Kingon Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Witam mam problem, a mianowicie mój laptop (toshiba satelite a500-132) bardzo szybko się przegrzewa! Co mogę zrobić, jaką podkładkę wybrać (do 80 zł)? PS: Proszę o szybką odpowiedź! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Tematy o zakupach zakładamy w dziale "Składamy komputer - kupujemy części".Wątek przeniosłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Najpierw, to IMO trzeba ustalić co i jak się przegrzewa. Podkładka nie obniża temperatury zbyt dużo, więc jeżeli lapek grzeje się bardzo mocno, nic ona nie da. Zatem podaj temperatury. Możesz do tego użyć np. programu HWMonitor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SHADER775 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 odkręć całą dolną obudowę, weź odkurzacz na niskie obroty i odkurz cały kurz z laptopa. Ja tak z moim ostatnio miałem. Jak pozbyłem się kurzu to nawet się cichszy zrobił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kingon Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 @antros22 po pierwsze co to jest to IMO po drugie można sprawdzić temperaturę bez zbędnych programów może są jakieś, które są zainstalowane od razu w win7? A przegrzewa się procek tam jest najbardziej gorące @SHADER775 Metoda antros22 wydaje mi się mniej inwazyjna jeszcze mi procek czy radiator wciągnie i będzie lipa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 IMO to skrót od angielskiego "in my opinion" ("moim zdaniem"). A co do temperatury, to nie kojarzę by w Win7 było coś takiego. Zresztą - chyba nie problem jeden mały programik ściągnąć (nawet instalacji nie wymaga). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kingon Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 Ok mam programik. Zacznę liczyć średnią i jutro podam jaka jest na początku w trakcie ciężkiej pracy i na końcu. Pozdrawiam Kingon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 @SHADER775 Metoda antros22 wydaje mi się mniej inwazyjna jeszcze mi procek czy radiator wciągnie i będzie lipaTo nie jest żadna "metoda", tylko zwyczajne sprawdzenie temperatur. Jeżeli lapek ma za gorąco, to tak czy siak, trzeba będzie go najpierw wyczyścić (samemu albo zrobią to w serwisie). Poza tym, oprócz tego, że laptop jest gorący, masz jakieś inne objawy (np. obniżenie wydajności, samo-wyłączenia)? Zacznę liczyć średnią i jutro podam jaka jest na początku w trakcie ciężkiej pracy i na końcu.Nie ma co liczyć średniej. Po prostu włącz kompa i program, zrób screena i wrzuć na forum - to będą temperatury w spoczynku. Następnie pograj w coś z pół godziny (najlepiej, w dość "wymagającą" grę), a HWM niech działa w tle. Wrzuć screena - to będą temperatury w stresie. HWMonitor pokazuje temperatury minimalne, obecne i maksymalne, więc wszystko można wyczytać z obrazków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kingon Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 Ok a pro po objawów laptop sam się wyłącza po około 30 min grania w crysisa ,mw3. Pogram i dam zdjęcia. Gdyby nie to to, ze się wyłącza to bym się nie przejmował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 (...)sam się wyłącza po około 30 min grania(...)To jak będziesz grał i "mierzył temperatury", uważaj, żeby się nie wyłączył, zanim nie zrobisz screena (to znaczy - graj krócej, powiedzmy, ze dwadzieścia parę minut). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kingon Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 Po 10 min. grania w mw3. Po 10 min. grania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Z tego pomiaru wynika, iż to nie procek się przegrzewa, ale karta graficzna. Być może, później procesor, również ma trochę za ciepło, ale o tym, nic nie wiemy. W każdym, razie karta na pewno się grzeje (pewnie, w miarę grania, temperatura, jeszcze rośnie) i nie sądzę aby podkładka chłodząca coś w tym względzie zmieniła. Radzę oddać lapka do serwisu, ponieważ chłodzenie może niepoprawnie działać (może się psuć albo pasta wyschła i trzeba ją wymienić) i niewiadomo, czy samo czyszczenie, coś da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kingon Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 Dzięki w poniedziałek dzwonimy do informatyków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...