abcd Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Witam, proszę o pomoc w złożeniu komputera. Kwota jaką chce przeznaczyć to 3000 zł, w tej cenie chciałbym kupić jednostkę centralną + monitor. Zestaw będzie najmocniej używany oczywiście pod kontem gier.Przede wszystkim zastanawiam się jak podzielić kwotę pomiędzy monitor (w miarę możliwości chciałbym 23-24 cale) a resztę podzespołów.Jedynym wymaganiem, co do komputera jest dysk twardy, 1TB - nie mniejszy, cała reszta oczywiście jak najlepsza za tą kwotę .Zestaw kupuję bez systemu, będzie działał pod Win 7; niekoniecznie potrzebuję również napędu DVD, jeśli da się pieniądze z niego lepiej wykorzystać.Co do miejsca zakupu komputera wolałbym możliwość odbioru osobistego w Krakowie - z powodu nietypowych godzin pracy mam problemy z odbieraniem przesyłek kurierskich , ale to raczej nie będzie problem, bo taką możliwość ma chociażby morele.Nie mam nic przeciwko podkręcaniu, zresztą zestaw pewnie także sam złożę.PS. Jeśli będzie duża różnica, mogę dołożyć 100-200 zł, ale zrobię to z ciężkim sercem, więc tylko w uzasadnionych przypadkch .
Omas Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 http://www.morele.net/inventory/info/CVqJDq/Reszta na jakiś fajny monitor.
Dirian Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Monitor - http://www.morele.net/monitor-led-lg-23ea63-23ea63v-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-23-ips-led-fhd-5ms-10mln-1-hdmi-dvi-d-573708/Będziesz musiał dorzucić. Jak nie chcesz dokładać tych 200 zł to trzeba wziąć albo mniejszy monitor, albo na razie np. 4GB RAM i w przyszłości dokupić dodatkową kość (na razie 4GB jeszcze starcza, pomijając najbardziej wymagające gry typu Crysis 3).
abcd Posted August 25, 2013 Author Report Posted August 25, 2013 Zdaje sie, że najsensowniejszym wyjściem jest faktycznie mniejsza ilość RAM, bo później można ją najłatwiej zwiększyć .Mam jeszcze pytanie co do zasilacza (tak, wiem nie powinno się na nim oszczędzać, ale...), z tego co wyczytałem to do GTX 660 powinien starczyć dobry zasilacz 450W, tu mamy 550 - jest sens kupowania takiego zasilacza do podanego zestawu?
Omas Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Jak mówi staropolskie przysłowie "Poleconemu zasilaczowi nie zagląda się w tabliczkę znamionową". Albo coś w ten deseń.Zasilacz dałem taki, bo jest modularny, tani, wysokiej jakości i ma zapas mocy. A nóż się kiedyś przyda, poza tym, oszczędność na mocy byłaby niewielka, jeśli jakakolwiek.
yojc Posted August 26, 2013 Report Posted August 26, 2013 Oczywiście że można kupić zasilacz na styk, pytanie tylko po co? Poza tym trzeba mieć też na uwadze, że z porządnych zasiłek 450W wybór jest dużo mniejszy.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.