Sonne Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Witam,w najbliższym czasie będę posiadaczem dwóch dysków twardych:- WD Caviar Black 1TB 64MB (WD1002FAEX) - SATAIII - nowy- Samsung SpinPoint F3 1TB (HD103SJ) - SATA II - używany, posiada bad sector i wolne sektory, planowane zerowanie i remap w MHDD (mój temat i jego stan TUTAJ).Ciągle krąży mi po głowie pomysł, żeby te dyski połączyć w macierz RAID 0 (Stripping) i teraz mam pytanie:1. Czy w ogóle istnieje taka możliwość ze względu na to, że są to dwa różne dyski (różna pojemność cache, a co najważniejsze; jeden jest na SATA II, drugi na SATA III)?2. Czy w ogóle jest sens takiej konfiguracji z tym Samsungiem, założywszy, że uda się go przywrócić do formy? Chodzi mi głównie o to, co sie stanie gdyby znów wyskoczył na nim bad sector. Czytałem o konfiguracjach RAID, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi z RAID 0 zwiększającej wydajność - z dwóch dysków jeden (jak są zapisywane dane, jak dyski ze sobą współpracują, czy da się wydzielić osobno pratycje z różnych dysków..)Moja płyta główna to ASUS P8P67 LE rev3.0
yojc Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 1. Tak. Wynikowa prędkość będzie zależna od najwolniejszego dysku w macierzy (czyli maksymalny odczyt liniowy będzie dwukrotnością tego parametru dla wolniejszego dysku, itp.)2. Wg mnie tworzenie macierzy RAID0 z użyciem dysku, co do którego są wątpliwości jeśli chodzi o bezawaryjność to zły pomysł, bo awaria jednego dysku jest równoznaczna z utratą wszystkich danych ze wszystkich dysków w macierzy.Jak działa RAID0? Ogólna zasada jest bardzo prosta - każdy plik jest dzielony na tyle części ile masz dysków w macierzy, i każda jego część przechowywana na innym dysku. Przy zapisie/odczycie danego pliku wszystkie części są przetwarzane równolegle (w tym samym momencie), dlatego też następuje wzrost transferów. Stworzyć partycje nie wchodzące w skład macierzy (tzn. z pojedynczych dysków) możesz, ale oczywiście to już nie będzie RAID0 i nie będzie wzrostu wydajności.Sam mam 2xHD502HJ i mam z większości przestrzeni utworzony RAID0, a z reszty stworzony RAID1. RAID1 ma poniekąd podobną zasadę działania do RAID0, ale różnica jest taka że plik nie jest dzielony na części, a zapisywany w całości na wszystkich dyskach macierzy. Dzięki temu w razie awarii jednego z dysków nie tracisz danych na macierzy, bo kopia tych danych jest na drugim dysku. Wadą jest to, że nie przyspiesza to transferów (tzn. w teorii powinno to zwiększyć odczyt tak jak RAID0, ale u mnie tego jakoś nie widać; zapis pozostaje na poziomie najwolniejszego dysku w macierzy) no i oczywiście to, że tracisz połowę miejsca przy tworzeniu macierzy (tzn. jak stworzysz macierz RAID1 z dwóch dysków 1TB, to wyjdzie macierz o pojemności 1TB, a nie 2TB).
Sonne Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 OK, dzięki za wyczerpującą wypowiedź . Jednak nie zdecyduję się na zastosowanie kofiguracji RAID 0. Jeśli pliki są dzielone i zapisywane po połowie na każdym z dysku, to użycie Samsunga jest zbyt ryzykowne. Pytanie jeszcze czy da się jednocześnie podpiąć obydwa dyski (normalnie) tak, żeby system postawiony na WD Caviar Black widział drugi dysk, a w oknie "Mój komputer" widniały partycje z tego drugiego dysku? Przepraszam za nieobeznanie, ale od zawsze byłem posiadaczem jednego dysku w PC...
Sonne Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Czyli normalnie podpinam, stawiam system i działa i bez specjalnego przełącznia czegoś w biosie, tak?
yojc Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Stary (aktualnie podłączony) dysk powinien być automatycznie ustawiony jako startowy, więc raczej nie trzeba będzie niczego przełączać.
Sonne Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Wielkie dzięki . Wiem już wszystko. Po prostu dołożę drugi dysk. Temat do zamknięcia.
yojc Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.