Jump to content

Komputer głównie do gier za ok 3800-4000

michal1806

Recommended Posts

Posted

Witam, przymierzam się do kupna nowego komputera w kwocie ok 3800-4000zł, aby nie miał problemów z udźwignięciem gier na rozsądnych detalach i służył mi przynajmniej przez 3 lata, więc nastawiam się przyszłościowo również na oc. Interesuje mnie komp z monitorem bez klawiatury i myszy. W tematach sprzętu jestem głęboko do tyłu więc bardzo byłbym wdzięczny za dobranie paramatrów przez kogoś kto naprawdę się na tym zna. Poniżej przedstawię owoc własnych wypocin i poszukiwań po forach:

^1505zł-Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI GTX770 - (N770 TF 2GD5/OC)

^251zł-Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)

^129zł-Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)

^239zł-Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM

^274zł-Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H

^890,57zł-Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL

^256,49zł-Zasilacz SilentiumPC Deus M1 650W PSU 80Plus Bronze Modular 4xPEG SPC089

^535zł-Monitor LED LG 22EA53VQ ( 22EA53VQ-P ) (30 dni bezpłatnej gwarancji na badpixele) 21,5"/LED/FHD/5ms/5mln:1/DVI/HDMI/AH-IPS

W sumie 4094zł

Z góry dziękuje za poświęcony czas i pomocną dłoń.

Posted

Wielkie dzięki, ewentualne wykroczenie poza budżet w granicach rozsądku mogę przyjąć część kosztów i tak rozkładam na raty więc dwie stówki w góre jeszcze nie ma tragedii tym bardziej jeśli ma to zaprocentować w przyszłości :).

Posted

No to jeżeli chcesz to zmień ten monitor na tego LG co podałeś w 1 zestawie - będzie miał lepsze kolory.

Tak to nie bardzo jest do czego dokładać, chyba że do lepszej płyty głównej, ale to głównie jakbyś planował porządne OC (czyli gdzieś w okolice 4.5 GHz) - http://www.morele.ne...xtreme3-581432/

Co prawda na tej MSI niby też dobijesz do tych 4.5 GHz, ale jednak dwie fazy więcej w ASrocku dają większą pewność, no i sekcja będzie mniej obciążona.

@ Omas - co w tym przyszłościowego? I tak się nie przyda więcej, niż 16 GB przy tej platformie (do gier), a jedna kość oznacza, że w razie awarii tracimy możliwość korzystania z PC.

Posted

Po co zapychać sobie dwa banki pamięci, jak można jeden? Później dokłada się drugą taką samą i jest ten cały Dual Channel.

A tak to jest 4,8,4.

A co do awarii - to w takim wypadku czemu jest polecane 4 GB w jednej kości, a nie 2x2?

Posted

Bo o ile branie 2x4GB ciężko nazwać zapychaniem slotów, to już 2x2GB (co według prostej matematyki daje zaledwie 4GB) już tak. Poza tym obecnie 4GB proponuję w zestawach z naciskiem na to, że niedługo należałoby dołożyć drugą kość, albo w takich, gdzie są tylko 2 sloty na RAM, więc wsadzanie tam 2x2GB nie ma najmniejszego sensu.

Posted

Aż w takie kręcenie się nie będę bawił więc pewnie zostanę przy płycie którą polecałeś mi na początku, co do monitora to właśnie zależy mi na tym żeby w miarę dobrze oddawał jakość wyniesioną ze sprzętu. A z ramem to w końcu nie wiem co mam zrobić w sumie 8 gb chyba jest wystarczająco żeby zaspokoić wymagania stawiane przez gry na pare lat zależy jaka byłaby różnica w cenie pomiędzy kością pojedynczą a 2x4gb.

Posted

O ile w morele chyba nie jest to zbyt opłacalne, bo bodajże 20 zł więcej kosztuje jedna kość, to np. w techplanet to 20 zł taniej.

Ale widzę, że zamawiasz w morele, tak więc nie ma co.

Ta płyta W OGÓLE nie nadaje się do OC, po prostu nie jest to możliwe, branie procka z odblokowanym mnożnikiem mija się z celem przy niej.

Posted

A to dobrze bo już zaczynałem mieć rozterki co do wyboru, a ogóle jakie macie zdanie na temat morele ? Sprzęt będę odbierał u nich osobiście w oddziale w Krakowie, jeżeli macie jakieś lepsze firmy to chętnię je poznam.

Posted

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/

to ta usługa.

Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz

O44Y129AC8

i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.

Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten

http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/

Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

Posted

Wymieniłbym kilka rzeczy w tym zestawie:

Zasilacz na model Corsair CX 600W (ten Deus to nowa i jeszcze niesprawdzona konstrukcja), obudowę na Gladiusa M40, dodał nagrywarkę - bo chyba z niej autor będzie korzystał (polecam LiteOn'a).

Dodatkowo pamięci Cruciale 2x4GB z CL8.

Zasilacz jak się ktoś uprze to można zmienić, ale Deus był już sprawdzany w testach, więc nie jest to niesprawdzona konstrukcja. Obudowa kwestia gustu, ale do M23 można wsadzić Macho Black White, przy czym do Gladiusa wchodzi na siłę i to nie zawsze. Jak już brać coś lepszego to w przypadku OC wolałbym wziąć Zalaman Z9 / Plus, który jest przewiewniejszy. Nagrywarki nie ma bo autor w 1 poscie o niej nie wspominał.

Pamięci, które podałeś zaś mają wysokie (a przynajmniej wyższe niż przy ich braku) radiatory, więc mogą przeszkadzać przy montażu lepszego chłodzenia. No i na morelach ich nie ma, a tam chyba zestaw wyjdzie taniej z tego co na szybko patrzałem.

Posted

Nagrywarkę posiadam także nie potrzebuję kupować nowej dlatego nie wymieniłem w pierwszym poście. Co do zasilacza zastanowię się jeszcze, pomiędzy kartami pamięci będzie jakaś znacząca różnica ?

Posted

Teoretycznie te żółte są lepsze (choć naprawdę niewiele) w praktyce jednak nie powinieneś ich brać, bo mają wysokie radiatory i może być problem z zamontowaniem dobrego chłodzenia powietrznego.

Posted
Zasilacz na model Corsair CX 600W (ten Deus to nowa i jeszcze niesprawdzona konstrukcja)
Obecna wersja CX600 wyszła w okolicach kwietnia, więc jak już się tak upierać to Deus M1 wcale nie jest dużo od niego młodszy :P
  • 2 weeks later...
Posted

Panowie mam pytanie, mam pewien zastrzyk gotówki i mogę zdecydować się na gtx 780 czy przy takiej karcie wypadałoby dołożyć do procesora ? czy proponowany i5 wystarczy ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...