Helmutt 1 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 (edited) SMAUG kojarzy mi się z tym Smeagolem czy jakoś tak - tym golumem co próbował ukraść pierścień Frodo. Giewont - to góra - to byłaby ta scena z filmu co Frodo się na nią wspinał a Smeagol próbował mu wykraść piersieć. A NARKL - nie mam pojęcia. Niestety to gra skojarzeń. Władca Pierścieni to gra EA więc odpada SMAUG to smok który był głownym przeciwnikiem w "Hobbicie" Tolkiena. NARKL - to te stworki z Harrego, ale może to być też NARSIL - miecz z Władcy Pierścieni GIEWONT - góra Jakby była gra "Hobbit" (w sumie jest, ale to prehistoria) pasowałoby jak ulał. Edited May 7, 2008 by Helmutt Link to post Share on other sites
kreve 1 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 NARKL - po wpisaniu w google pierwsza stronka pokazuje samoloty sterowane radiem SMAUG - smok z władcy pierścieni GIEWONT - wiadomo, wysoka góra może I of the Dragon ? Sterowanie, smokiem, koło gór. Tak mi wychodzi z luźnych skojarzeń, ale ta gierka już kiedyś gdzieś była na CD. Link to post Share on other sites
exkudlaty 6 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 nie wiem co do Narili (narilów), ale Smaug to mieszkał w górze, Giewont to góra, więc może jakieś sportowe coś - narciarskie czy olimpijskie klimaty Link to post Share on other sites
Lord Nargogh 2,802 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 SMAUG po przekształceniu może być również MAGUS - mag po angielsku. Link to post Share on other sites
Guest Slaveous Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 może I of the Dragon ? Sterowanie, smokiem, koło gór. Tak mi wychodzi z luźnych skojarzeń, ale ta gierka już kiedyś gdzieś była na CD. Nom, nawet w CDA Ale to może ostatni Dragon Quest? Akcja rozgrywała się w górach.. Link to post Share on other sites
kreve 1 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 SMAUG po przekształceniu może być również MAGUS - mag po angielsku. po angielsku mag to "mage" a nie "magus" Link to post Share on other sites
kij999 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 NARKL - po wpisaniu w google pierwsza stronka pokazuje samoloty sterowane radiem NARKL to moja pomyłka, powinno być NARIL. Jest ryzyko, że ghost się pomylił i miało być NARSIL. W przypadku NARSILA ma ktoś jakieś skojarzenia z górą? Link to post Share on other sites
Pupa 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Na Markolfie juz o tym pisałem ale SMAUG, smok = DRAGON NARSIL, rozbity na kawałki, =SHARD GIEWONT, duzo jaskin = Dungeon Dungeons & Dragons DRAGONSHARD Link to post Share on other sites
Lord Nargogh 2,802 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 MAGUS to jest mag po angielsku. odsyłam do tłumacza na stronie onetu, jakiegokolwiek słownika j. angielskiego i filmu pod takim tytułem, który jest o magach i powstał niedawno Link to post Share on other sites
Santeri 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Czyżby Discworld? Rincewind miał na czapce napis MAGGUS...ale to dość dalekie skojarzenie. Link to post Share on other sites
Gemfan 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Moze Broken Sword: The Sleeping Dragon ?? Dragon - SMAUG Sword - Narsil Tylko nie wiem, jak skojarzyc giewont... Ale to chyba to Link to post Share on other sites
kreve 1 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Narsil - Nazwa pochodzi z języka sindarińskiego i znaczy w tej mowie Ognista poświata lub Czerwono-biały płomień [z wiki] Link to post Share on other sites
Lord Nargogh 2,802 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 jeszcze lepsze skojarzenie - NARIL, jak sie przestawi litery to ANRIL, czyli jakby wymawiać "Unreal" Link to post Share on other sites
