Jump to content

Modyfikacja PC (Chłodzenie)

VaaX

Recommended Posts

Posted

Witam,

Prosiłbym o radę. Chciałbym lekko zmodyfikować peceta ? moim celem jest po pierwsze wyciszenie go, po drugie ochłodzenie.

Wszystkie wiatraczki mam takie, jakie dostałem wraz z zakupionymi częściami. Stąd moje pytanie ? czy wymiana obudowy (?) bądź domyślnego chłodzenia procesora wpłynie na zmniejszenie głośności mojego komputera?

Nigdy nie bawiłem się w OC ? zupełnie nie znam się na tym ? ale być może się do tego przekonam, zatem dobrze byłoby mieć odpowiednie chłodzenie na tę okazję. Choć zmniejszenie temperatury nawet bez brania pod uwagę podkręcania jest dla mnie istotne.

Jestem gotów wydać na modyfikację peceta kwotę 500 zł (może trochę więcej, jeżeli będzie to mieć sens).

PS. Zastanawiałem się również nad kupnem karty sieciowej WLAN ? proszę zatem o sugestie w tej sprawie (uznajmy, że nie wliczamy jej do tych pięciuset złotych, skoro nie jestem jeszcze pewny jej zakupu).

Mój sprzęt:

CoolerMaster Elite 370 RC-370-KKN1

Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

His ATI Radeon HD6870 1GB DDR5/256bit

Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155

SeaSonic SS-500ET 80+ 500W OEM

Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9

Pozdrawiam!

Posted

Proponowałbym wymienić obudowę na wyciszoną (np. CoolerMaster Silencio 550) i dołożyć chłodzenie na procka (np. Thermalright Macho).

Posted

O ile ceneo nie pomyliło specyfikacji to ma on 159,7 mm wysokości a obudowa ma 19cm szerokości, faktycznie może być problem ale najlepiej sprawdź ile masz od procesora do ścianki obudowy bo może wejdzie na styk.

Na pastach nie znam się mocno ale słyszałem o niej dość dobre opinie powinna być ok.

Ewentualnie możesz zainwestować w chłodzenie wodne ale nie wiem czy jest tam miejsce na chłodnice.

Posted

Cooler Master podaje, że wejdzie max 163cm (choć każdy wie jakie oni z tym jaja robią) więc 171cm tam na pewno nie wejdzie. Wiele osób zapomina, że porządny cichy dwuwieżowy cooler (z dwoma lub więcej wentylatorami) będzie głośniejszy od porządnego cichego jednowieżowego coolera :D

Ja bym kupił Thermalright Macho BW (który do elite 370 wejdzie na styk http://forum.benchmark.pl/topic/70717-cooler-max-161mm-do-i5-3570k-do-200-zł/?p=817137 ) i ew. jakieś ciche wentylatory do obudowy, jak ma być tanio to SilentiumPC Sigma EVO. Jak budżet pozwoli to oczywiście najlepiej wymienić całą budę na coś z wyciszenie (wspomniany CM Silencio 550 jest OK ale najlepiej Bitfenix Ghost)

Posted

Czyli jakbym wrzucił Thermalright Macho BW + SilentiumPC Sigma EVO (plus czy zamiast tego, co jest w obecnej obudowie?), to byłoby i ciszej, i ok do ewentualnego podkręcania?

Posted

Fabrycznie jest chyba tylko jeden z tył, najlepiej jakbyś kupił 2x EVO jeden na tył (zamiast obecnego) i jeden na top obudowy (w miejsce bliżej krawędzi) oczywiście obydwa wyciągające powietrze. Do tego jeszcze jeden wentylator wtłaczający powietrze na front, jest tam miejsce na 140mm więc zobacz http://www.morele.net/fander-roxo-140mm-mx-frx2-14025-mx-535114/ a jeżeli chcesz podświetlenie niebieskie to zobacz http://www.morele.net/prolimatech-blue-vortex-14-led-505824/

Do OC miałbyś idealne warunki :D

Posted

Z pewnością byłoby chłodniej, ale znacząco ciszej już niekoniecznie (chociaż wymiana BOX na Macho wycisza komputer już w pewien sposób). Jak chcesz kupować wentyle, to ustaw je tak, żeby było więcej wciągających, niż wyciągających.

Posted

A wyciąganie i wciąganie powietrza zależy od modelu wentylatora czy odpowiedniego podłączenia/zamontowania (stawiam na montaż, ale wolę się upewnić)?

Posted

1. Sprawdzasz wysokość coolera, którego chcesz włożyć do swojej obudowy

2. Sprawdzasz maksymalną wysokość coolera w Twojej obudowie / Mierzysz odległość od płyty głównej do bocznej ścianki obudowy (od wyniku odejmujesz pół cm)

3. Porównujesz

Chyba sobie to gdzieś skopiuję.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...