, czy lepiej nie ryzykować ?

Ale, względem wzoru:

- Czy zamierzasz podkręcać? - Raczej nie

- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? w razie czego jakiś jeden port może być, ale nie koniecznie

- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? Nawet na 7.1. Mam głośniki 5.1 Genius 5050, dodatkowo muszę mieć podpięte słuchawki i mikrofon. Ale to raczej standard w nowych płytach

- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)

+ Obudowa - Cooler Master 334

+ Zasilacz Pentagram Silent Force 620W

+ Dysk Seagate SATA II 32 MB / 500GB

+ Nagrywarka SATA

- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? BenQ 22" Full HD

- Do czego wykorzystujesz komputer? Głównie gry

- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? Już mam

- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? Żadne

Jak już pisałem, komputer głównie do gier, Chciałbym aby dał radę w Battlefield 4, jako, że jestem koneserem serii zeby2.gif

Największe obawy mam co do zasilacza, nigdy z nim nie było problemów, brać nowy czy ten da radę ?

Dodatkowo dodam, że chciałbym, aby komputer był w miarę cichy, chcę dodatkowy dysk, ale nie firmy Seagate (po "czarnej serii", na którą trafiłem, nie mam już zaufania do firmy), oraz nie wiem jaka karta lepsza, ATI czy Nvidia ?

To co zrobiłem w oparciu o inne forum

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73693&s=58719&s=72889&s=72453&s=66492&s=73519

Posted

Ta karta raczej odpada bo chcem jeszcze dysk kupić, coś tańszego ?

Ta co ja podałem jest mocno słabsza ?

Proc też dużo droższy, ale czy wydajniejszy ?

Płyta też podoba mi się bardziej ta co podałem

Posted

A jak jest z żywotnością ATI ? GTX 260 padł mi po prawie 6ciu latach (zimne luty), jakoś nie dażę zbytnim zaufaniem czerwonych :D

Może ktoś zaproponuje jeszcze jakiś zestaw ?

Posted

Tylko, że zasilacz ma kable PCI-E 2x6pin (chyba), a karta MSI GTX770 potrzebuje zasilania 2x8pin... Więc trzeba by się bawić przejściówkami.

Posted

eee to odpada raczej.

Edit:

Znalezione na jakiejś stronie

Zawartość pudełka:

• Karta graficzna
  • Sterowniki
  • Instrukcje obsługi
  • Przewód zasilający 8 pin->2x 6-p

czyli przejściowka w zestawie

Jak karta ma PCIE 3.0, a płyta 2.0 to bedzie to kompatybilne ?

dobra co myślicie o tym http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73693&s=72512&s=72453&s=58719

do tego karta

HD7970 - tylko jaka wersja ?

GTX 670

GTX 760

popcjonalnie 770 (wiadomo, że najlepsza, ale nie wiem czy chcem tyle wydać :D)

Posted

Tak, karta 3.0 zadziała z 2.0.

Co do zestawu to dziwny - po co procek z zablokowanym mnożnikiem do płyty pod OC? Jak chcesz podkręcać to dorzuć do i5-3570k, jak nie to weź i5-4430 i płytę LGA1150.

Posted

bo zależy mi na płycie z 6cioma wyjściami audio, a płyty LGA1150 z tyloma są w podobnej cenie, więc nie lepiej brać płytę przyszłościową, jeśli zachce mi się bawić w OC ? :P

Posted

I co, wtedy wymienisz procesor? W sumie to Z68AP-D3 wystarczyło by do OC (ale to trzeba by było zmienić procka na 3470).

No ale skoro potrzebujesz 6 wyjść audio, to OK.

Posted

O ile nie jestes jakims entuzjastą numerków, podkręcanie ponad te 4GHz które ogarnie zwykly i5 3470 (bo mozna mu podbic +400Mhz do bazowego zegara i Turbo czyli odpowiednio z 3,2GHz/3,6GHz na 3,6GHz/4GHz ci styknie by miec bardzo wydajny procesor.

A karte brałbym 7950 albo 7970 (Radeony), 3 gry w morele.net za free dostajesz do wyboru (AMD never settle forever) z puli 9 gier.

Posted

@teken: jak chcesz przyszłościową płytę pod OC, to chyba logiczne byłoby wziąc też procesor który ma sensowne możliwości OC (i5-3570k).

Posted

Toż to Kingston (z niskimi napięciami), jest w jednej kości, więc będziesz miał jeden, a nie dwa sloty zajęte, ale zmieniać faktycznie nie musisz.

No, do Twojej obudowy nawet Macho Black White wejdzie ;).

• 2 weeks later...
Posted

Wyszły wymagania BF 4 i zalecane jest 3 GB na karcie graf. Ja chcę kupić http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-n760-tf-2gd5-oc-546618/ - polecana z dobrymi recenzjami, Sęk w tym, że nie znalazłem polecanej karty z 3 GB RAM, same radeony, które rzadko kto montuje w zestawach.

Chociaż znając te zalecane wymaganie to są one i tak na pryliard FPS, więc pewnie różnicy bym nawet nie odczuł ;p Pomóż ktoś, bo mam dylemat, a chcę jutro zamówić.

Posted

Radeony były bardzo często dawane do zestawów jeszcze jakiś czas temu, ale niedawno wyszły GeForce 700 oferujące nieco lepszy stosunek wydajności do ceny - ot i cała filozofia. Tak tylko wyjaśniam żebyś nie pomyślał, że Radeonów nie polecamy bo są złe, po prostu aktualnie się mniej opłacają (no chyba, że weźmiesz pod uwagę promocję Never Settle i dodawane gry do zestawu). ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...