Jump to content
Patio90

Blue Screen - Przy używaniu kompa (przeglądanie stron)

Recommended Posts

treść bluescreena jest zawsze taka sama? Podkręcałeś coś? Na początek zmień sterowniki od karty graficznej i Chipsetu. Daj również screen temperatur z programu HwMonitor pod obciążeniem(pograj w jakąś wymagającą grę z odpalonym programem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

HwMonitor:

http://imageshack.us...9/4809/20pn.jpg

http://imageshack.us...9/9748/o79s.jpg

HWiNFO64:

http://imageshack.us...6/4333/6xnp.jpg

http://imageshack.us...1/9131/j7iq.jpg

http://imageshack.us...1/8990/w8rt.jpg

Za chwile wgram nowe sterowniki do karty graficznej nowe. Ale czy to coś pomoże ?

PS: Temperatury są takie niskie bo komputer jest teraz przy oknie , i okno jest otwarte i taka zimnice robię.

Bo inaczej ten blue screen wyskakuje i nie mogę zrozumieć od czego.

Bo na karcie graficznej wymieniłem pastę termoprzewodząco na Arctic mx-2.

PS 2:

Chip set to ? płyta glowna tak ? Czy jak ?

Edited by Patio90

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli gdy komputer jest w marę chłodny to BlueScreen nie wyskakuje? Co do Chipsetu to sprawdź jaki masz model płyty głównej (np. programem Speccy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No teraz już jestem 40 minut na kompie , przeglądam internet aby dorwać rozwiązanie i jeszcze nic się nie stało.

HW po 40 minutach:

http://imageshack.us/a/img855/8752/56jd.jpg

Speccy:

http://imageshack.us/a/img708/7885/msph.jpg

I teraz nie wiem, czy źle założyłem pastę na kartę (metodą na X) czy może pasta na CPU już się zestarzała .... Nie mam pojęcia,

jakieś rady ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na przeglądanie internetu to zbyt wysokie te temp na procku i karcie graficznej. Bluescreen może wyskakiwać z powodu przegrzewającej się grafiki, sam zauważyłeś że gdy umieścisz komputer przy oknie to bluescreen nie wyskakuje, dodatkową wskazówką jest to że nakładałeś pastę na grafice, być może źle położyłeś. Zrób tak jak radził feleron, odpal jakąś grę i wtedy zrób screen z hw i speccy, to rozwieje wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpaliłem dużo programów i na DotA 2 oglądam mecz, i temperatury są takie.

http://imageshack.us/a/img826/3420/s5id.jpg

No ale okno jest otwarte i centralnie na komputer wieje. Więc chyba aby to sprawdzić musiał bym kompa odsunąć od okna.

Czyli jeśli znowu będzie artefakt to muszę od nowa założyć pastę na kartę graficzną.

PS : O co mi chodzi, bo ten Arctic mx-2 ma 200h wygrzewania i wtedy działa na 100%.

Więc teraz nie wiem od nowa kłaść pastę czy poczekać.....

Edited by Patio90

Share this post


Link to post
Share on other sites

a starłeś dokładnie starą pastę przed nałożeniem nowej? Możliwe, że nałożyłeś zbyt grubą warstwę lub źle dokręciłeś chłodzenie. Wcześniej tzn. przed zmianą pasty wszystko było ok? Być może masz słabo przewiewną obudowę dlatego temperatura rośnie. Tym bardziej, że Hd 4870 raczej do najchłodniejszych nie należy. Połóż normalnie komputer i sprawdź temperatury pod obciążeniem. Możesz też użyć do tego jakiegoś programu np. Furmark do testowania karty(jeżeli temp. osiągnie ok 85-90 stopni to przerwij test) lub OCCT do testowania procesora (gpu też możesz w nim przetestować).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starą pastę wyczyściłem zwykłym spirytusem na wacie, chociaż polecano mi spirytus salicylowy ale akurat w domu nie miałem go.

Nałożyłem nową pastę motoda "X" docisnołem a potem w lewo , w prawo. Nic nie wystawało to dokręciłem no a potem Blue screeny.

Zaraz wezmę tego furmark / OCCT i przetestuje kartę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wiem co zrobiłem źle, przy stresie komp dostawał artefakty.

A to dlatego że źle zamontowałem taśmę termoprzewodząca do radiatora.

Taśma nie przylegała do radiatora w żaden sposób dlatego tak.......

Przepraszam za problem teraz zaraz zamówię nową taśmę i wszystko będzie dobrze.

PS: W stresie GPU 64 stopnie, a pamieć 91 stopni.

Rozkręciłem od nowa kartę i znalazłem szczelinę (moje niedopatrzenie) gdzie powinna być taśma i tam był kontakt z radiatorem który chłodził.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego właśnie nie byłem do końca przekonany, że wszystko zamontowałeś poprawniesmile_prosty2.gif Postaraj się nie nadwyrężać zbytnio karty do czasu naklejenia taśmy na pamięci aby ich nie przegrzać. A i pamiętaj, że po ściągnięciu chłodzenia konieczne jest ponowne nałożenie pasty termoprzewodzącej na rdzeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...