Jump to content

Rozwiązany: Komputer do 3000zl

GodSeed

Recommended Posts

Posted

witam, prosilbym o zlozenie komputera do 3000zl, komp bedzie sluzyl mi do gier, no iwiadomo zeby ruszyly na nim takie gry jak gta5, po prostu te najnowsze;)nie zamierzam podkrecac procesora, zestaw prosze zlozyc bez systemu i monitota

Posted

Masz gorszą kartę graficzną (dopiero po podkręceniu ma ona sens, wtedy ma szansę przegonić 760), zasilacz trochę gorszy, niemodularny (kable krótsze, nie do końca oplecione) ale może być, natomiast zestawu bym nie brał.

Posted

Zestaw Omasa lepszy od Twojego. Ja bym w nim jednak zmienił kartę na MSI

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-760-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-n760-tf-2gd5-oc-546618/

10 złotych droższa, jakość podobna, jednak serwis Asusa, przynajmniej w Polsce, to dno z tego co się czyta, także ja bym to 10 złotych do MSI dopłacił, bo o wiele rzadziej słyszy się o jakichś problemach z ich serwisem.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/

to ta usługa.

Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz

O44Y129AC8

i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.

Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten

http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/

Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

Posted

@blazkowic6

Ciekawi mnie, kto złożył taki zestaw. Płyta na B85, skoro za parę złotych drożej jest H87, nieopłacalny 4670, do tego stary XFX Core 550W, który nie oferuje nic, co mogłoby skłonić nas do jego zakupu, skoro za taką samą cenę jest modularny Deus M1 z niezależną regulacją napięć.

Nie wspominając, że zestaw jest za 3300, a nie 3000 zł (ale to wystarczy usunąć monitor).

Posted

@Omas Gdybyś dokładniej się przypatrzył zauważyłbyś że ten zestaw jest za 2900. Nie zauważyłeś monitora? XFX Core 550w, zasilacz który według Ciebie nie oferuje nic. Prawda jest taka że to jeden z najlepszych zasilaczy na rynku, ma swoją "renomę". Co do zasilaczy SilentiumPC, miałem zamiar wybrać jeden z nich ale zmieniłem zdanie. Zasilacze SilentiumPC są od niedawna na rynku i nie wiadomo jak z ich prawdziwą żywotnością. Chyba nie powiesz że XFX 550w jest nie popularny. Co do tego że zasilacz jest niemodularny. Tu muszę przyznać ci rację lecz jednak sam nie potrzebuję zasilacza modularnego skoro i tak nie mam panelu bocznego z szybą (jak zresztą większość graczy). Zarządzanie kablami tego zasilacza jest dobre i nawet bez zasilacza modularnego da się żyć w tym przypadku. Stary nie zawsze znaczy zły. Co do płyty głównej po co mi lepsza skoro nie mam zamiaru podkręcać? (dlatego też wybrałem procka z zablokowanym mnożnikiem) Ten procesor zainteresował mnie za sprawą dość wysokiej wydajności bez podkręcania.

Posted

Nie wspominając, że zestaw jest za 3300, a nie 3000 zł (ale to wystarczy usunąć monitor).

Jak od niedawna, skoro SPC jest od 2012 roku? Nie wiem skąd to uwielbienie do terkoczących XFX Core 550W, a H87, jakbyś nie wiedział, nie jest do OC, jest to troszkę lepszy chipset od B85, a cena bardzo podobna.

Posted
jest to troszkę lepszy chipset od B85,

Różnica sprowadza się chyba głównie do tego, że H87 obsługuje Raid, a B85 nie. Więcej różnic chyba nie ma z tego co kojarzę, choć nie zagłębiałem się mocno w specyfikację tych chipów.

Posted

Jak od niedawna, skoro SPC jest od 2012 roku? Nie wiem skąd to uwielbienie do terkoczących XFX Core 550W, a H87, jakbyś nie wiedział, nie jest do OC, jest to troszkę lepszy chipset od B85, a cena bardzo podobna.

Właśnie. Od roku.

Zmienisz zdanie o zasilaczu, jak Ci zacznie wentylator za rok/dwa/trzy terkotać biggrin_prosty.gif

Nawet jeśli będzie terkować to i tak będzie to nic porównując do mojego starego podgrzewacza powietrza ze starym amd'kiem i zasilaczem chyba no name'em icon_wink.gif

PS. Nawet fajnie się tak dyskutuję :)

Posted

Nawet jeśli będzie terkować to i tak będzie to nic porównując do mojego starego podgrzewacza powietrza ze starym amd'kiem i zasilaczem chyba no name'em icon_wink.gif

Uwierz, że to wnerwia ;)

Sam mam Seasonica z tym nieszczęsnym wentylatorem co w XFX. Obecnie leży w pudełku, bo nerwicy na niego dostawałem i kupiłem Be Quiet Dark Power Pro P9 550W :D

Posted

Co do XFX 550w Core ani razu na internecie w komentarzach na morelach albo techplanet (pomijając twoją wypowiedź) nie spotkałem się z tym aby komuś buczał albo terkotał. Może miał wadę techniczną i na gwarancji mógłbyś go wymienić. Zobaczymy. Pozatym nie ucz ojca dzieci robić :) (Trochę to nieadekwatne ale lepszego nie mogłem wymyśleć). Nie wierz co znaczy buczący komputer. Byłeś kiedyś w pobliżu komputera z zasilaczem no name, otwartą obudową i działającym napędem :) Nie wierz co znaczy "komputer mi buczy " :)

