Jump to content

Upgrade PCta

Guest Phobos90

Recommended Posts

Guest Phobos90
Posted

Witam wszystkich serdecznie, mam takie zapytanie czy odczuję duży skok wydajności w grach jak zmienię kartę Graficzną z Radeona 6850 na coś za około 800z-1000zł? Drugie pytanko ewentualnie, dorzucić do tego nowe procesory od Intela, coś I5 do kręcenia może być, tylko wtedy bym musiał już się bardziej wykosztować i nie wiem czy poczuję, aż taki duży skok, bo teraz mam phenoma 955, oczywiście zdaję sobie sprawę, że jak wymienię procka to i mobo też będę musiał, ale na razie poczekam na odp czy jest sens wymieniać w ogóle grafikę, bo już w niektórych nowych grach czasami mi spada fps, gram w FullHD, może nie jest to tak bardzo irytujące, ale np. w grach online muszę już ciąć bo to po prostu pogarsza moje wyniki, a bardzo lubię grać na Maxa gafę, więc dziękuje za pomoc.

Posted

Opłaca się zmienić grafikę, choć przydałoby się też zmienić procesor na coś pokroju FX 6300 i maksymalne podkręcenie go. Oczywiście, jeśli nie masz płyty pod AM3+ to raczej nie ma co.

Jak wykręcisz maksymalnie phenoma, to możesz włożyć coś pokroju GTX 660Ti/760, ale to trochę za dużo dla tego prodka, bardziej HD7850 i jego maksymalne kręcenie, ale tutaj skoku wydajności tak dużego nie będzie. Krótko mówiąc - można włożyć dobrą grafę, ale trzeba liczyć się z tym, że procesor też byłby do wymiany na coś pokroju i5.

Guest Phobos90
Posted

Przecież napisałem ...

Teraz mam phenoma 955 i radeona 6850 do tego jest w miarę dobry lecz trochę stary zasilacz 550W OCz. 8 GB DDR3 ram i mobo MSI C45, Dysk 500GB, obudowa SilentiumPC, nie mam nagrywarki, ale nie potrzebuje, korzystam z laptopowej.

@Omas

Dzięki za odpowiedź, jak już będę kupował procka to chyba tego najnowszego haswella, żeby mieć, a nie za rok wymieniać go znowu tongue_prosty.gif Możecie podrzucić link z i5 Haswell i jakaś w miarę przyzwoita płyta główna? No i oczywiście ta grafika tak do 1000 zł. W sumie to nie wiem grafa z 1000 zł, procek też pewnie z 1000 zł no i mobo to tak max 300 zł chyba, że za 400 zł dostanę coś mega wypas to dołożę tą stówkę. Dzięki za odp.

Posted

No to nie zmienisz procesora na nic lepszego, bo na sześciordzeniowca się nie opłaca, a FX nie włożysz.

Tak więc - upgrade grafiki tylko, jeśli masz w planach kupowanie lepszego procka, bo takiej mocnej do tego Phenoma zwyczajnie się nie opłaca.

Guest Phobos90
Posted

Dam jeszcze raz to samo co napisałem bo pewnie nikt nie przeczyta w edytowanym poście lol.gif

Dzięki za odpowiedź, jak już będę kupował procka to chyba tego najnowszego haswella, żeby mieć, a nie za rok wymieniać go znowu tongue_prosty.gifMożecie podrzucić link z i5 Haswell i jakaś w miarę przyzwoita płyta główna? No i oczywiście ta grafika tak do 1000 zł. W sumie to nie wiem grafa z 1000 zł, procek też pewnie z 1000 zł no i mobo to tak max 300 zł chyba, że za 400 zł dostanę coś mega wypas to dołożę tą stówkę. Dzięki za odp.

@up

Bym zapomniał, oczywiście bym jeszcze poprosił was eksperci od sprzętu, cooler do tego procesora, jak najtaniej i jak najlepiej smile_prosty.gif

To znowu ja! Jako, że nikt się nie kwapił z odpowiedzią, wszedłem sam pobuszowałem po necie i znalazłem takie coś, teraz tylko proszę powiedzieć, czy to dobry wybór. Dziękuje za pomoc smile_prosty.gif OFC wybór płyty to jest po prostu z mojej strony losowanie bo się nie znam na tym. Razem 2332, MAX mogę wydać 2500 zł, wydaję mi się, że jest OK.

