RIP Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Tak, tak...lama ze mnie Chciałem zacząć bawić się z Javą, ale coś nie wychodzi mi kompilacja pierwszego przykładowego programu. Na początku oczywiście naiwnie próbowałem zwyczajnie włączyć javac.exe jak każdą inną aplikację, ale konsola błyskawicznie znikała mi z oczu. Poszperałem więc w sieci, jak to to powinno się robić i znalazłem różne sposoby, i żaden nie chce zadziałać...Niby powinno się to zrobić tak:1. uruchomić cmd2. wcześniej wprowadzić w zmiennych środowiskowych nową ścieżkę ( u mnie D:\Java\jdk1.7.0_25\bin\ (próbowałem i z ukośnikiem na końcu i bez))3. przez komendę 'cd' przejść w miejsce,gdzie zapisaliśmy przykładowy plik (u mnie Example.java zapisany raz w D:\Java\jdk1.7.0_25\bin\ a raz w D:\Java\)4. po potwierdzeniu tej komendy wpisać kolejną: javac Example.exei tu wyskakakuje mi komunikat "nazwa javac nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy."ha-ha-ha... jak to, kurczę, zrobić? Kombinowałem różne rzeczy w cmd wpisywać, ale skompilować programiku mi się nie udało.
[Ekspert] Hakken Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 4. po potwierdzeniu tej komendy wpisać kolejną: javac Example.exeNie, javac służy do obsłużenia pliku .java.Powinien wtedy wtedy powstać plik .class, który uruchamiasz wpisując java [nazwa].class
RIP Napisano Sierpień 28, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 sryOczywiście wpisuję Example.java
[Ekspert] Hakken Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 I jak rozumiem plik Example.class nie powstaje?Klasa którą napisałeś nazywa się tak samo jak plik (Example, wielkość liter ma znaczenie)?
RIP Napisano Sierpień 28, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Plik nie powstaje. W ścieżce D:\Java\ mam tylko to Example.java, który to w środku wygląda tak:class Example {public static void main(String args[]) { System.out.println("To jest przyk³adowy program w j?zyku Java."); }}Konsola zdaje się po prostu nie rozpoznawać komendy javac.
[Ekspert] Hakken Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Sprawdź, czy poprawnie przeprowadziłeś instalację: http://4programmers.net/Java/InstalacjaMożesz też zamiast wpisywać javac (...) podać pełną ścieżkę do javac.
opti Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Ja radzę przede wszystkim porzucić taki sposób na uruchamianie programików w Javie, i zainstalować oraz nauczyć się obsługi takiego cuda jak NetBeans 7.3.
RIP Napisano Sierpień 28, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Chyba tak zrobię, bo mi te cyrki mózg wypalają. Jeśli wpiszę pełną ścieżkę z końcóweczką \javac Example.java, mam komunikat, że pliku nie znaleziono mimo, że skopiowałem go z 10 razy i wrzuciłem, gdzie tylko mogłem w pobliżu. Za pomocą tego: http://bharatsoft.blogspot.com/2010/08/setting-path-and-classpath-in-javahow.htmlustawiłem też PATH i CLASSPATH, ale wynik zerowy, także spróbuję z tym programikiem.
t3tris Napisano Sierpień 28, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 28, 2013 Kompilacja spod konsoli to niezła jazda, to fakt.Zrób tak:1) Sprawdź czy masz zainstalowane jdk i jre.2) Sprawdź, czy masz do Path dodany folder z Javą.3) Sprawdź, czy jest w tym folderze javac.exe4) Dopiero teraz uruchom konsolę, przejdź do folderu z plikiem .java, skompiluj go (javac plik.java)5) Sprawdź czy masz jakiś plik .class. Jeżeli tak - spoko. Jak nie - źle zrobiłeś jakiś krok.Edit:Also - NetBeans ssie. Tylko Eclipse. Jedyne co jest lepsze w NetBeansie to obsługa Swinga.Java ssie. Tylko .NET [wies.niak]Zgadzam się. Tym niemniej jeśli chodzi o środowisko, to Eclipse > VS bez ReSharpera. - t3tPo co płacić za ReSharpera, skoro jest masa darmowych dodatków z fajnymi ficzerami? [w]
[Ekspert] Mormegil Napisano Sierpień 29, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 29, 2013 Rozumiem, że problem nie został rozwiązany. Odpal cmd i wykonaj polecenie path. Powinno Ci wypisać aktualną zawartość zmiennej PATH. Jeżeli jest tam ścieżka do JDK, to upewnij się, że javac faktycznie się tam znajduje.
RIP Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Sprawdziłem i w PATH ścieżki do jdk nie ma. Zupełnie już nie kumam, dlaczego
t3tris Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 To ją ustaw - RPM na "Mój komputer" -> Właściwości -> "Zaawansowane ustawienia systemu" -> "Zmienne środowiskowe" -> w oknie zmienne systemowe masz Path.EDIT: Tylko przypadkiem jej sobie nie usuń - skopiuj zawartość do jakiegoś notatnika i NA KOŃCU dopisz folder z javą, i dopiero to wklej do zmiennej ;]
RIP Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Spójrz na jeden z postów wyżej i link, który tam zamieściłem Niby już to zrobiłem, ale nic to nie dało.
t3tris Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 No bo też buk raczy wiedzieć co ten program robi Dodaj tak jak ja napisałem, to na pewno będziesz miał ten folder w PATH.
RIP Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 O Co znaczy mądry człowiek. Dałbym Ci plusa, gdybym tego cholerstwa nie zablokował Teraz po powstaniu pliku .class, komenda "Java" nie chce mi tego uruchomić
t3tris Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 To pewnie dlatego, że .class to już skompilowany plik Żeby go uruchomić wpisz java <scieżka_pliku>.classPrzedtem upewnij się czy w folderze dodanym do PATH jest java.exeEdit: A jak nie zadziała - java <scieżka_pliku> BEZ .class na końcu. Mam świeżo postawiony win8, więc nie mam jak sprawdzić która komenda działa
RIP Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Miałeś rację bez .class na końcu śmiga. Postęp zrobiony - wracam do początkowych rozdziałów C# 2010 od PWN. Wszystko przez spamującego wszędzie wiesia
t3tris Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Tak na marginesie, to daj Javie szansę - zainstaluj sobie eclipse albo NetBeansa - w IDE znacznie przyjemniej się programuje.Pisałem w pracy zarówno w C# jak i w Javie, i jak mam być szczery, to wygodniej mi się używało eclipse'a niż Visual Studio, ale dokumentacja do C# na MSDN jest lepsza od tej Oraclowej dla Javy. Tym niemniej sprawdź oba języki, bo oba są tego warte.
RIP Napisano Sierpień 30, 2013 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Jasne, że tak zrobię. Nie po to po 200 zł wydawałem na początkowe lektury z tych języków, żeby któryś rzucić Temat można uznać za nadający się do zamknięcia.
t3tris Napisano Sierpień 30, 2013 Zgłoś Napisano Sierpień 30, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW.
Polecane posty
Zarchiwizowany
Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.