beniu666 1 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Mozliwe że to właśnie będzie D&D Dragonshard.... Link to post Share on other sites
Santeri 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Tylko nie wiem, jak skojarzyc giewont... Ale to chyba to Pod Giewontem to chyba jacyś rycerze spali nie? Link to post Share on other sites
kij999 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 SMAUG, smok = DRAGON NARSIL, rozbity na kawałki, =SHARD GIEWONT, duzo jaskin = Dungeon Dungeons & Dragons DRAGONSHARD Moze Broken Sword: The Sleeping Dragon ?? Dragon - SMAUG Sword - Narsil Tylko nie wiem, jak skojarzyc giewont... Ale to chyba to Ciekawe co o tym ghost sądzi. Link to post Share on other sites
Pupa 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 (edited) Moze Broken Sword: The Sleeping Dragon ?? Dragon - SMAUG Sword - Narsil Tylko nie wiem, jak skojarzyc giewont... Ale to chyba to GIEWONT to spiący rycerz no nie? więc jest sleeping ;P i nawet miałoby sens bo NARSIL to BROKEN SWORD WIec albo BS:TSD albo to co wcześniej mówiłem: D&D:DRAGONSHARD Edited May 7, 2008 by Pupa Link to post Share on other sites
turoge 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Moze Broken Sword: The Sleeping Dragon ?? Dragon - SMAUG Sword - Narsil Tylko nie wiem, jak skojarzyc giewont... Ale to chyba to giewont - to przecież śpiący rycerz wiec by skojarzenie pasowało Link to post Share on other sites
Gemfan 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 giewont - to przecież śpiący rycerz wiec by skojarzenie pasowało Ba jeszcze lepiej. Odgadlem na 100% Wyczytalem na wikipedii, ze Narsil pekl wiec stad BROKEN SWORD Giewont- spiacy rycerz, wiec SLEEPING Smaug, smok = DRAGON Wystarczajace uzasadnienie Ghost ?? Broken Sword: The Sleeping Dragon ? Swoja droga fajna przygodowka. Dostala 8+ w CDA i chyba najlepsza z calej serii I to jest ten tytul, ktory caly przeszedles podczas testowania, Ghost ? Link to post Share on other sites
Chris92 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 (edited) sądzę, że raczej chodziło o pójście w stronę tego rycerza i smoków. Bardziej prawdopodobny niż Broken Sword jest chyba Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia (PC) lub inna gra z serii... ale mogę się mylić Edited May 7, 2008 by Chris92 Link to post Share on other sites
exkudlaty 6 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 śpiący - śniący miecz - Narsil Smaug - smog nieodłączne elementy rpg może więc Gothic III Link to post Share on other sites
Lesz3yk 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Broken Sword to bardzo prawdopodobna odpowiedź i mam nadzieję, że będzie ona trafna. CDA ma u mnie dużego plusa za to, że coraz częściej dodają przygodówki na DVD Link to post Share on other sites
Castle 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 śpiący - śniący miecz - Narsil Smaug - smog nieodłączne elementy rpg może więc Gothic III Przecież Gothic III to nowość, nie możliwe, żeby znalazł się w CDA. Jeśli już to 1 albo 2, tylko, że one już były w CDA. Link to post Share on other sites
winster 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Chyba jednak nikt nie trafił. Ghost jak się nie odzywał tak się nie odzywa. Ale pewnie będzie to jakaś strategia albo rpg w klimatach fantasy. Tylko trzeba jeszcze pokombinować. Link to post Share on other sites
kapistar 0 Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Gdyby w NARIL zmienić N na M byłoby MARIL, a to już mi się kojarzy z Sil-maril - a Silmarile to były klejnoty zrobione przez elfa Feanora jeszcze przed narodzeniem się ludzi na Ziemi (mówię teraz o książce Tolkiena "Silmarillion", od którego wywodzi się również LotR ). I mamy kolejne skojarzenie z LotRem ;] Link to post Share on other sites