Procesor:

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ + GRID2

899 zł

Chłodzenie:

Thermalright HR-02 Macho120

159 zł

Płyta główna:

MSI H87M-G43 /intel H87, LGA 1150/

315 zł

Karta graficzna:

MSI GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1072/6008)

959 zł

Posted

Płyta na H87-G43, procesor na i5-4570 jak nie podkręcasz. Chłodzenie w miarę możliwości na Macho zwykłe, choć ono nie wejdzie do Brutusa 310/410, tylko do M23, którego pewnie nie masz.

Jeśli podkręcasz to:

a)taniej: i5 3350P + GA-Z68AP-D3 Gigabyte do lekkiego OC, nawet taniej niż to pierwsze, a wydajniejsze

b)drożej: i5 3570K + ASRock P67 PRO3 B3 Do mocnego OC

c)najdrożej i5 4670K + MSI Z87-G43/ASRock Z87 Extreme3/4 - najnowsza podstawka.

Guest Phobos90
Posted

A Fortis wejdzie do Brutusa 310? Czy dołożyć i kupić coś lepszego, jest w ogóle coś co wejdzie do Brutusa 310?

Guest Phobos90
Posted

No znalazłem takie coś:

Lista coolerów CPU kompatybilnych z SilentiumPC Brutus 310 / 410 Pure Black:

• Coolink Corator DS
  • Noctua NH-U12P SE2
  • Prolimatech Megahalems
  • Prolimatech SuperMega
  • SilentiumPC Fera PRO HE1224
  • SilentiumPC Fera HE1224
  • SiletniumPC Fortis
  • Scythe Grand Kama Cross
  • Scythe Mugen 2 rev. B
  • Scythe Ninja 3
  • Scythe Yasya
  • Thermalright MUX-120
  • Thermaltake Contac 29 BP

tylko, że nie wiem który jest warty swojej ceny :P.

Posted

Zależy ile masz pieniędzy - Fortis z tych tańszych, z droższych Megahalems lub Noctua, w ogóle to stara dosyć jest lista, bo np. MUX-120 już nie sprzedają, tak samo Mugena dwójki, jedynie trójkę, która jest słabsza.

Guest Phobos90
Posted

No jak kupię i5 4670K + MSI Z87-G43 + GeForce 760 OC, to zostaje mi +/- 200 zł, ewentualnie mogę troszkę dołożyć, żeby kupić, raz i dobrze i mieć spokój i nie przejmować się tongue_prosty.gif

Guest Phobos90
Posted

W sumie to nie jest zły pomysł, na razie chyba mogę jechać na normalnych zegarach z boxowym chłodzeniem, a zacząć podkręcać trochę później jak gry zaczną się dławić, a teraz dołożyć do lepszej grafiki :P

Posted

Nawet nie chyba, a na pewno. Wg. mnie nie warto kupować chłodzenia od razu, skoro można sobie wydajność poprawić.

Swoją drogą ten Brutus 310 + HD7970... trochę nie pasuje, radziłbym przy zmianie chłodzenia kupić coś większego i przewiewniejszego.

Posted

Po prostu mało miejsca wpływa negatywnie na temperatury, będzie ciasno i wcale nie przytulnie.

Swoją drogą do tej karty masz 3 gry do wyboru, jeszcze bardziej się opłaca. (opis)

Guest Phobos90
Posted

Do tej nie będzie konieczna wymiana budy, bo jakoś powiem specjalnie mi się nie pali :P?

Guest Phobos90
Posted

Ale mi się mój Brutus podoba uklon.gif i na razie mnie nie zawodzi. No ale jak mus to mus, muszę to przemyśleć.

Posted

To nie tak ze musisz, po prostu są lepsze obudowy na tym swiecie ale i drozsze. Ja mowie: kup sprzęt, pograj, zobacz czy sie grzeje bardzo... Jak nie to po co reperować coś co nie jest zepsute? Zostań z budą jesli wszystko bedzie OK! :)

Guest Phobos90
Posted

Aha i mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie, podobno jak mam Windows kupiony z kompem powiedzmy jakies 2,5 roku temu i jest on w wersji OEM to nie będe mógł go zainstalować na nowej płycie głownej z procesorem i5? Przyznam szczerzę, że trochę mnie zaskoczyła ta sytuacja i nie spodziewałem się, że za dwa lata znowu będe musiał wymieniać windowsa, to mi się już w ogóle nie uśmiecha, myślałem, że styknie na 5lat spokojnie :P Dzięki za odpowiedź

Posted

System na licencji OEM jest przypisany do płyty głównej. Przy jej zmianie, musisz kupić nowego.

Guest Phobos90
Posted

Masakra, najwyżej wgram box XP bo nie zamierzam znowu kupować Win7albo8 bo MS chcę się nachapać kasy lol.gif

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...