Jump to content

Rozwiązany: Macierz RAID na dwóch różnych dyskach - czy to wypali?

Sonne

Recommended Posts

Posted

Witam,

w najbliższym czasie będę posiadaczem dwóch dysków twardych:

- WD Caviar Black 1TB 64MB (WD1002FAEX) - SATAIII - nowy

- Samsung SpinPoint F3 1TB (HD103SJ) - SATA II - używany, posiada bad sector i wolne sektory, planowane zerowanie i remap w MHDD (mój temat i jego stan TUTAJ).

Ciągle krąży mi po głowie pomysł, żeby te dyski połączyć w macierz RAID 0 (Stripping) i teraz mam pytanie:

1. Czy w ogóle istnieje taka możliwość ze względu na to, że są to dwa różne dyski (różna pojemność cache, a co najważniejsze; jeden jest na SATA II, drugi na SATA III)?

2. Czy w ogóle jest sens takiej konfiguracji z tym Samsungiem, założywszy, że uda się go przywrócić do formy? Chodzi mi głównie o to, co sie stanie gdyby znów wyskoczył na nim bad sector. Czytałem o konfiguracjach RAID, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi z RAID 0 zwiększającej wydajność - z dwóch dysków jeden (jak są zapisywane dane, jak dyski ze sobą współpracują, czy da się wydzielić osobno pratycje z różnych dysków..)

Moja płyta główna to ASUS P8P67 LE rev3.0

Posted

1. Tak. Wynikowa prędkość będzie zależna od najwolniejszego dysku w macierzy (czyli maksymalny odczyt liniowy będzie dwukrotnością tego parametru dla wolniejszego dysku, itp.)

2. Wg mnie tworzenie macierzy RAID0 z użyciem dysku, co do którego są wątpliwości jeśli chodzi o bezawaryjność to zły pomysł, bo awaria jednego dysku jest równoznaczna z utratą wszystkich danych ze wszystkich dysków w macierzy.

Jak działa RAID0? Ogólna zasada jest bardzo prosta - każdy plik jest dzielony na tyle części ile masz dysków w macierzy, i każda jego część przechowywana na innym dysku. Przy zapisie/odczycie danego pliku wszystkie części są przetwarzane równolegle (w tym samym momencie), dlatego też następuje wzrost transferów. Stworzyć partycje nie wchodzące w skład macierzy (tzn. z pojedynczych dysków) możesz, ale oczywiście to już nie będzie RAID0 i nie będzie wzrostu wydajności.

Sam mam 2xHD502HJ i mam z większości przestrzeni utworzony RAID0, a z reszty stworzony RAID1. RAID1 ma poniekąd podobną zasadę działania do RAID0, ale różnica jest taka że plik nie jest dzielony na części, a zapisywany w całości na wszystkich dyskach macierzy. Dzięki temu w razie awarii jednego z dysków nie tracisz danych na macierzy, bo kopia tych danych jest na drugim dysku. Wadą jest to, że nie przyspiesza to transferów (tzn. w teorii powinno to zwiększyć odczyt tak jak RAID0, ale u mnie tego jakoś nie widać; zapis pozostaje na poziomie najwolniejszego dysku w macierzy) no i oczywiście to, że tracisz połowę miejsca przy tworzeniu macierzy (tzn. jak stworzysz macierz RAID1 z dwóch dysków 1TB, to wyjdzie macierz o pojemności 1TB, a nie 2TB).

Posted

OK, dzięki za wyczerpującą wypowiedź icon_wink.gif . Jednak nie zdecyduję się na zastosowanie kofiguracji RAID 0. Jeśli pliki są dzielone i zapisywane po połowie na każdym z dysku, to użycie Samsunga jest zbyt ryzykowne. Pytanie jeszcze czy da się jednocześnie podpiąć obydwa dyski (normalnie) tak, żeby system postawiony na WD Caviar Black widział drugi dysk, a w oknie "Mój komputer" widniały partycje z tego drugiego dysku? Przepraszam za nieobeznanie, ale od zawsze byłem posiadaczem jednego dysku w PC...

Posted

Stary (aktualnie podłączony) dysk powinien być automatycznie ustawiony jako startowy, więc raczej nie trzeba będzie niczego przełączać.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...