Jump to content

Laptop za ok. 3500zł

pawel277

Recommended Posts

Posted

Witam. Szukam laptopa który poradzi sobie z wieloma programami włączonymi jednocześnie, przeglądaniem Internetu, oglądaniem filmów i czasami z jakimiś grami. Chciałbym, żeby ten laptop służył mi przez długie lata. Matryca najlepiej jakby miała około 15". Poniżej podaję moje wymagania (od najważniejszych do tych mniej ważnych):

• Szybki procesor.
  • Wysokiej jakości matryca. Zależy mi na najwyższej możliwej rozdzielczości i ładnym wyświetlaniu.
  • Wystarczająco dużo RAM'u by udźwignąć wiele aplikacji jednocześnie.
  • Duży dysk. Najlepiej 1TB + jakiś SSD na Windowsa, żeby się szybko włączał.
  • Dobrze by było gdyby w miarę możliwie cicho chodził i nie grzał się zbyt mocno.

Co do systemu to ciężko mi się zdecydować, czy w ogóle jakikolwiek opłaca się brać. Tutaj proszę o wasze porady. Nie wiem ile taki sprzęt może kosztować, ale planowałem przeznaczyć na niego około 3500zł. Jeśli by okazało się, że jest coś rozsądnego w trochę wyższej cenie to mogę dołożyć jakieś 200zł.

Posted

Jak gry nie są priorytetem to może ultrabook? To są ciche laptopy i nie grzejace sie. Dodatkowo płaci sie tam właśnie miedzy innymi za matryce. A także za niska wagę, zwykle wysoka jakość wykonania. W takich laptopach i za ta cenę spokojnie SSD dostaniesz. Trzeba jednak pamiętać, ze idzie to kosztem grafiki.

Posted

W takim razie wiecie może jaki by był najlepszy ultrabook w cenie 3500-4000zł? Fajnie by było gdyby miał nie tylko sam dysk SSD, bo one mają małe pojemności, ale też jakiś większy HDD. Szukałem i nie trafiłem a nic ciekawego.

Posted

Ja proponowałbym cos takiego: http://allegro.pl/ultrabook-sony-vaio-pro-svp13-i5-128ssd-ips-fhd-w8-i3484623130.html - ultralekki, ultradobrze wykonany jak sie mozna domyslic i zobaczyc (obudowa z włókna węglowego) w dowolnym Sony center czy w jakiś mm, saturnach, sferisach itp.; z fantastyczna matryca, na nowym energooszczednym procesorze typu haswell. Do tego musiałbys dokupić zewnętrzny dysk.

Ewentualnie cos dużo cięższego (lecz dalej w porównaniu do większości laptopów lekkiego) czyli http://allegro.pl/ultrabook-asus-k56cb-i7-8gb-250ssd-740m-win8-160zl-i3484745208.html - wiecej RAMU, większy, matowy, choć nie full HD ekran, i7 niskonapieciowy, dużo wydajniejsza grafika, aluminiowa obudowa i dysk SSD + zewnętrzny HDD w zestawie. Jeśli chodzi o ten aspekt to według mnie nie powinieneś sie martwić, bo za te pieniądze masz aż 250GB pojemności dysku tego pierwszego typu. Ew. jest wersja ze 128 (czy tam 120) jeśli i tak będziesz korzystał z HDD i nie uważasz, by wiecej flashu było warte dopłaty.

Czegoś sensownego z łączonym dyskiem nie znalazłem, ale może komuś innemu sie uda.

Posted

Ten pierwszy odpada, bo wolałbym jednak mieć 15,6" i najlepiej 8gb RAM'u. Drugi bardzo mi się podoba bo ma dobry procesor i tyle, ile mi trzeba cali i RAM'u. Jedynie mi się w nim nie podoba to, że nie ma rozdzielczości FullHD. Jednak doszedłem do wniosku, że nie jest mi potrzebny wewnętrzny HDD, nie potrzebuje także żeby dołączali mi do zestawu zewnętrzny dysk, bo już taki mam. Gdyby udało się znaleźć ultrabooka z takimi parametrami jak ten z drugiego linku, tylko z FullHD to myślę, że bym go wybrał. Może mieć sam dysk SSD, najlepiej 250GB.

Posted

Czy sie znajdzie taki sam to nie wiem ... we wrześniu na rynek ma wejść takie cuś: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-v5-573pg-i5-4200-12gb-1tb-gt750-4gb-w8.bhtml - dużo wydajniejszy od tego Asusa, choć z lekko słabszym procesorem, ale nowej generacji. Matryca full HD dotykowa, ale nie matowa ... Niestety brak dysku SSD (co nie jest jakaś super wielka wada, bo Win 8 podobno sam w sobie jest dosyc szybki) i to co zapewne cie odstraszy jak większość: komputer ma sie strasznie nagrzewac i, mimo, ze wyglada inaczej, jest wykonany z plastiku. Dodatkowo jest 10 dag cięższy niz Asus. Poszukać mogę, ale wątpię zeby cos znalazło sie jak Asus. Szczególnie przy takiej wadze. Chyba, ze możesz budżet zwiększyć, ale to musiałbys powiedzieć.

Posted

Jeśli chodzi o budżet to nie chciałbym wychodzić ponad 4000zł. Całkiem dobry jest ten acer ale to, że ma się grzać jednak jest najgorszą wadą. Póki co może znajdzie się coś innego. Zastanawia mnie czy ta dotykowa matryca w praktyce na prawdę się przydaje, czy to jest tylko niepotrzebny bajer. Nie wiem też jak to jest z tymi procesorami, czym konkretnie się różnią od siebie te i7 i i5 i czy jest między nimi duża różnica w wydajności.

Posted

Co sądzicie o takim ultrabooku?

• SVF15A1C5E
    3 969,00 zł
    • fit15_black.jpg

Skonfigurowane

• Intel® Core i5-3337U
  • Windows 8
  • Czarny
  • Bez Ekranu dotykowego
  • 39.5cm LED, 1920x1080
  • NVIDIA GeForce GT 735M 2 GB
  • 256 GB SATA Napęd SSD
  • 8 GB 1600 MT/s DDR3L-SDRAM
  • Nagrywarka Blu-ray
  • Office 365 Home Premium Trial
  • Brak zabezpieczenia
  • Bez Adobe Creation
  • Bez Adobe Lightroom 4
  • Imagination Studio Suite 4

Według mnie po takim skonfigurowaniu wygląda przyzwoicie, nie wiem tylko czy nie będzie miał problemów z nagrzewaniem się

Posted

To zależy od tego ile waży, czy matryca jest matowa i faktycznie jak sie nagrzewa. Dysk jest ciekawy jeśli tylko ci starczy jego wielkość. Blue ray, FHD. Demonem wydajności on jednak nie bedzie - średnia karta graficzna i niskonapieciowy procek poprzedniej generacji ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...