Krizu Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Witam Mam pytanie na szybko-czy te zasilacze dużo się od siebie różnią i który wybrać? http://www.komputronik.pl/product/154860/S...0W_80_Gold.html http://www.komputronik.pl/product/129514/S...ign=retargeting Gościu z komputronika powiedział mi, że musiałbym czekać około tygodnia na Thermaltake Toughpower XT new 575W, którego chciałem kupić więc się zastanawiam czy nie lepiej dołożyć i tego drugiego wziąść. Za pomoc dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 O ToughPowerze ST 550W niewiele póki co wiadomo, nie kojarzę testów tego zasilacza. W takim razie ciężko powiedzieć który lepszy. //edit: podobno Fortron, jeśli to prawda, to najprawdopodobniej bazuje na Aurumie - w takim razie byłby bez rewelacji, no chyba że to jakaś poprawiona rewizja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 (edited) A o co chodzi w tych oznaczeniach bronze/gold ? Dużo to daje? A który z tych: http://www.komputronik.pl/search/pl/run/sh...Fc=/category/1/ http://www.komputronik.pl/product/129514/S...ign=retargeting Podobna cena Edited April 15, 2012 by Krizu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Certyfikaty 80plus (Standard, Bronze, Silver, Gold, Platinum i nadchodzący Titanium) to generalnie oznaczenie sprawności, jaka została stwierdzona podczas testów 80plus. Wyższa sprawność to mniejszy pobór mocy, z tym, że testy 80plus nie zawsze dobrze oddają rzeczywistość. Czasem ich procedury nie mają dużo wspólnego z realnym rozłożeniem obciążeń na poszczególne linie, a czasem też producenci zasilaczy manipulują i do testów podsyłają inne zasilacze niż te, które trafiają do sprzedaży (w tym króluje firma Andyson ). Warto zaznaczyć, że lepszy certyfikat nie równa się automatycznie wyższej jakości zasilacza - certyfikat nie potwierdza niczego poza sprawnością (inne parametry elektryczne nie są brane pod uwagę). XFX Core - bardzo dobry, porównywalny jakościowo z ToughPowerem TX, ale bez odpinanych kabli - za to mocniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 (edited) Aha czyli zbytniej różnicy nie ma (fajnie wytłumaczyłeś), zostanę przy tych bardziej polecanych zasilaczach, a z tymi kablami do XFX-a to o co Ci dokładnie chodzi? Edited April 15, 2012 by Krizu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Jeśli zasilacz ma odpinane kable to znaczy, że niektóre wiązki nie są przypięte na stałe. Przykładowo w tym Thermaltake jeśli nie wykorzystujesz wszystkich złączy SATA lub Molex, to możesz je odpiąć od zasilacza by nie zajmowały zbędnie miejsca w obudowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 (edited) Bardzo kłopotliwe są te kable? Jednak wezmę tego Thermaltake - przesądziła gwarancja. Ten zasilacz uciągnął by gtx580/hd7950 Edited April 15, 2012 by Krizu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Zależy. Jeśli masz w miarę dużą obudowę (najlepiej z zasilaczem na dole) i nie dbasz o estetykę, to nie powinno być większego problemu - można je byle jak chlapnąć. Jeśli masz małą obudowę, to może być z tym mniej ciekawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 Jednak wezmę tego Thermaltake'a - przesądziła gwarancja. A czy ten zasilacz uciągnął by gtx580/hd7950 czy może i lepsze(tak na przyszłość pytam)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Bez problemu, nawet z OC. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 15, 2012 Author Report Share Posted April 15, 2012 Nawet gtx 680 i inne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Bezproblemowo. Zresztą GTX680 pobiera mniej prądu niż GTX580 (a HD7950 to już w ogóle mało pobiera ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 16, 2012 Author Report Share Posted April 16, 2012 Wielkie dzięki za pomoc, jak będę miał jakieś problemy z montażem to napiszę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Temat otwarty na prośbę autora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krizu Posted April 18, 2012 Author Report Share Posted April 18, 2012 Kupiłem i zamontowałem zasilacz Thermaltake i mam pytanie: czy wentylator w zasilaczu powinien być do góry czy na dół (stary miałem do dołu, ale nie wiem czy jak komputer stoi na podłodze to nie powinno się go odwrócić)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Na dół. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Lepiej wentylem do dołu. To że stoi na podlodze nie ma większego znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...