Skocz do zawartości

Pendrive jako dodatkowa pamięć RAM?

Rebeliok

Polecane posty

Napisano

Siemka.

Po mojej dzisiejszej przesiadce z windowsa 7 36bit na 64bit odblokowało się moje 4gb RAM.

A w necie znalazłem poradnik jak zamienić pendrive w dodatkową pamięć ram (http://instalacja-pe...drive-jako-ram/)

I tu pytania:

-Opłaca się?

-Czy to faktycznie coś da?

-Czy to nie zbuguje systemu?

-Czy system faktycznie będzie go ,,widział,, jako ram i z niego korzystał?

Mój pendrive to Kingston 7Gb Up min13/max15 mb/s access time 0,848ms

Napisano

Nie bardzo wiem jak to działa ,bo usb jest dużo wolniejszy od ddr (nawet drr2 jest duuzo szybsze od usb jakiegokolwiek). Tak czy inaczej dużo ci to nie da bo 4GB spokojnie ci starczy też do gier.

Napisano

Pomysł kompletnie od czapy. Fajnie, że taka opcja jest, ale przy 4 GB ramu nie ma potrzeby bawić się w takie dziwne operacje. Pamięć flash z pendrive'a od ciągłego zapisu i odczytu danych szybko się zepsuje.

No i prędkość transferu też jest słaba...

Napisano

Z tego co wyczytałem to na takiego pendriv'a przenoszone są tymczasowe pliki. W konfiguracjach z 2Gb ramu taki ReadyBoost pomagał (szczególne w WinVista). W dobie taniej i szybkiej pamięci DDR3 to taka bardziej ciekawostka.

Pamięć flash z pendrive'a od ciągłego zapisu i odczytu danych szybko się zepsuje.

To naprawdę różnie bywa bo mój stary 5 letni Kingston 1 Gb naprawdę długo pracował przy bardzo częstym korzystaniu w kompie typu media center jako dysk na OS i nadal żyje :D

Napisano

To naprawdę różnie bywa bo mój stary 5 letni Kingston 1 Gb naprawdę długo pracował przy bardzo częstym korzystaniu w kompie typu media center jako dysk na OS i nadal żyje biggrin_prosty.gif

Żyje ,ale jest już dużo wolniejszy :P

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...