Posted

Wiem, bo sam miałem kiedyś, za gówniarza komputer w zupełnie nie wyciszonej obudowie Modecoma, Boxem AMD na jakiś prehistoryczny socket i zasilaczem Modecom Feel :D

Problem z XFX jest znany od dawna, bo ten zasilacz to produkcja Seasonica z inną naklejką. Ten problem jest znany od lat, jednak nic z tym nie zrobiono. Dlaczego nie widać tego w komentarzach na stronach sklepu? Bo opinie zazwyczaj wystawiają osoby po tygodniu/dwóch/miesiącu/dwóch miesiącach. Wada wentylatora nie objawia się od razu, dopiero po roku, dwóch, trzech, zależy od czasu korzystania i od szczęścia (bo nie każdą sztukę to trafia, jednak zdarzają się takowe).

Posted

Ja dobrze wiem, bo mam kartę z wadliwym systemem chłodzenia, to Ty nie wiesz, co to znaczy buczący komputer.

Taka usterka nie podlega gwarancji.

Posted

Wiem, bo sam miałem kiedyś, za gówniarza komputer w zupełnie nie wyciszonej obudowie Modecoma, Boxem AMD na jakiś prehistoryczny socket i zasilaczem Modecom Feel biggrin_prosty.gif

Problem z XFX jest znany od dawna, bo ten zasilacz to produkcja Seasonica z inną naklejką. Ten problem jest znany od lat, jednak nic z tym nie zrobiono. Dlaczego nie widać tego w komentarzach na stronach sklepu? Bo opinie zazwyczaj wystawiają osoby po tygodniu/dwóch/miesiącu/dwóch miesiącach. Wada wentylatora nie objawia się od razu, dopiero po roku, dwóch, trzech, zależy od czasu korzystania i od szczęścia (bo nie każdą sztukę to trafia, jednak zdarzają się takowe).

Dobrze się składa bo ja swoją pulę pecha wykorzystałem ostatnio przy rozwaleniu telewizora :P Oto się nie martwcie, skąd wiecie że nie będzie tak samo z zasilaczami SilentiumPC skoro firma jest od około roku :) Słyszałem też że oni odkupują zasilacze, przyklejają plakietkę i sprzedają. Niewiem jak z tym newsem ale wiatraczek od SilentiumPC też może trafić szlag.

PS Z tematu w którym mieliśmy złożyć koledze komputer została jedynie debata na temat zasilaczy, ale niezwykle ciekawa :)

Posted

Pamięci weź Cruciale CL8 - szybszy czas dostępu, dodatkowo napęd od LiteON (LG'ki lubią szybko padać):

Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003) - 245.00 zł

MSI GeForce GTX670 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express (ver. OC) - 1108.00 zł

Liteon odtwarzacz DVD iHDS118-18 czarny OEM - 64.00 zł

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 - 135.00 zł

SilentiumPC Deus M1 550W - 228.00 zł

MSI H87M-E33 Intel H87 LGA1150 BOX - 289.00 zł

Intel Core i5-4570 LGA1150 BOX - 757.00 zł

Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Tactical CL8 - 253.00 zł

Zestaw dostępny jest tutaj (wystarczy wrzucić produkty do swojego koszyka)

Warto skorzystać w Techplanet z kodu rabatowego "cdaction" na darmową wysyłkę, montaż i podstawowe testy.

Dodatkowo kupując w tym sklepie zestaw z kartą graficzną MSI wpisz sobie w komentarzu do zamówienia "Sleeping Dogs MSI" (http://techplanet.pl/informacje/rozdajemy-gry/) - dostaniesz za darmo grę.

Jak zamówisz zestaw do końca miesiąca to analogicznie możesz wybrać wewnętrzny czytnik kart 24 w 1 - za darmo.

Posted

Mało który "producent" zasilaczy jest ich właściwym producentem. Wiele marek nie robi typowo swoich zasilaczy, a jak już to większość podzespołów składających się na zasilacz jest kupowana od kilku głównych producentów m.in. Seasonic, Fortron, CWT.

Dla przykładu w zasilaczach Be Quiet często siedzi spora część z podzespołów Seasonica lub Fortrona, w XFX lub Corsair też często znajdziemy podzespoły z Seasoniców.

SilentiumPC kupuje zasilacze od jakiejś firmy Hama, z Chin, firma nie słynie ze zbyt dobrych produkcji, jednak Deusy im się udały. Co do wentylatorów to fakt, te od SPC też jakieś wybitne nie są.

Posted

Tak czy siak to XFX core swój złoty czas ma już za sobą. Do 250 złotych, może trochę więcej znalazłoby się też coś, co nie byłoby ani XFX'em, ani Deusem ;)

Posted

@Ationx: SAMA, nie HAMA. A czy nie słynie ze zbyt dobrych produkcji? Tak z ciekawości, możesz wymienić jakieś złe? ;)

A co do XFXa to Thermaltake Smart SE dorównuje mu elektrycznie, jest modularny i tańszy - enough said.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...